Kesäisiä kertomuksia koko perheelle

Lapsille

Perttula, Kummitusperhe Kammoset kesälaitumilla -kansi.Pirkko-Liisa: Kummitusperhe Kammoset kesälaitumilla

Tokaluokkalainen Molla perheineen viettää kesää Villa Viehätyksessä. Villa Viehätys on perheen uusi koti, mutta se on myös salainen koti kummitusperhe Kammosille, jotka ovat asuneet paikalla jo vuosisatoja. Kun Molla lähtee partioleirille, päättävät kummitusperheen pojat Kalle ja Turo lähteä mukaan. He livahtavat bussiin ja kenellekään kertomatta lähtevät leiripaikalle. Leirillä pojat saavat aikaan kaikenmoista pahaa: polttavat kattilan pohjaan, heittävät papatteja nuotioon ja sotkevat leiriläisten rinkkojen sisällöt. Ja koska kukaan ei pysty näkemään kummituspoikia, niin aina joku leiriläinen saa syyt niskoilleen. Leiriltä palattuaan Mollan perhe lähtee tivoliin. Kalle ja Turo arvatenkin hyppäävät taas salaa kyytiin, sillä pojat ovat kuulleet, että tivolissa on kummituskäytävä, ja he arvelevat saavansa sieltä uusia ystäviä. Pettymys on suuri, kun kummituskäytävä osoittautuukin petkutukseksi, eikä siellä asu yhtään oikeaa kummitusta. Pojat päättävät itse tehdä asialle jotain ja antaa ihmisille aidon kummituskokemuksen. Lopulta tivolin asiakkaat ovat niin kauhuissaan, ettei kummituskäytävään uskaltaudu enää kukaan.

 

Eppu ja kesän paras päivä -kansi.Halberg Lin & Nordqvist Margareta: Eppu ja kesän paras päivä

Elsan kotona on kaikenlaisia eläimiä: kissoja, kaneja, sika, karitsa ja kaksi ponia, Eppu ja Santos. Eppu on Elsan oma poni, Santos on varasisko Minnan poni. Perheeseen kuuluu myös äiti, varaisä ja Iisakki-vauva. Yhtenä iltana Elsa ja Minna lähtevät ratsastamaan, ja Minnan ehdotuksesta he ratsastavat ilman satulaa. Elsa ei ole vielä kovin kokenut eikä ole koskaan ratsastanut selkähevosella. Häntä pelottaa, mutta siskolle hän ei sitä halua näyttää. Ratsastusretki sujuu hyvin, vaikka Elsa tippuukin selästä kerran. Ensimmäistä kertaa Elsa on päässyt laukkaamaan, ja se tuntuu hienolta. Kesä koittaa, mutta Elsa on varma, että siitä tulee kurjin kesä koskaan. Minna lähtee ratsastusleirille, eikä Elsa saa ratsastaa yksin. Myös Elsan ystävä Kaisa menee leirille ja Elsaa jää aivan yksin. Onneksi kuitenkin kesä saa yllätyskäänteen, ja siitä tulee kuin tuleekin Elsan paras kesä.

Halberg Lin & Nordqvist Margareta : Kesä kutsuu, Sinttu

Atle, Elinan hoitoponi on kuollut. Elina ei ole käynyt tallilla viikkoon. Atlen tyhjän pilttuun näkeminen sattuisi liikaa, ja ElinaKesä kutsuu, Sinttu -kirjan kansi. tahtoo olla vain kotona ja itkeä. Mutta sitten Elina saa kuulla, että hän saa alkaa hoitaa Sinttua, ihanaa valkoista ponia. Elinan suru muuttuu hetkessä suureksi iloksi ja hän palaa riemuissaan tallille. Ensimmäinen maastoratsastus Sintun kanssa tapahtuu ilman tallin omistajan lupaa. Kesken maastolenkin ponit kiihdyttävät laukkaan, eivätkä tytöt, Elina ja hänen ystävänsä Roosa, saa niitä hallintaan. Maastoratsastuksesta tulee vaarallinen, ja tytöt pelästyvät pahanpäiväisesti. Illalla kotona Elina tunnustaa asian äidilleen ja joutuu soittamaan tallille ja kertomaan kaiken. Huonon kokemuksen jälkeen Elina toimii alkeisleirillä avustajana ja pääsee sen jälkeen itse osallistumaan valmennusleirille. Leirillä Elinan ja Sintun yhteistyö alkaa sujua, ja kesästä tulee molemmille upea.

