Kirjastoharjoittelua maalaismaisemissa

Harjoitteluni Ylistaron kirjastossa lähenee loppuaan. Aika on tuntunut vierivän yllättävän nopeasti tässä kaikin puolin miellyttävässä ympäristössä. Olen viihtynyt varsin hyvin, ja siitä voin kiittää monia täällä kohtaamiani ihmisiä sekä itse itseäni. Täytyy myöntää, että olen suorastaan ällistynyt siitä, miten ystävällisiä asiakkaat ja työntekijät täällä ovat! Ekstramotivaatiota tuo minulle myös tämä suomalaisen maaseudun viehättävyys. Olen kasvanut samankaltaisissa maisemissa Porin seudulla, josta siirryin parisen vuotta sitten Seinäjoelle kirjasto- ja tietopalvelualaa opiskelemaan. Kirjallisuus on aina ollut lähellä sydäntäni, ja yksi unelmistani onkin olla tarinoita kirjoittava ja niitä englanniksi kääntävä kirjastovirkailija. Kirjastoharjoittelultani odotin oikeastaan vähemmän, kuin mitä siltä sain. Pieni ympäristö, mutta suurenmoiset vaikutukset – olen päässyt paljon syvemmälle sekä koulussa että kesätöissä jo oppimieni asioiden avaruudessa.

Pienessä kirjastossa pääsee toimimaan monipuolisesti. Olen osallistunut monenlaiseen tekemiseen, kuten esimerkiksi satutuokioihin ja kirjavinkkauksiin kirjaston tiloissa ja sen ulkopuolella. Pääsinpä taannoin jopa itse suunnittelemaan ja toteuttamaan erään jouluisen satutuokion. Tähän mennessä olen tullut siihen tulokseen, että lapsille lukeminen on yksi parhaista aktiviteeteista kirjastotyössä. Eläydyn lastenkirjojen maailmaan niitä ääneen lukiessani, ja koen, että itseluottamukseni on saanut enemmän tuulta purjeisiinsa. Olen tämän harjoittelujaksoni ansiosta myös erittäin motivoitunut kehittämään heittäytymiskykyäni sekä ilmaisemaan itseäni enemmän.

Nuori nainen istuu tietokoneruudun edessä kuvan oikeassa reunassa. Taustalla näkyy kirjastotila.

Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistani kirjastoharjoittelun aikana on ehdottomasti se, kun sain pukeutua yksisarviseksi ja samalla viihdyttää pieniä kuuntelijoita lukemalla heille aiheeseen sopivia kirjoja. Se oli minulle jotain aivan uutta, sillä kaiken lisäksi yleisöä oli odotettua enemmän. Olen kiitollinen itselleni rohkeudestani tehdä juuri sitä, mikä jännittää.

Vietin yhden viikon Seinäjoen pääkirjastolla, jossa sain monenmoisten tehtävien lisäksi tutustua myös kirjastoautotoimintaan. Olin pitkään halunnut kokea, millaista on toimia liikkuvassa kirjastossa. Se oli avartava kokemus, joka sai minut kiinnostumaan kirjastoautossa työskentelystä yhä enemmän. Sain myös osallistua Japani-illan toteutukseen sekä kokea, millaista on työskennellä pääkirjaston eri osastoilla. Viikko pääkirjastossa oli mukavaa vaihtelua, ja työporukka oli mahtava!

Kohta sitten hyvillä eväillä kohti etäopiskelua ja opinnäytetyöprosessia. Suuret kiitokset vielä jokaiselle, joka on ollut mukana tukemassa minua kirjastoharjoitteluni aikana. Ohjauksestanne on ollut paljon hyötyä!

Jenniina Järvinen

Kiitokset Jenniinalle harjoittelusta!