Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Kuvassa bloggauksessa suositellun kirjan ja elokuvan kannet.Ei varmasti tule kenellekään yllätyksenä, että tämä vuonna 2018 elokuvateattereihin tullut elokuva pohjautuu kirjaan. Halusin käydä katsomassa elokuvan alun perin jo elokuvateatterissa, mutta syystä tai toisesta se jäi. Nyt törmäsin elokuvaan uudelleen kirjaston palautuksien joukossa ja päätin ottaa vahingon takaisin. Pieneksi ongelmaksi vain muodostui klassinen: elokuva vai kirja ensin?

Kaikeksi yllätykseksi voin suositella molempia aivan yhtä suurella innolla. Molemmat ovat kerrassaan keveitä hyvänmielen tuojia. Miksikö näitä sitten kannattaisi nauttia?

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville (The Guernsey literary and potato peel pie society) ilmestyi alun perin englanniksi 2008. Se ilmestyi Suomessa vain pari vuotta myöhemmin, 2010, Harry Pottereistakin tutun kääntäjän Jaana Kapari-Jatan suomentamana.

Kyseessä on kirjeromaani. Siitä itselleni tulivat mieleen lapsuudessa lähetetyt kirjeet ystäville, vaikka en kyllä koskaan saanut aikaiseksi mitään näin hienoa. Kirjeiden avulla muodostuu tarina vuodelta 1946, kun kirjailija Juliet Ashton saa kirjakiertueellaan kirjeen kaukaiselta Guernseyn saarelta. Kirja ja elokuva avaavat salaisuuksien vyyhteä samalla sekä nautinnollisen kevyesti että tuskallisen kamalasti. Toisen maailmansodan miehitys Guernseyn saarella ei ollut mikään leikin asia.

Myönnän, että tirautin pari kyyneltä elokuvan aikana. Huomasin myös nauravani ääneen. Kirjan osalta sanottakoon vain, että luin sitä hitaan nautiskellen, kirje kerrallaan.

Sekä elokuva, että kirja sopivat monenlaisille katselijoille ja lukijoille. Painotus taitaa kuitenkin kaatua enemmän romantiikkaan kuin sotamuistelmiin. Se on hyvä muistaa. Minä katselin elokuvan ensin ja tartuin sitten kirjaan. Toisinkin päin tämän voi tietysti tehdä. Täytyy kylläkin sanoa, että elokuvasta ehkä nauttii enemmän, jos ei ole vielä kirjan antamia taustatietoja.

Toivottavasti muutkin löytävät Guernseyn taian ja ihastuvat siihen yhtä paljon.

Kirsi-Maria Välimäki

 

Tarkista kirjan ja elokuvan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta