Klassikkoja ja kiinnostavia uutuuksia Seinäjoen kirjastojen elokuvakokoelmassa

Monipuoliset elokuvakokoelmat

Klassikkoja ja uutuuksia. Koti- ja ulkomaisia elokuvia. Draamaa, huumoria, jännitystä ja kauhua. Katsottavaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Seinäjoen kirjaston elokuvakokoelmasta voi löytää monenlaista katsomista, kun vain pysähtyy tutkimaan leffahyllyjä tai istuu selaamaan Eepos-verkkopalvelun kautta elokuvakokoelmia.

Suoratoistopalvelut tai tv:n elokuvia suoltavat monet kanavat eivät ole romahduttaneet Seinäjoen kirjaston elokuvien lainausmääriä. Päinvastoin: viime vuonna lainoja kertyi pelkästään pääkirjastossa noin 5000 enemmän kuin edellisenä vuotena. Kaikkiaan pääkirjaston elokuvia lainattiin lähes 55 000 kertaa.

Lasten dvd-elokuvia laitetaan hyllyyn Apila-kirjaston lastenosastolla.

Lasten elokuvissa on runsaasti valinnanvaraa. Lainatuimpia ovat Eemeli-elokuvat, Risto Räppääjät ja Disneyn elokuvat.

Valittavana on tällä hetkellä elokuvia Seinäjoen kirjastojen yhteensä 8 000 tallenteen valikoimasta. Maksamalla kaksi euroa seutuvarauksesta saa omaan kirjastoonsa kuljetuksessa elokuvan myös muista Eepos-kirjastoista. Tällöin valikoima vielä laajenee tuntuvasti.

Elokuvia lainataan kirjastoista monestakin syystä, joista yksi on ilmainen tarjonta. Kaikki eivät halua maksaa tai pysty kustantamaan suoratoistopalvelujen käyttöoikeuksia. Lisäksi kyseisiä palveluita on useita. Niinpä juuri se elokuva, jonka haluaisi nähdä, saattaakin olla siinä palvelussa, johon itsellä ei ole pääsyä. Monet asiakkaista pitävät myös siitä, että voivat tutkia elokuvan tietoja kotelosta ja päästä sillä tavoin jyvälle ohjaajasta ja näyttelijöistä sekä saada vähän esimakua tarinasta. Kirjastosta lainataan myös esimerkiksi Indiana Jones – tai James Bond -elokuvia, vaikka niistä tulee uusintoja jatkuvasti myös televisiossa.

Viime vuoden lainatuimmat aikuisten dvd:t olivat jännityselokuva Nainen junassa, elämäkertaelokuva Hidden figures ja musikaalielokuva La La Land. Blu ray -elokuvista suosituin oli Alien : covenant eli uusin Alien-elokuva.

Nuorten elokuvien lainatuimmat ovat vuodesta toiseen Harry Potter -elokuvat. Lasten elokuvista kestosuosikkeja ovat Vaahteramäen Eemelistä kertovat elokuvat. Myös palautetut Risto Räppääjä -elokuvat ja Disney-elokuvat katoavat nopeaan tahtiin hyllystä seuraavalle lainaajalle.

Kirjastoilla omat hankintakanavansa

Kirjastovirkailija Jarkko Parkkinen vastaa uuden työnjaon mukaan aikuisten elokuvien hankinnasta Seinäjoen kirjastoissa. Lasten ja nuorten sekä nuorten

Jarkko Parkkinen pääkirjaston dvd-levyhyllyillä.

Jarkko Parkkinen vastaa aikuisten elokuvien hankinnasta ja isännöi myös aikuisten leffailtoja. Apilan alakerran aikuisten elokuvat jaetaan eri genreihin. Kauhuelokuvat on jo poimittu omaksi ryhmäkseen.

aikuisten elokuvat hankkii kirjastonhoitaja Outi Kukkonen. Vuosittain kirjastoihin hankitaan yhteensä noin 700 elokuvaa, joista vähän yli puolet on aikuisten elokuvia. Kokonaismäärään sisältyvät sekä elokuvista että tv-sarjoista tehdyt dvd- ja blu-ray -tallenteet.

