Kirjasto keskellä Mahdollisuuksien taloa

Tänä syksynä valmistunut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uusi psykiatrian ja kuntoutuksen talo eli Mahdollisuuksien talo (lyhyemmin M-talo) on kaikille avoin talo, jossa erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon palvelut yhdistyvät peruspalveluihin ja ihmisten kohtaamiseen. M-talon ytimessä, heti pääsisäänkäynnin yhteydessä, sijaitsee Kyrkkärin kirjasto. Kyrkkärin kirjasto on entinen Törnävän kirjasto, joka Kyrkösjärven rannalle muuton yhteydessä vaihtoi nimensä uuden sijaintinsa mukaiseksi. Nimestä pidettiin nimikilpailu asiakkaiden kesken keväällä 2021.

 

Ilmakuva M-talosta, takana Kyrkösjärvi.

M-talo sijaitsee Kyrkösjärven rannalla osoitteessa Östermyrankatu 9. Kuva: Samu Lehtinen Visual

 

Kyrkkärin kirjasto on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Seinäjoen kaupungin yhteinen kirjasto. Kirjasto on toiminnaltaan normaali Seinäjoen kaupunginkirjaston lähikirjasto, jota voi käyttää kuka tahansa ja josta löytyy samat aineistot ja peruspalvelut kuin muistakin kaupunginkirjaston toimipisteistä. Asiointia varten on talon vieressä parkkipaikka, jossa on neljän tunnin kiekkoaikoja sekä aivan pääoven edessä 30 minuutin pikapaikkoja. Kirjastossa on kirjastonhoitaja paikalla aina arkipäivisin, mutta tämän lisäksi kirjastoa voi käyttää omatoimisesti joka päivä klo 7–21, myös viikonloppuisin. Jotta kirjastoon pääsee omatoimiaikana, on tehtävä sopimus Kyrkkärin kirjastossa henkilökunnan ollessa paikalla. Omatoimisopimuksia on tehty jo runsaasti, ja ihmiset ovat olleet iloisia mahdollisuudesta käyttää kirjastoa itselle sopivaan aikaan. Kyrkkärin kirjasto onkin Seinäjoen kantakaupungin ensimmäinen omatoimikirjasto.

 

Etualalla poika istuu lukemassa kirjaa, kaksi muuta asiakasta taka-alalla.

Lastenosasto. Kuva: Saum Lehtinen Visual

 

Vaikka Kyrkkärin kirjasto on toiminnaltaan ihan tavallinen kirjasto, ovat sen puitteet kuitenkin omanlaisensa, ja sillä on selvät erityispiirteensä. Kyrkkärin kirjaston tavoitteena on koko muun M-talon mukana toimia toipumista ja kuntoutumista edistävänä palveluna ja luoda osaltaan avoimuutta mielenterveyttä koskevien asioiden suhteen. Kyrkkärin kirjaston tiskiin onkin kirjattu kirjaston motto: In This Library, Everybody is Somebody. Eli tähän kirjastoon ovat tervetulleita kaikki mielenterveyden tasosta ja titteleistä riippumatta. Jokainen on arvokas. Kyrkkärin kirjaston rikkautena ovatkin hyvin monenlaiset asiakkaat ja tarinat heidän takanaan.

 

Valkoinen tiski, jossa teksti In This Library, Everybody is Somebody.

Kirjaston tiskin tekstin on tehnyt kalligrafi MarikaKK

 

Kaikkien toivottaminen tervetulleiksi Mahdollisuuksien taloon on yksi tapa, jolla halutaan vähentää mielenterveyden ongelmiin liittyvää stigmaa. Kirjaston lisäksi M-talossa voi käydä kirjaston naapurina toimivassa M-cafessa, josta saa arkipäivisin lounasta ja joka muulloin toimii kahvilana. Kahvilasta voi vaikka hakea kahvin ja tulla kirjaston puolelle lukemaan päivän lehdet. Kirjaston ja kahvilan lisäksi kävijä voi tulla taloon ihailemaan sisäpihalla olevaa Soile Yli-Mäyryn valtavaa taideteosta, varata käyttöönsä liikuntatiloja pohjakerroksesta tai jutella kokemusasiantuntijoiden kanssa. Talossa on myös monenlaisia kokoustiloja.

 

Tummiin pukeutunut mies seisoo kirjahyllyn edessä.

Aikuisten osasto. Kuva: Samu Lehtinen Visual

 

Tulevaisuudessa Kyrkkärin kirjastosta muotoutuu kirjasto, joka panostaa erityisesti mielenterveyteen liittyvään aineistoon. Kirjasto toimii yhteistyössä sairaalan osastojen ja seinänaapurinsa Ruutipuiston sairaalakoulun kanssa. Nyt uuden talon myötä yhteistyötä tulee syntymään toivon mukaan myös muiden talon toimijoiden, erilaisten järjestöjen, oppilaitosten, kokemusasiantuntijoiden sekä sairaalan somaattisen puolen kanssa. Uusia ajatuksia ja ehdotuksia siitä, miten Kyrkkärin kirjasto voisi tarjota palveluitaan, otetaan ilolla vastaan!

Sini Mäkinen
Vastaava kirjastonhoitaja
Kyrkkärin kirjasto

 

Lastenosaston istuimia, kirjahyllyjä ja valaisimena toimiva satusieni.

Lastenosaston satusieni. Kuva: Samu Lehtinen Visual