 

Savisaari Aira: Kesä kielen päällä

Savisaaren kirjassa seurataan kaksosten Onnin ja Annin touhuja puutarhan parissa. Onni ja Anni muuttavat yhdessä äidin kanssa maalle eläkkeelle jääneen puutarhuri-vaarin luokse. Äiti hakee maalta kirjoitusrauhaa oman keittokirjan kirjoittamista varten ja toimii samalla dementoituneen ja sydänsairaan vaarin hoitajana.
Vaari opastaa Onnia ja Annia puutarhatöissä. Lukija saa kirjasta mukavan tarinan ohella vinkkejä puutarhanhoitoon aina kasvimaan perustamisesta ja tarvittavista työkaluista sadonkorjuuseen saakka. Kirjassa on myös kasvimaan hoitoniksejä, puutarhasanastoa ja muun muassa ohjeita erilaisten koristeiden ja esineiden, kuten ovikranssin, pajupillin ja ruusulyhtyjen tekemiseen.

 

Nuorille

Kesän jälkeen kaikki on toisin -kansi.Kolu Siri: Kesän jälkeen kaikki on toisin

”Mä painan liian paljon. Mun suru painaa liikaa, mun viha painaa liikaa, mun raivo painaa liikaa.”

Näin ajattelee Peetu, joka on nousemassa taivaalle purjelentokoneessa isänsä kanssa. Hän ajattelee, että kone varmaan putoaa alas hänen ajatustensa painosta. Riita äidin kanssa on ollut hirveä. Miksi äiti ei voi ymmärtää? Äiti haluaa säilyttää kuvat Peetusta lapsena, tyttönä. Mutta Peetu ei ole tyttö, ei ole koskaan ollutkaan. Äiti ei käsitä tätä. Myös isoveli Pyry käyttäytyy idioottimaisesti, sanoo, ettei Peetusta voi koskaan tulla sellaista miestä kuin hän. Kymmenen kerran lentokurssi isän kanssa antaa Peetulle aikaa. Aikaa puhua tai olla hiljaa. Miten vain, isän kanssa on helppo olla. Peetun kaikki ajatukset ovat kesän jälkeisessä ajassa, sillä silloin hänestä viimein tulee fyysisestikin se, joka hän todellisuudessa on.

Lehtinen Tuija: Tyttö elää kesäänsä

Seitsemäntoistavuotias Julia saa kesän ja loman saavuttua tarpeekseen hankalista perhekuvioista, sijaiskodista ja jengeistä. Hän päättää lähteä tien päälle, tutustumaan Suomen suveen ja uusiin ihmisiin sekä erityisesti omaan itseensä. Julia ei oikein tiedä, mitä roolia hänen pitäisi vetää, kuka hänen pitäisi olla ja kuka hän edes pohjimmiltaan on. Julian menneisyys ja hankalat perhesuhteet, varsinkin ongelmallinen suhde äitiin, valkenevat lukijalle pala palalta kirjan edetessä. Kesän aikana Julia oppii, että usein ensivaikutelma hämää eikä kaikki aina todellakaan ole sitä, miltä näyttää. Uudet tuttavat, kuten terhakka Sesse, taiteilija Urpo, kommuunin asukkaat ja steampunk-porukka opettavat Juliaa kohtaamaan erilaisia haasteita kukin erityisellä tavallaan. Kesä tien päällä saa Julian oivaltamaan monia asioita.

Heimonen Satu: Kesätuulten CeciliaKesätuulten Cecilia -kirjan kansi.