Lapsille ja nuorille ostetaan valikoimaan käytännössä kaikki kotimaiset saatavissa olevat elokuvat. Myös sarjoja hankitaan jonkin verran. Valtaosassa lasten ulkomaisista elokuvista on myös suomenkielinen ääniraita.

Jarkko Parkkinen kertoo, että oma pitkäaikainen kiinnostus, elokuvissa käyminen ja alan lehdet auttavat pysymään kärryillä ja ennakoimaan, mitkä elokuvat seuraavaksi tulevat dvd-levitykseen. Internetin IMDb-tietokanta on sekin hyvä tietolähde. Lisäksi elokuvafriikit jakavat kokemuksiaan Facebookin keskusteluryhmissä.

Kirjastoilla on omat hankintakanavansa. Marketin hyllystä dvd:tä ei voi ostaa, eikä asiakaskaan voi tuoda rikkoutuneen tilalle ostamaansa tallennetta. Tämä johtuu siitä, että kirjastot maksavat elokuvia hankkiessaan myös lainausoikeudesta. Toisinaan asiakkaat kyselevät sellaista elokuvaa kirjastosta, jota ei ole lainkaan julkaistu Suomen markkinoilla dvd:nä tai blu-ray:nä. He ovat yleensä törmänneet jossain muussa Pohjoismaassa tuotettuun tallenteeseen netissä. Kirjastot eivät niitä kuitenkaan pysty hankkimaan.

Aikuisten elokuvien hankinnasta vastaava on tyytyväinen kirjaston valikoimaan. Alan lehti Episodi listasi viime vuonna kymmenen kärjen sellaisista viime vuonna ilmestyneistä dvd-elokuvista, joita ei ole esitetty lainkaan teattereissa. Osa niistä on ollut katsottavissa suoratoistopalvelun kautta. Kymmenestä elokuvasta kahdeksan on lainattavissa myös Seinäjoen kirjastosta. Joukossa mm. katolisen papin kriisistä kertova First Reformed, kauhuelokuva Mandy, draamaelokuva The Florida Project sekä Taylor Sheridanin käsikirjoittama Wind River.

Ikärajat sitovia kirjastoissa

Jarkko Parkkinen kertoo, että kokoelmaan pyritään hankkimaan elokuvia mahdollisimman laajasti eri kieli- ja kulttuurialueilta kotimaista tuotantoa unohtamatta. Kotimaisista ostetaankin käytännössä kaikki kirjastokäyttöön myytävät uutuudet.

Hankintapäätöksiä tehtäessä kokonaisuus ratkaisee. Elokuvan sisältämä väkivalta tai alastomuus ei estä sen hankkimista eikä viihde-elokuviakaan karsasteta, vaikka laatuun panostetaankin. Nykyään kirjastojen hyllyissä voi olla myös K18-elokuvia. Ikärajoista pidetään kuitenkin kiinni elokuvia lainattaessa. Myöskään automaatit eivät lainaa tallennetta, jos asiakkaan ikäraja ei täyty.

Ilmestyvien ja kirjastokäyttöön myytävien elokuvien tarjonta keskittyy lähinnä uutuuksiin. Hyvin vähän tuotetaan tallenteita vanhoista elokuvista. Joskus tällaisiakin helmiä ilmestyy: Seinäjoen kirjastosta on lainattavissa japanilaisen Akira Kurosawan samuraielokuvat sisältävä elokuvaboksi sekä itävältalaisen Michael Haneken ja ranskalaisen Jacques Tatin elokuvakokoelmat. Kaikki nämä ovat äskettäin hankittuja. Uusi tulokas on myös kauhu- ja kulttielokuvien ystäviä kiinnostava italialaisen Dario Argenton boksi, joka sisältää muun muassa klassikot Suspiria ja Opera.

Myös elokuvien saamat palkinnot sekä asiakkaiden toiveet vaikuttavat hankintapäätöksiä tehtäessä. Asiakkaiden hankintapyynnöt ja suositukset ovat edelleen tervetulleita.

Sirpa Pukkinen