Kirjaston vuosi 2023: Lukuintoa ja lukutaitoja

Seinäjoen kaupunginkirjaston vuodesta 2023 tehtiin toimintakertomus, jonka kirjoituksia olette voineet täällä blogissa kevään ja alkukesän aikana lukea. Viimeinen sarjan bloggaus kertoo kirjaston työstä lukuinnon ja lukutaitojen edistäjänä.

Lukuinnostusta aikuisille

Aikuisten lukemista ja lukutaitoja edistettiin vuoden aikana monenlaisilla tapahtumilla ja lukuhaasteella. Pääkirjastossa ja lähikirjastoissa järjestettiin kirjailijavierailuja, joissa kuulijat pääsivät tutustumaan esimerkiksi Merja Mäen, Anna Kortelaisen ja Lotta-Sofia Saahkon ajatuksiin ja teoksiin. Saahko veti pääkirjaston Jaaksi-saliin monikymmenpäisen joukon, josta usea jäi vielä yhteisen osuuden jälkeen pyytämään omistuskirjoituksia ja yhteiskuvia Saahkon kanssa. Anna Kortelaisen esitys Nurmossa herätti yleisössä paljon muistoja ja keskustelu kävi vilkkaana. Suositun Ennen lintuja -evakkoromaanin kirjoittanutta kirjailija Merja Mäkeä oli Ylistarossa kuuntelemassa yli 30 kirjallisuuden ystävää. Evakkomuistojakin jaettiin.

Tummiin pukeutunut lyhythiuksinen nainen seisoo esiintymiskorokkeella.
Anna Kortelainen Nurmon kirjastossa. Kuva: Noora Vuorenmaa

Keväällä kuultiin myös kahta kääntäjää, joista toinen oli paikan päällä pääkirjastossa ja toinen osallistui etäyhteydellä Virosta. Konsepti oli oikein toimiva. Lähi- ja etäosallistumista kokeiltiin syksyllä sitten myös kirjavinkkipiirissä. Pääkirjastossa järjestettiin neljä kirjavinkkipiiriä, joista kaksi pidettiin yhteistyössä Peräseinäjoen ja Ylistaron lähikirjastojen kanssa. Osa vinkeistä tuli paikan päältä ja osa etäyhteydellä. YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä pääkirjastossa järjestettiin Read Hour, jonka aikana pääkirjastoon sai jäädä tunniksi lukemaan sulkemisajan jälkeen.

Lukemaan houkuteltiin myös lukupiireillä ja lukuhaasteella. Pääkirjastossa kokoontui keväällä ja syksyllä Anssin ja Ennan lukupiirit, ja syksyllä kokeiltiin selkolukupiiriä maahanmuuttajille. Selkolukupiirissä kävi erityisesti ukrainalaisia, ja hyväksi todettua konseptia jatketaan vuonna 2024. Vuoden 2023 lukuhaasteessa luettiin muutoksiin liittyviä kirjoja. Haastevihkojen menekistä päätellen moni innostui haasteesta. Kirjallisuuden pariin voi päästä myös Novellikoukuissa. Tapaamisissa kuunnellaan ääneen luettuja novelleja ja tehdään käsitöitä.

Lukutaitoja ja -intoa lapsille ja nuorille

Seinäjoen Erte (lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen valtakunnallinen erityistehtävä) tukee Suomen yleisiä kirjastoja niiden lukemisenedistämistyössä. Vuonna 2023 tämä tapahtui mm. julkaisujen, koulutusten, esiintymisten, kampanjoiden ja verkostotyön avulla. Erte teki laajasti yhteistyötä erilaisten lukutaitotoimijoiden kanssa, sekä kotimaassa että ulkomailla. Erityistehtävän pitämät luennot, koulutukset ja videotallenteet saavuttivat vuoden mittaan yli 5000 katselukertaa/osallistujaa. Kevään kohokohta oli matka World Literacy Summitiin Oxfordiin ja esiintyminen tässä 52 osallistujamaan seminaarissa. Matka antoi Suomen kirjastojen lukutaitotyön tarkasteluun globaalia näkökulmaa ja runsaasti uusia ajatuksia.

Vilinää kirjastoautoissa

Kirjastoautot edistivät omalta osaltaan kaikenikäisten, erityistesti lasten, lukemista. Kirjastoautojen lainoissa oli kasvua 5,35 % vuodesta 2022. Lisäksi vuonna 2023 rikottiin Seinäjoen kirjastoautojen kaikkien aikojen lainausennätys, ja kirjastoauto Ilossa tehtiin oma lainausennätyksensä. Suurin osa kirjastoautojen lainoista oli jälleen lasten kirjallisuutta: Ilossa 81,7 % ja Ykässä 70,8 % kaikista lainoista.

Lasten lukutaitoa ja kielen kehitystä tuetaan vahvasti jo päiväkodeissa. Tämä näkyy erityisen hyvin myös kirjastoautoissa: parhaimmillaan kirjastoauto Ilossa tehtiin yhdellä päiväkotipysäkillä yhteensä 653 lainaa. Ennen koulujen kesälomia kirjastoautoihin puolestaan palautui yhden aamupäivän aikana kouluilta ja päiväkodeilta kuusi laatikollista ja yli 20 kassillista kirjoja.

Yli 20 laatikkoa tai kassia täynnä kirjoja.

