Kirjavinkkeinä kotimaista fantasiaa ja scifiä

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki

Nuori kutoja Eliana asuu saarivaltiossa Seittien talossa. Saari on eristyksissä muusta maailmasta ja siellä kaikki toimii Neuvoston ehdoilla. Saarella ovat ongelmana lisääntyneet tulvat ja erikoinen sairaus: unet. Saarelaiset eivät yleensä näe unia, tai ne jotka näkevät, leimataan sairaiksi. Sairastuneet lähetetään Tahrattujen taloon, josta ei ole paluuta.

Eliana löytää vartiointi kierroksellaan Seittien talon pihalta pahoinpidellyn nuoren naisen, jolta on leikattu kieli irti. Nainen, kuten monet muutkaan saarella, ei osaa lukea tai kirjoittaa, joten hän ei pysty kertomaan, mitä on tapahtunut. Hänen kädestään kuitenkin löytyy tatuoituna Elianan nimi. Samalla kun he yrittävät selvittää, kuka nainen on ja mitä hänelle on tapahtunut, Eliana yrittää säilyttää oman salaisuutensa, jonka paljastuessa hän joutuisi Tahrattujen taloon.

Kudottujen kujien kaupunki oli kauniisti kirjoitettu, omalaatuisensa fantasiakirja. Tarkkaan kontrolloitu elämä Neuvoston valvonnassa tuo kirjaan myös dystopian piirteitä.

Tarkista kirjan Kudottujen kujien kaupunki saatavuus Eepos-kirjastoista

Pöydällä esillä kaksi kirjaa: Piia Leinon Taivas ja Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki.

Piia Leino: Taivas

Vuoden 2058 Helsingissä Akseli työskentelee yliopistolla ja yrittää innottomasti selvittää, mikä on lamaannuttanut suomalaiset. Helsinki on rautalanka-aidan eristämä valtio, joka elää Valon vallan alla sisällissodan jälkeen. Kaupungissa on tapahtunut puhdistus, jonka seurauksena siellä asuu enää vain valkoisia kantasuomalaisia. Ihmiset elävät lamaannuksen vallassa, haluamatta mitään itselleen. Rajat on suljettu, eikä tulevaisuutta ole. Valo on kuitenkin antanut Taivaan, virtuaalisen todellisuuden, johon kansalaiset ovat jääneet koukkuun. Kun Akseli saa palkaksi käyttöoikeudet Taivaaseen, hän tapaa siellä naisen, johon haluaa tutustua myös oikeassa elämässä.

Taivas on lähitulevaisuuden Suomeen sijoittuva dystopia, joka herättelee kysymyksiä. Miten käy, jos toivo paremmasta on mennyt?

Tarkista kirjan Taivas saatavuus Eepos-kirjastoista

Tarkista e-kirjan Taivas saatavuus Eepos-kirjastoista

Petra Ala-Huikku