Kun mieli on mullassa, se ei ole maassa – 8 kirjavinkkiä viherpeukaloille

Kevät on täällä! Viherpeukalot heräävät talvihorroksestaan ja työntävät kätensä multaan, sillä he tietävät Mari Mörön tapaan, että kun mieli on mullassa, se ei ole maassa!

Linda Peltola : Kevätihmisen puutarhakirja: kukkaisunelmia kotona ja puutarhassa (Docendo, 2015)

Kirja luo uskoa Kevätihmiseen, joka hankien keskellä odottaa malttamattomana maan paljastumista ja käsien upottamista multaan. Kevätihminen ei lannistu, vaikka ulkona olisivat hanget korkeat nietokset. Kirja antaa vinkkejä oman puutarhakirjan kokoamiseen, kevätkodin sisustamiseen ja taimikasvatuksen aloittamiseen, kun sen aika on.

Teos opastaa kevätpuutarhan luomiseen antamalla vinkkejä oikeista kevätperennoista ja niiden istutuksesta ja hoidosta. Jouluruusut, lemmikit, esikot, kevätkaihonkukat jne. esitellään hienoin kuvin samoin kuin kukkivat puut ja pensaat. Sipulikukat, kevääntuojat, ovat tietenkin etuoikeutetusti ja näyttävästi esiteltyinä.

Erik Sidenbladh : Apua, meillä on puutarha! : kaikki se, mitä aloittelijan pitää puutarhassa tehdä – ja se, mitä siellä ei pidä tehdä. (Mäkelä, 2016)

Kirjan tekijä vakuuttaa, ettei puutarhanhoito ole niin vakavaa eikä etenkään erityisen vaikeaa. Pitää vain tietää, mikä on olennaista ja mikä epäolennaista. Kuulostaa yksinkertaiselta.

Kirja antaa hyviä vinkkejä, miten valitaan oikeat kasvit oikeaan paikkaan, miten maa muokataan, miten kasveja istutetaan ja hoidetaan. Kuinka lähdetään liikkeelle, jos edessä on tyhjä tontti ja kaikki mahdollisuudet? Jokaisessa luvussa on havainnolliset Eva S. Anderssonin kuvat ja pieni muistilista tärkeistä asioista. Asiat on esitelty helppotajuisesti ja selkeästi.

Apua, meillä on puutarha -kirjan kansi.

Riku Lumiaro: Luonnon kaunis pihapiiri: miten saan puutarhani kukoistamaan (Paasilinna, 2014)

Alkuperäistä luontoa kunnioittava puutarhasuunnittelu on tekijöiden mielestä säilytettävä asia. Luonnonmukainen ja luonnonkaunis puutarha ovat alkaneet saada suosiota. Jos kukkaniityn tai kivikkopuutarhan perustaminen on ollut haaveenasi tai haluat luoda metsäpuutarhan tai perinnepihan, niin tässä sinulle oiva opas. Uutuutena on esitelty Suomeenkin rantautuva sammalpuutarha. Kirjasta löytyy sammalreseptikin!

Mutta miten houkutella lintuja, hyönteisiä ja luonnonkasveja puutarhaan? Miten sellainen pihapiiri luodaan? Miten välttyä virheiltä? Kysymyksiä on paljon, ja niihin tämän kattavan kirjan tekijät biologi Riku Lumiaro, luontotoimittaja Juha Laaksonen ja puutarhuri Mikko Lagerström vastaavat.

Heidi Haapalahti ja Teija Tuisku : Makutarhuri (Tammi, 2016)

Oletko joskus onnistunut kasvattamaan vihanneksia, jotka eivät maistu miltään tai maistuvat kitkeriltä? Joskus koko työ tuntuu hukkaan heitetyltä, kun työn tulos ei ole ollenkaan sellainen, miksi sen kuvittelit.

Toimittaja Heidi Haapalahti ja valokuvaaja Teija Tuisku ovat tehneet visuaalisesti kauniin ja tuhdin lukupaketin kaikille hyötyviljelystä kiinnostuneille.

Makutarhuri-kirjasta saat tietoja eri vihanneslajien viljelyyn ja etenkin vihannesten makuun vaikuttaviin viljelytapoihin. Tavoitteena on oikea lajike oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Kaiken kruunuksi kirja opastaa vielä jalostamaan sadon esimerkiksi hapattamalla, savustamalla tai vaikka hiostamalla. Sadonkorjuun kunniaksi kannattaa järjestää ystävien kesken tasting eli vihannesmaistiaiset!

