Kirjastoauto-osaston päivä

Seinäjoen kirjastoauto-osasto käsittää kaksi kirjastoautoa, Ilon ja Ykän, yhden palvelupäällikön, neljä kirjastoautonkuljettaja-virkailijaa ja kaksi kirjastovirkailijaa. Kirjastoalan nohevat ammattilaiset pääkirjaston puolelta käväisevät aina joskus auto-osastolla auttelemassa.

Kirjastoautot Ilo ja Ykä kuvattuna edestä.

ILO on ihan DAF ja YKÄ on aivan Volvo.

Aamu alkaa tallista

Työpäivät alkavat auto-osastolla korona-aikana samoin kuin muulloinkin. Kuljettajat hakevat kirjastoautot tallista ja tarkistavat, että ne ovat ajokunnossa, ja että tankissa on polttoainetta. Autojen saavuttua pääkirjastolle kuljettajat saavat avukseen kirjastovirkailijan, jonka kanssa etsitään asiakkaiden tekemät varaukset hyllystä.

Hyllyvaraukset ja iltavuorossa autoon palautetut muiden kirjastojen lainat lajitellaan logistiikkatilassa oleviin laatikoihin, joista ne lähtevät aikanaan matkalle kohteeseensa. Kirjastoautoihin tulossa oleva aineisto ja autojen asiakkaiden varaukset viedään autoihin, joissa ne hyllytetään, ja näin ollaan valmiina ensimmäisille pysäkeille.

Aamupäivisin kirjastoautot palvelevat pääasiassa kouluja, päiväkoteja ja palvelutaloja. Iltapäivisin reitit suuntautuvat ympäri kaupunkia. Yhteensä pysäkkejä on tällä hetkellä 154, Ilolla 82 ja Ykällä 72. Ilossa kulkee kuljettaja-virkailijan mukana kirjastovirkailija, kun taas Ykässä kuljettaja-virkailija on yksin. Ilo ajaa kantakaupungissa, Ykä käy parilla pysäkillä myös Isossakyrössä Seinäjoen pysäkkien lisäksi.

Matalan kaapin päällä olevia erivärisiä laatikoita.

Logistiikkatilassa on laatikot kaikille Eepos-kirjastoille.

Vilkkaimpina päivinä isoimmilla kouluilla ja päiväkodeilla autoissa saattaa käydä jopa sata asiakasta ja lainoja kertyy muutama sata. Aamureittien pysäkkiajat ovat puolesta tunnista aina puoleentoista tuntiin saakka. Koronarajoitukset eivät jättäneet kirjastoautojakaan rauhaan. Pahimpina aikoina jouduimme rajoittamaan asiakasmäärät viiteen asiakkaaseen kerrallaan. Toivottavasti elokuun koulunalku päästäisiin aloittamaan ilman koronarajoituksia.

Kuljettaja vaihtuu päivällä

Aamuvuoron pysäkit ajettuaan autot käyvät tallilla, jossa iltavuorossa oleva kuljettaja siirtyy auton rattiin. Jos autoja pitää huoltaa, pyritään se tekemään vuoronvaihdon yhteydessä tai varhain aamulla. Aina pyritään siihen, että pysäkkejä ei jää ajamatta. Toisinaan sitä on mahdoton välttää.

Iltavuoron aluksi viedään palautukset ja hyllyvaraukset pääkirjastolle. Autoihin tulossa oleva aineisto hyllytetään autoon. Iltareiteillä molemmilla autoilla on kymmenkunta pysäkkiä. Pysäkkiaika vaihtelee viidestä minuutista puoleen tuntiin. Iltareitin ajettuaan Ilon kuljettaja tiputtaa kirjastovirkailijan kirjastolle ja ajaa Ykän kuljettajan tavoin auton tallille. Seuraavana päivänä harjoitukset jatkuvat.

Pysäkkisuunnittelua ja kirjakasseja

Kun auto-osastolaiset eivät ole kirjastoautoissa jakamassa kulttuuria sitä janoaville kansalaisille, he tekevät pääkirjastolla muita tärkeitä tehtäviä. He suunnittelevat aikatauluja, tiedottavat, poistavat vanhaa ja rikkoontunutta auton aineistoa ja ottavat uutta tilalle sekä hyllyttävät varastoon palautettuja kirjoja. Kouluihin ja päiväkoteihin vietäväksi tehdään kirjakasseja ja kirjastokortteja.

Kirjastoauto-osaston virkailijoiden työhuone.

Autolaisten tyhjä työhuone on tuttu näky. Kaikki ovat kentällä jakamassa kulttuuria.

Pysäkkisuunnittelu ja asiakkaille tiedottaminen auto-osaston asioista on tärkeää. Autoille tehdään uudet aikataulut kolme kertaa vuodessa, syksylle, keväälle ja kesälle omansa. Elokuun 16. päivä voimaan tulevaa syksyn aikataulua alettiin tehdä jo alkukeväästä, ja kevään 2022 aikataulut ovat juuri nyt suunnittelupöydällä.

 

Kirjastoautojen syksyn aikataulujen kannet.

Syksyn aikataulut ovat jaossa asiakkaille.

Koulut alkavat kohta, ja se tietää auto-osastolla vuoden kiireisintä, mutta samalla mukavinta ajanjaksoa. Kirjastoauto täynnä kulttuurinnälkäisiä ja tiedonjanoisia pikku asiakkaita on ilo silmälle. Autolaiset tekevät koulujen alkaessa kirjakasseja kymmenittäin ja kirjastokortteja vielä enemmän.

Seinäjoen kirjastoautojen aikataulut ja sijainnit löytyvät reittisovellus Passarista. Passariin laitetaan myös äkilliset muutokset kirjastoautojen reiteillä. Ilon ja Ykän aikataulut löytyvät joka arkipäivä myös Ilkka-Pohjalaisen Menot-palstalta.