Milka asuu äitinsä, kahden veljensä ja isäpuolen kanssa, ja käy välillä myös isän luona. Isä on hankkinut Milkalle suloisen kissanpennun, jota Milka kutsuu Liiduksi. Liitu on varsin vilkas kissanpentu, jota Milka hoitaa tunnollisesti. Milkan kesää varjostaa isän uusi tyttöystävä, joka vie kokonaan isän huomion ja jonka kanssa Milka ei tule toimeen. Milka ei voi ottaa kesämökille mukaan riehuvaa kissanpentua, joten toisena vaihtoehtona on jättää kissa isän hoiviin. Milka ei luota siihen, että isältä liikenisi aikaa kissan hoitamiseen. Isäpuoli on aluksi jyrkästi sitä vastaan, että kissa tulisi mökille mukaan, mutta antaa kuitenkin lopulta Milkalle luvan ottaa Liitu mukaan. Mökkireissun tapahtumien jälkeen isäpuoli kertoo uutisen, joka yllättää kaikki perheenjäsenet. Mutta mikä tuo uutinen on ja mitä sitten tapahtuu, sen voit lukea Satu Heimosen kirjasta Kesätuulten Cecilia.

 

Aikuisille

Binchy, Maeve: Tulikärpästen kesä

Binchyn kirja sijoittuu Keski-Irlantiin, Mounfernin pieneen kaupunkiin, jossa harvoin tapahtuu mitään. On kesä 1962 ja eletään leppoisaa aikaa. Pikkukaupungin idylli särkyy, kun amerikkalaismies ostaa kaupungin arvokkaimman kiinteistön ja alkaa rakentaa loistohotellia. Alkaa ”tulikärpästen kesä”, neljän vuoden ajanjakso, jonka kuluessa kaupungin asukkaat tempautuvat itsetyytyväisestä idyllistään kilpailemaan, kadehtimaan, kostamaan, vihaamaan ja rakastamaan. Kirjan nimi on jokseenkin harhaanjohtava kirjan tarinan kanssa, mutta liki tuhatsivuinen romaani kaikkine erilaisine henkilöhahmoineen on rentoa luettavaa.

 

Kesäinen illuusioni -kirjan kansi.Timonen Karoliina: Kesäinen illuusioni

Kirjan tarina seuraa keski-ikäisen Klarissan kesän tapahtumia Saimaalla. Hän on vuokrannut mökin Piiliniemestä saadakseen kirjoitusrauhaa ja pohtiakseen asumuseroaan. Piiliniemi sijaitsee yksityisessä saaressa. Eräänä päivänä salmen vastapuolelle Variskallion rantaan ilmestyy moottorivene, ja Klarissa alkaa seurata Variskalliolle kesän viettoon tuleen miehen elämää, kunnes lopulta päättää käydä esittäytymässä ja tervehtimässä uutta mökkinaapuriaan. Tästä alkaa tiivistunnelmainen teoksen juoni, joka pitää lukijan otteessaan psykologisen trillerin tavoin aivan teoksen yllätykselliseen loppuun saakka.

Saarikoski Sirpa: Kesä kasiysi

Kesä kasiysi on kevyt kesäromaani, jonka tapahtumat sijoittuvat kahdeksankymmentäluvulle. Kirjan päähenkilönä on kirjastoauton kuljettajana toimiva Kati, joka päättää hankkia työkaverilleen Mikalle tyttöystävän. Sattumalta hän tapaa itse nakkikioskilla miehen, jolle antaa puhelinnumeronsa. Kesän kohokohtana ovat festarit, jonne Kati päättää lähteä isolla porukalla matkakuluja minimoidakseen. Hän kutsuu mukaan ystäviä, nakkikioskilla tapaamansa Topiaksen sekä kirjastoauton asiakkaita. Festarimatkaa varten Kati varaa bussin. Matkaan tulee pieni mutka, kun bussivaraus on mennyt pieleen. Päättäväinen ja reipas Kati ei kuitenkaan tästä lannistu, vaan lähtee porukkansa kanssa festareille, milläpäs muulla kuin kirjastoautolla.

Sini Mäkinen ja Anne Lanamäki