Annika Christensen ja Ulrica Otterling : Ruukkupuutarha: iloa ympäri vuoden (Minerva, 2015)

Kaikilla ei ole isoa tai pientäkään puutarhaa, mutta silti viherpeukaloa voi syyhyttää. Ruukkuviljely on silloin hyvä vaihtoehto, sillä kokonaisen puutarhan voi kasvattaa ruukuissa. Ruukkupuutarhakirja on jaettu vuodenaikojen mukaan, ja se auttaa valitsemaan eri olosuhteisiin sopivat kasvit. Kevään sipulikasvit vaihtuvat kesällä kesäkukiksi ja vihannesruukuiksi tai niiden yhdistelmiksi. Syksy tuo tullessaan uuden väriskaalan ruukkuihin, syksyn kukat hehkuvat lämpimän sävyisinä. Talvella ruukut voi täyttää kaikella kauniilla, mitä on saatavilla tähän vuodenaikaan. Ikivihreät kasvit, oksat ja valot tuovat ruukkuihin elämää. Ja talven jälkeen tulee taas kevät. Sitten kaikki alkaa jälleen alusta.

Ruukkupuutarha: Iloa ympäri vuoden -kirjan kansi.

Kirsi Tuominen : Tuoksuva puutarha ja parveke (Minerva, 2009)

Mitäpä jos antaisit hajuaistisi valita kasvit puutarhaasi tai parvekkeelle?

Tuoksut vaikuttavat meihin enemmän kuin usein ajattelemmekaan, ja ne voivat kuljettaa meitä muistoissamme eri aikoihin ja paikkoihin.

Hortonomi Kirsi Tuominen opastaa kirjassaan, miten valita itselle soveltuvimpia lajeja köynnöksiä, perennoja, sipuli- ja kesäkukkia, yrttejä, puita ja pensaita. Kirjan selkeiden piirros- ja valokuvien avulla voit helposti lähteä sommittelemaan omia kiehtovia tuoksumaailmoja.

Daniel Butler: Puun istuttamisen taito : ylistys puille ja niiden istutusseremonioille (Moreeni, 2012)

Tämä pieni, viehättävä kirja tarjoaa mielenkiintoista tietoa jokapäiväisistä seuralaisistamme puista. Kasvatus- ja hoito-ohjeiden ohella kirjassa kerrotaan puiden erityisestä merkityksestä kulttuurin kannalta, niihin liittyvästä symboliikasta ja traditioista. Esimerkiksi palatsien puutarhojen poluilla on aikojen saatossa hyödynnetty puiden taipumusta kasvaa yhteen, ja näin on saatu näkösuojaa aatelisten flirttailuille.

Mukana on myös hyvin käytännönläheisiä esimerkkejä puun istutusseremonian liittämisestä uuteen kotiin muuttamiseen, vauvan syntymiseen tai muihin siirtymäriitteihin. Nämä seremonialliset osuudet löytyvät kirjasta helposti tummemmille sivuille painettuina. Pienenä miinuspuolena kirjassa on tekstin pienuus. Kuvat sen sijaan ovat lyijykynäpiirrosmaisina herkän kauniita. Kaiken kaikkiaan kirjaa voi suositella jokaiselle luonnosta nauttivalle joko kannesta kanteen luettavaksi tai sieltä täältä selailtavaksi.

Ella Räty: Suomalainen metsäpuutarha (WSOY, 2014)

Haaveiletko luonnonmukaisesta ja helppohoitoisesta puutarhasta? Vastaus haaveisiisi voisi olla metsäpuutarha: metsän ja puutarhan sopusuhtainen liitto. Suomalainen metsäpuutarha -kirjan avulla voit ryhtyä muuttamaan puutarhahaaveitasi todeksi asteittain tai kertarytinällä.

Metsäpuutarhan voi luoda hyvin erilaisiin paikkoihin: kaupunkipihalle, mökkiä ympäröivään metsään tai vaikka autiolle tontille. Kirjan tietojen avulla voit rakentaa omaa metsäpuutarhaa ottaen huomioon mm. kasvupaikan tyypin, alueen luontaisen kasvillisuuden ja erilaisten kasvien yhteensopivuuden. Lisäksi saat innostusta ja vinkkejä muuhunkin puutarhaharrastukseen. Jo pelkästään kirjan kuvia katselemalla voit tehdä lumoavia nojatuolimatkoja keskelle kesää.

Kirjan asiantuntevasta ja kauniista toteutuksesta vastaavat Puutarhaliiton kasviasiantuntija Ella Räty sekä valokuvaaja ja puutarhuri Hanna Marttinen.

Sirpa Rintamäki ja Jaana Savela

Tarkista kirjojen saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.