Kestävä kehitys kirjastoissa

Eepos-kirjastossa alkoi tammikuussa 2025 vuoden mittainen Kestävän kehityksen Eepos -hanke. Hankkeen tavoitteena on luoda, juurruttaa ja tuoda esiin niitä toimia, joita kirjastoissa tehdään kestävän kehityksen eteen. Hankkeessa on mukana 19 Eepos-kirjastoa ja siihen on saatu avustusta aluehallintovirastolta.

Ekologisuus kirjastoissa

Kuntalaissa määritellään, että kirjaston pitää tuottaa palveluita ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Asiaa on käsitelty myös kirjastoalan suosituksissa ja strategioissa.

Suomen kirjastoseuran strategiassa on listattu kolme tärkeintä tavoitetta vuosille 2021-2025 ja niistä yksi on kirjaston roolin vahvistaminen ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kirjastot voivat viedä muutosta eteenpäin ja inspiroida ihmisiä kestävään elämään. Kirjastojen tulee tarkastella kriittisesti myös oman toimintansa ekologista kestävyyttä.

Eepos-kirjastojen strategiassa on määritelty kestävän kehityksen tavoitteita, joita hanke on lähtenyt edistämään:

  • Eepos-kirjastot ovat ympäristötietoisia.
  • Asukkaat tuntevat kirjastojen yhteiskäyttöiset tilat, aineistot ja laitteet.
  • Kirjastot toteuttavat omassa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita.
  • Kirjastot kokeilevat uusia lainattavia esineitä.
  • Kirjastot viestivät aktiivisesti kirjaston kestävää kehitystä tukevasta toiminnasta.
  • Eepos-kirjastojen hankinnoissa otetaan huomioon ympäristövaikutukset.
Rivi kirjoja, joiden alla on teksti ekohylly.

Kirjastot kiertotalouden asialla

Kirjaston perusajatus on ollut kestävä kehitys ja kiertotalous jo ennen kuin näitä sanoja on keksittykään: paikka, jossa on kirjoja, joita kuka tahansa voi käydä lainaamassa ja tuoda sitten takaisin, jotta seuraava ihminen voi lainata saman opuksen. Muita perinteisiä lainausartikkeleita ovat äänilevyt, elokuvatallenteet ja äänikirjat. Ennen suoratoistopalveluita musiikkiin pääsi tutustumaan monipuolisesti ja ilmaiseksi juuri kirjastojen musiikkiosastoilla.

Nykyään kirjastojen valikoimissa on paljon muutakin: lainata voi esimerkiksi lumikenkiä, lautapelejä, kahviastiaston, oppimisvälineitä, grillin, tennismailan tai roskapihdit. Ajatus näissä kaikissa on sama: kaikkea ei tarvitse omistaa itse, jakamistalous säästää sekä luontoa että kukkaroa. Hankkeessa pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Enemmän kyse on tiedottamisesta ja silmien avaamisesta: kuntalainen – tule tänne ja lainaa!

Kestävän kehityksen ohjelma ja viestintää

Henkilöstön suhteen tehdään vähän enemmän työtä: työn alla on Eepos-kirjastojen yhteinen kestävän kehityksen ohjelma, johon kirjataan tavoitteita ja toimenpiteitä. Kun asiat on kirjoitettu ylös, ne tulevat usein myös näkyvämmiksi. Ajatuksena on, että kukin kirjasto voi toteuttaa ohjelmaa parhaaksi näkemällään tavalla. Alueemme kirjastot ovat hyvin erikokoisia, ja siksi onkin tärkeää saada mahdollisimman monipuolinen ja erilaisiin toimintaympäristöihin soveltuva ja muokattavissa oleva ohjelma.

Ohjelman lisäksi hankkeessa järjestetään koulutusta kestävän kehityksen aiheista sekä koeponnistetaan erilaisia kestävän kehityksen tapahtumia ja etsitään aktiivisesti yhteistyötahoja, joiden kanssa kirjastot voivat tapahtumia ja toimintaa järjestää.

Tärkeää on myös toiminnan markkinointi ulospäin: tätä varten hankkeessa tuotetaan viestintämateriaalia jo olemassa olevista asioista ja toiminnoista. Nämä materiaalit on tarkoitettu kaikkien kirjastojen käyttöön. Tehtynä on mm. kuukauden laina -postaussarja, jossa nostetaan esiin mitä erikoisimpia asioita, joita voi kirjastoista lainata.

Kaksi paperista esitettä ympäristöaiheista kirjoista.

Näiden koulutusten, tapahtumien ja kestävän kehityksen ohjelman avulla kirjastoissa työskentelevät saavat työkaluja lakisääteiseen tehtävään: osaamme tarjota tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja edistämme yhteiskunnallista vuoropuhelua ympäristöasioissa.

Tänä päivänä on suurta sivistystä ymmärtää, että ilmastonmuutos on tosiasia ja sen hidastaminen vaatii toimia ihan kaikilta – myös meiltä suomalaisilta. Yksilön jokapäiväisillä valinnoilla on merkitystä. Siksi on tärkeää, että myös kirjastot kantavat oman vastuunsa ja toimivat tiedonjakajina tämänkin teeman ympärillä.  

Laura Kivimäki
Projektipäällikkö
Kestävän kehityksen Eepos -hanke