Kirjoitin aiemmin tällä palstalla, miten meille kaikille hyvinvointi tarkoittaa eri asioita. Omalla listallani erilaiset kulttuurikokemukset ovat korkealla. Näin on ollut lapsesta asti. Muistan, kuinka vanhempani patistivat minua kesäisin ulos aurinkoon, kun olisin vain istunut sisällä ja lukenut. Tai kuinka ison vaikutuksen Pessi ja Illusia teki, kun pääsin ensimmäisen kerran Seinäjoen kaupunginteatteriin. Myös nyt pandemia-aikana kulttuuri on saanut aivan uuden merkityksen. Toivon saavani nauttia kulttuurikokemuksista myös tulevaisuudessa, silloinkin kun ikäännyn.
Kulttuurin puolesta hyvinvoinnin edistäjänä puhuvat myös tutkimukset. Seinäjoella kulttuurihyvinvointiin on panostettu, ja myös ikääntyvien hyvinvointiin on tartuttu kulttuurinäkökulmalla. Viime keväänä valmistunut K65 kulttuurihyvinvointisuunnitelma määrittelee tavoitteet yli 65-vuotiaiden seinäjokisten kulttuurihyvinvoinnille. Sain olla mukana asiantuntijaryhmässä ja koen, että jo työskentely itsessään oli hedelmällistä. Eri tahot, jotka työskentelevät ikääntyvien parissa tapasivat ja saivat vaihtaa kokemuksiaan. Syntyi uusia oivalluksia ja yhteistyön paikkoja.
Tärkeintä suunnitelman kokoamisessa on ollut ikääntyvien itsensä kuuleminen. Suunniteltaessa hyvinvointia edistäviä palveluita ikääntyville, ei ole parempaa asiantuntijaa, kuin ikääntyvä itse. Kulttuurisisällöt itsessään ovat hyvin samankaltaisia kuin kaikille muillekin; tarjolla on esimerkiksi teatteria, tanssia, kuvataidetta ja lukemista. Se, mikä tekee ikääntyvien kulttuurista erilaista, on sen toteuttaminen siten, että kulttuurin kokeminen tehdään kaikille mahdolliseksi. Käytännössä puhutaan kuljetuksista, kotiin tuotavista kulttuuripalveluista tai etäyhteydellä tuotettavista kulttuurikokemuksista. Ikääntyvien kulttuurissa on kyse siitä, että huomioidaan ikä ja sen tuomat mahdolliset rajoitteet yhtenä tekijänä, joka ei kuitenkaan sulje mitään pois.
Parhaillaan vietetään valtakunnallista vanhustenviikkoa, joka näkyy myös Seinäjoella monessa toimipisteessä. Ikääntyvien kulttuurifestivaali ARMAS puolestaan on käynnissä lokakuun puoleen väliin asti. Nyt ovien ja maailman avautuessa me nuoremmatkin pääsemme taas nauttimaan kulttuurin tarjoamista elämyksistä. Annetaan kulttuurin hoitaa meitä!
Henna Rantasaari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Seinäjoen kaupungilta
Teksti on julkaistu myös Seinäjoen Sanomissa 6.10.2021.