Kirjastoni

Minun kirjastoni / Minä ja kirjasto

Ensimmäinen kirjastoni on Sahalahden Tursolan kansakoulun takaseinän kirjahyllystö, jonka edestä poistettiin vanerilevyt lauantaisin. Sieltä paljastui Aapelin Koko kaupungin Vinski.

Toinen kirjastoni on Kangasalan pääkirjasto silloin, kun se oli Kangasala-Tampere-tien varressa. Keskikoulun lopulla ja lukion ajan siinä käytiin ruokatunneilla. Lainasin ensimmäisen aikuisten romaanin summamutikassa. Käsiini osui japanilaisen Shohei Ookan Tulia tasangolla, Weilin+Göös, takakannen mukaan sotaromaanien joukossa ainoalaatuinen, tyynesti kirjoitettu tarina ihmisestä paljaimmillaan.
Ostin myöhemmin kirjan divarista omaan kirjastooni, joka on kolmas kirjastoni. Sen muutaman tuhannen niteen ja siteen kokoelman olen hankkinut kymmenien vuosien väliin ahkeralla väliin laiskalla keräilyllä.
Kirjat ovat asuinkumppaneitani, paljon enemmän kuin esineitä, ne ovat muistoja hankintavuosiltaan. Tärkein yksittäinen keräilyaiheeni on ollut Ollin pakinat.
Entisellä työpaikallani Ilkan toimituksessa on ollut tapana, että joulun alla kulttuuritoimitus jakaa vuoden aikana kertyneet kokoelmat toimittajille. Rohmusin niitä niin, että taitaa kulttuuritoimittaja olla yhä vihainen.
Tarvitsen omia kirjoja, sillä harvoin luen koko kirjaa. Lueskelen otteita. Aloitin myös fiktiivisen kirjoittamisen tekemällä hyviä (mielestäni) lauseita, joista joskus sukeutui kappaleita, jopa lukuja.
Ensimmäinen romaanini syntyi aikojen kuluttua eri tekstejä yhteen liittämällä. Niin kai se usein käy.
Neljäs kirjastoni on siinä ohessa, jälkeen ja ennen kolmatta eli omaa kotikirjastoani, Nurmon Viitalan kirjasto. Olin pari vuotta sen virallinen hoitaja. Minut oli pakko siihen pestata, koska muita päteviä hakijoita ei ollut. Olin nimittäin suorittanut Kansanvalistusseuran kirjeopiston kirjastokurssin, joka oikeutti sivutoimisen kirjastovirkailijan pätevyyteen.
Viitalan kansakoulun eli ala-asteen vintillä sijainnut kirjasto oli idylli ja muutaman viikkotunnin työpesti siellä oli unelmatyö. 1980-luvun lopulla lapset ahmivat kirjoja.
Olli Mäkelä

Sarjassa alueen kirjailijat kirjoittavat aiheesta Minun kirjastoni / Minä ja kirjasto.