Kohti ympäristöystävällisempää kirjastoa

Joulukuussa vähennetään paperin kulutusta

Miksi monistaisi palaverin esityslistan, jos sen voi heijastaa seinälle? Voisiko tiskillä lainaaville tarjota paperisen eräpäiväkuitin sijaan sähköpostikuittia? Entäs sitten uutuusluettelot: kuinka monta asiakkaat tarvitsevat oikeasti nyt, kun luetteloon tuoreista kirjoista tai levyistä on helppo tutustua kotisivun tarjoaman

Kirjaston Ekotiimi tähyilee kohti ympäristöystävällisempää tulevaisuutta paperinkeräysastian luona.

Kirjaston Ekotiimi tähyilee kohti ympäristöystävällisempää tulevaisuutta. Jaana Viljasen, Elina Kortesmäen ja Johanna Saarelan lisäksi Ekotiimiin kuuluvat Hanna Kotila ja Sini Mäkinen.

linkin tai verkkokirjaston kautta? Kuinka paljon säästyy aanelosia, jos hutitulosteista päästään eroon? Se onnistuu varmistamalla, että asetukset ovat heti ensimmäisellä tulostusyrityksellä kohdallaan. Olisiko vielä muita helppoja tapoja säästää paperia?

Kirjastot tukevat kestävää kehitystä ja hillitsevät kulutusta jo luonnostaan. Esimerkiksi sama kirja saattaa käydä usean sadan asiakkaan kotona, ennen kuin se nuhraantumisen, hajoamisen tai vähentyneen kysynnän vuoksi ylimääräisenä päätyy poistoon.

Vielä voi kuitenkin tehdä paljon. Seinäjoen kaupunginkirjastossa on ryhdytty järeämpiin toimiin ja perustettu Ekotiimi kehittämään omasta kirjastosta entistä ympäristöystävällisempi palvelulaitos. Aivan ensimmäiseksi pyritään vähentämään paperin käyttöä. Tavoitteena on, että jokainen työntekijä miettisi, miten voi omassa arjessaan, työpaikalla ja kotona, säästää paperia.

Tulevina kuukausina Ekotiimi muun muassa patistaa kirjaston omaa väkeä ja vinkkaa samalla asiakkaita kierrättämään muovia ja vähentämään sen käyttöä. Kirjasto kampanjoi myös julkisten liikennevälineiden käytön puolesta sekä miettii ja jakaa keinoja sähkön säästämiseksi. Tarkoitus on kehitellä käytännön konsteja, joita voidaan soveltaa myös muilla työpaikoilla ja kodeissa.

Sirpa Pukkinen

PS: Naureskeletko sinäkin salaa suvun mummeleille, jotka viikkaavat joululahjojen kääreet ja muut lahjapaperit visusti talteen? Itse asiassa taitavat olla edelläkävijöitä. Monet ekoilijat ovat jo vuosia käärineet joululahjansa sanomalehti- tai aikakausilehtipaperiin tai hankkineet kankaiset pussukat, joihin paketit voidaan piilottaa joulusta toiseen. Jos aaton jälkeen roskiin heitettävät joulupaperiröykkiöt kauhistuttavat ja tunnet piston sydämessäsi, kannattaa tuumata asiaa.