Kirjaston vuosi 2023: Osallisuutta

Seinäjoen kaupunginkirjaston vuodesta 2023 on tehty toimintakertomus, jonka kirjoituksia pääsette täältä blogista lukemaan. Neljäs bloggaus käsittelee osallisuutta.

Kaupunkiin muualta muuttaneet ovat löytäneet kirjaston palvelut ilahduttavan hyvin. Erityisesti pääkirjastossa kuulee päivittäin puhuttavan useita eri kieliä. Kirjasto toimii monille väylänä päästä osaksi paikallista yhteisöä, tarjoaa harrastusmahdollisuuksia ja edistää kotoutumista ja suomen kielen oppimista.

Kohtaamisia Kuplassa

Pääkirjaston nuortentila Kupla on auki joka arki-ilta. Kuplan kävijöistä on tullut oma mukava yhteisönsä, mutta myös uudet kävijät sujahtavat helposti mukaan toimintaan. Nuortentilassa pääpaino on kohtaamisessa ja yhteisen tekemisen kautta ollaankin käsitelty monenlaisia nuorten elämään liittyviä iloja ja suruja.

Soittoa, laulua ja musiikinkuuntelua

Musiikin harrastaminen: laulaminen, soittaminen ja myös musiikinkuuntelu edistävät ihmisten hyvinvointia. Seinäjoen kaupunginkirjasto tukee musiikin harrastajia ja myös ammattilaisia monipuolisine kokoelmineen, harrastetiloineen sekä musiikkitapahtumineen ja -palveluineen. Fyysisten kokoelmien lisäksi asiakkailla on mahdollisuus käyttää musiikin verkkokurssia, Rockway-palvelua, jonka avulla voi opetella soittamaan ja laulamaan.

Yhteisöllisyyttä lisää hyvin varusteltu bändikämppä Pommari, johon tehtiin viime vuonna yli 700 varausta. Näin lukuisat soittajat ja laulajat pääsevät yhdessä musisoimaan. Pommari on matalan kynnyksen laadukas musisointipaikka.

Osallisuutta tuovat mukanaan myös monet konsertit ja musiikkitapahtumat, joita järjestetään useimmiten yhteistyössä muiden musiikkialan toimijoiden kanssa. Pääkirjastossa järjestettiin kymmenkunta musiikkitapahtumaa, joihin kaikkiin riitti hyvin osallistujia. Suosituimpiin esiintyjiin lukeutui P.K. Keräsen ja Leija Lautamajan perustama duo The Moontwins, joka esiintyi osana MARS-festivaalia täpötäydessä kirjaston lukuportaikossa.

Kulttuuripalveluja kotiin

Seinäjoen kirjasto aloitti vuonna 2021 kaupungin kotihoidon kanssa yhteistyön, jossa kulttuurisisältöjä viedään kuvapuhelinpalvelun kautta ikääntyneille kotihoidon asiakkaille. Näin tavoitetaan kotona asuvia, jotka eivät muuten pääse osallistumaan kulttuuripalveluihin, ja samalla vähennetään yksinäisyyttä. Vuonna 2023 suoria VideoVisit-lähetyksiä oli 17 kappaletta. Osallistuvan ryhmän koko vaihteli kahdeksasta viiteentoista henkilöön. Aiheet tuokioissa olivat usein ajankohtaisia, esimerkiksi äitienpäivä, ystävänpäivä tai Aira Samulin. Usein aiheita löytyi kirjallisuudesta, esim. pohjalaiset runot ja runoilijat, murrejutut ja erilaisten kirjojen vinkkaukset. Muisteluun virittivät aiheet isovanhemmuudesta ja kouluajoista. Myös kirjaston etäpalveluja esiteltiin.

Tiloja ja tapahtumia

Kävijämäärät ovat kasvaneet, eli kirjastoja ja niiden tiloja käytetään monipuolisesti. Nurmon ja Ylistaron kirjastojen varattavien tilojen käyttö on lisääntynyt. Kirjastojen kokous- ja tapahtumatiloja varaavat paikalliset yhdistykset, seurat ja muut toimijat kokouksiin ja tapahtumiin. Nurmossa omatoimiaika laajensi aukioloaikoja huomattavasti ja asiakkaat pääsivät entistä paremmin hyödyntämään kirjaston palveluja omien aikataulujensa mukaan. Omatoimiajasta on tullut asiakkailta paljon myönteistä palautetta.

Nurmossa järjestettiin syyskuussa perinteinen Moomma Nurmoos! -tapahtuma, joka keräsi noin 650 kävijää. Tapahtumassa olivat kirjaston lisäksi mukana Seinäjoen kansalaisopisto, Nurmon MLL, Nurmon kappeliseurakunta, Lastenkulttuurikeskus Louhimo, Nurmon VPK sekä Seinäjoen nuorisopalvelut. Kirjaston tiloissa sai tutustua mm. viikinkien varusteisiin ja osallistua yhteistaideteoksen tekoon. Nurmon kirjasto on aktiivisesti yhteistyössä Nuopparin kanssa. Yhdessä on järjestetty mm. ystävänpäivän disco ja leffanäytöksiä. Huhtikuussa Nurmon kirjastossa vietettiin 1-vuotissynttäreitä ja silloin asiakkaat saivat kertoa, mitä kirjasto heille merkitsee. Kirjasto sai paljon kiittävää palautetta kaikenikäisiltä asiakkailta.

Puhekupla jossa teksti: Kirjastossa on mukava tehdä läksyjä rauhassa. Kirjastoon on kiva tulla koulun jälkeen. Kirjastoon on mukava tulla vapaa-ajalla. Kirjasto on paras!

Lähikirjastoissa järjestettiin Lähikset tutummaksi -hankkeen puitteissa erilaisia asiakkaiden toivomia harrastusmahdollisuuksia. Keväällä olivat suositut mehiläisvahakynttiläkurssi ja taidetyöpaja sekä piirtorobotti- että varjoteatterityöpajat. Ikäihmisille järjestettiin syksyllä kirjastobingo.

Kyrkkärillä järjestettiin yli kaksikymmentä Kohtaamistaide®pajaa. Pajoja pidettiin avoimena iltaryhmänä, vaativan kuntoutuksen osastolla ja nuorten psykiatrisella osastolla. Osallistujia pajoissa oli 130. Kohtaamistaiteessa olennaista ovat havainnot, kokeminen, kohtaaminen, ilo ja arvostus. Kohtaamistaiteen struktuuri, moniaistisuus ja yllätyksellinen taidetyöskentely tuottavat läsnäoloa hetkeen. Ryhmämuotoisessa kuvataidetyöskentelyssä teos muokkautuu valintojen kautta esteettisesti laadukkaaksi tuotokseksi. Näiden lisäksi pidettiin kaksi tekstauspajaa ja unisiepparipaja.

8 suorakaiteen muotoista maalattua taideteosta sohvalla vierekkäin.
Kohtaamistaide®pajassa tehtyjä töitä.