Arkea ja juhlaa pääkirjastossa

Pääkirjasto Apilan lastenosasto Piilomaa palkittiin MLL:n lapsiystävällinen teko -kunniakirjalla. Vuoden aikana vierailemme kouluissa, iltapäiväkerhoissa, päiväkodeissa ja muissa varhaiskasvatusryhmissä jopa satoja kertoja. Lisäksi kirjastoautojen mukana lähtee kouluille ja päiväkodeille keräämiämme kirjakasseja. Vuonna 2023 kouluille ja päiväkodeille lähti yhteensä 336 aineistopakettia, joissa oli 12 144 kirjaa.

Järjestämme kirjavinkkauksia kaikille Seinäjoen alueen vitos- sekä kasiluokkalaisille. Kaikille kolmosille ja seiskoille tarjoamme mahdollisuuden kirjailijan tapaamiseen. Vuonna 2023 Seinäjoen ja Peräseinäjoen alakouluilla kiersi Tuutikki Tolonen ja koko alueen seiskat pääsivät kuulemaan Palefacen eli Karri Miettisen pähkäilyjä sanoista ja sanoituksista. Lisäksi pääkirjastossa vierailivat kaikki alueemme eskarit eskariseikkailussa sekä seiskat sukeltamassa tiedonhaun kiemuroihin murhamysteeriä ratkoen.

Lisäksi järjestämme monenlaisia omia tapahtumia sekä olemme mukana yhteistyökumppaneidemme tapahtumissa. Esimerkiksi Ekaluokkalaisten illoista on tullut mukava perinne, jolla käynnistellään syyslukukausi, Harry Potter -päivänä päästetään taikuus valloilleen Aallon kirjastossa ja 4.5. kalisutellaan valomiekkoja Star Wars -päivän kunniaksi. Nuortentila Kuplan jemeniläinen ilta paikallisine herkkuineen oli menestys kaiken ikäisten keskuudessa!

Kaksi ihmistä istuu pöydän ympärillä, toisella on käsissä kortteja, toisen kädet ovat kristallipallon ympärillä.
Harry Potter -illan ennustajan vastaanotto

Tämän kaiken lisäksi pyrimme toteuttamaan kaikki koulujen ja päiväkotien muutkin vinkkaus- ja vierailupyynnöt sekä yhteistyötoiveet. Lasten- ja nuortenkirjojen lainaus on meillä huippuluokkaa. Toivomme myös, että lapsena saadut mukavat mielikuvat kirjastosta ja kirjastolaisista kantavat koko loppuelämän ja aikanaan nämä meidän kohtaamamme nuoret tuovat myös omat lapsensa kirjastoon. Ja se päällimmäisin syy: onhan meillä myös todella hauskaa!

Monipuolisia tapahtumia lähikirjastoissa

Nurmon ja Ylistaron kolmosluokissa vierailivat suositun Pet agents -sarjan kirjailija-kuvittajat Riina Kaarla sekä Anders Vacklin. Oppilaat esittivät hienoja kysymyksiä ja sekä kirjailijan että kuvittajan työ alkoi kiinnostaa!

Draamapurkin Sanapoliisi Sanna kävi Ylistarossa lähes satapäisen yleisön avulla selvittämässä sanojen solmuja. 2.-4.-luokkalaiset innostuivat kirjastokerhossa mm. lohikäärme-, viikinki-, salapoliisikirjallisuudesta sekä sarjakuvista. Kesällä Ylistarossa järjestettiin lukusujuvuusleiri, jossa aamupäivän lukutreenien jälkeen ehdittiin puuhailla yhdessä monenlaista mukavaa.

Valkoinen kassi, johon on itse painettu sana lue ja sydän.
Ylistaron Apila-leirillä valmistumassa kirjastokassi. Kuva: Suvi Levonen

Kaikissa toimipisteissä kannustettiin myös sekä lapsia että nuoria osallistumaan Erten kesälukukampanjoihin. Nuoret vinkkasivat luettavaa toisilleen ja lapset keräsivät hahmoja lukumaailmanpyöriin.

Peräseinäjoen monipalvelukirjastossa haastettiin toukokuussa esi ja -alkuopetuksen lapsia aakkoskävelylle bongaamaan kirjaimia, ja mitä eri aakkosilla alkavia sanoja ja asioita löytyy kylätiemme varrelta. Kirjastolaiset halusivat osaltaan edistää toiminnallista oppimista ja saivat oppilaat liikkeelle koulupäivän aikana aakkosten kuljetettavaksi! Haaste herätteli lapsia huomaamaan mitä kaikkea luemme: liikennemerkkejä, opasteita, kylttejä, mainoksia, tuoteselosteita jne. Haasteesta saatujen kiitosten ja lasten innostuksen perusteella tapahtumasta suunnitellaan jokakeväistä tempausta.

Lapsen käsi, joka rastittaa paperilta aakkosta.

Heinäkuussa puolestaan jalkauduttiin luonnon siimekseen Kalajärven luontopolulle. Lapsiperheet pääsivät mukaan kuuntelemaan tarinoita satupolulle. Matkan varrella pääsi ihmettelemään myös kolmen karhun mökkiä satua kuunnellessa.

Peräseinäjoen kirjastossa aloitettiin uutena toimintana myös satuhierontatuokiot, kun kirjastovirkailijamme kouluttautui satuhieronnan ohjaajaksi. Satuhieronta on Suomessa kehitetty menetelmä, jossa sadut yhdistetään kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Satuhieronnan avulla lapsi voidaan luontevasti kuljettaa sadun, kirjallisuuden sekä myönteisen läsnäolon ja läheisyyden maailmaan.