Kertomuksia kirjoista, ukkosesta ja laulujen sanoituksesta

Tämän bloggauksen vinkit lukemalla pääset tutustumaan neljään kirjavinkkipiirissä esiteltyyn kirjaan. Vinkkipiiri kokoontuu Seinäjoen pääkirjastossa ja on kaikille avoin. Lisätietoja löydät kotisivultamme.

Annie Austen: Hulluna kirjoihin : mitä kirjahyllysi sinusta kertoo, 2020
Suomentanut Sirpa Saari

Hulluna kirjoihin on kirjahyllyjen puolustuspuhe. Se sopii kaikille, joille kirjat ja lukeminen ovat tärkeitä. En ole muualla törmännyt näin perusteellisiin pohdintoihin siitä, miten kirjat pitäisi järjestää hyllyyn, kannattaako omia kirjoja lainata toiselle ja miten toimitaan, kun kaksi ihmistä muuttaa yhteen ja heidän kirjahyllynsä täytyy yhdistää.

Lukujen välissä on kirjoihin liittyviä sitaatteja ja erilaisia listoja, kuten Viisi kirjojen inspiroimaa musiikkikappaletta tai Kymmenen hylättyä kirjan nimeä.

Kirjan mukaan kirjailija Amy Tan kertoo harkinneensa jonkinlaista pikkurikosta, josta olisi rangaistuksena kolmesta kuuteen kuukautta vankeutta, jotta saisi kerrankin lukea rauhassa. Tämä kirja on kuitenkin nopealukuinen, ja suuri osa luvuista melko lyhyitä. Siitä voi nauttia myös pienissä paloissa, jos ei ole aikaa tarttua mihinkään paljon aikaa ja keskittymistä vaativaan.

Janita Virtanen: Suuret sanat: tarinoita suosikkibiisien takaa, 2021

Kirjassa tunnetut lauluntekijät muistelevat suomalaisten suosikeiksi nousseiden biisiensä taustoja ja tarinoita. Mukana on 21 lauluntekijää, esim. Ilkka Alanko, Anssi Kela, Heikki Salo, Kauko Röyhkä ja Samuli Putro.

Lauluntekijät puhuvat kirjassa musiikin ja sanoitusten tärkeydestä ja toimivista sanoituksista. Osa on sen kannalla, että kappaleessa pitää olla tarina ja osa taas pitää mystisyydestä ja siitä, että asioita jää kuulijan tulkittavaksi. Syntyhistorioita on monenlaisia. Jotkut kappaleet ovat syntyneet yhdeltä istumalta, toisten syntyä taas on inspiroinut jokin vuosia sitten tapahtunut asia. Omasta mielestä huippubiisi ei olekaan aina loistava levy-yhtiön mielestä.

Oli hienoa lukea omienkin suosikkibiisien tarinoita. Välillä lukeminen piti keskeyttää ja kuunnella käsitelty biisi. Kirjassa on kaikki sanoitukset, joten niihin voi tutustua myös lukemalla.

Tekstissä käsitellyt kirjat ikkunalaudalla kukkien välissä.

Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu, 2021

Johanna Sinisalon Ukkoshuilua on vaikea lokeroida tai kuvata millään yhdellä sanalla: siinä on mystiikkaa ja faktoja, ihmissuhteita ja jännitystä, työelämää ja suurvaltapolitiikkaa. Yhdistävä tekijä näille kaikille on myyttinen esine, ukkoshuilu, johon tutustutaan kirjan alussa, Sinisalon versiossa Joona valaan vatsassa -tarinasta.

Pääosin kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2018, ja päähenkilönä on meteorologi Leena. Hän joutuu lähtemään työpaikastaan sen takia, että tämä suomalainen sääalan yritys on myyty ulkomaiselle sijoittajaryhmälle. Teksti kuljettaa Leenan tarinaa eteenpäin, ja välillä tarinassa käsiteltyjä asioita syvennetään Leenan Säätyttö-nimellä kirjoittaman blogin kautta.

Leena ei saa heti uusia töitä ja joutuu ottamaan vastaan palkattoman työkokeilun firmassa, jonka kaikki toimet eivät ehkä kestä päivänvaloa. Monen sattuman summana päädytään tilanteeseen, jossa näyttää siltä, että Leenan kuusivuotias tytär pystyy luomaan itse ukkosta. Tästä kiinnostuvat Leenan työpaikan pomot ja myös venäläiset rahoittajat, jotka jo tutkivat sään muokkausta. Onko löytynyt tapa saada aikaan ukkosta helposti? Miten sään hallintaa voisi tuotteistaa, ja kuka siitä pääsisi hyötymään kansainvälisellä tasolla? Mitä tapahtuu ukkoshuilulle?

Matt Haig: Keskiyön kirjasto, 2020
suomentanut Sarianna Silvonen

Kirjan päähenkilö Nora on 35-vuotias sinkku, joka saa potkut työpaikastaan, menettää kissansa eikä ole väleissä veljensä kanssa. Hänestä tuntuu, että häntä ei täällä enää tarvita ja päätyy siksi itsemurhaan. Hän ei kuitenkaan kuole, vaan siirtyy keskiyön kirjastoon, jossa hänen oppaanaan toimii rouva Elm, koulukirjastonhoitaja Noran lapsuudesta.

Keskiyön kirjaston hyllyissä on lukemattomia kirjoja, jotka kuvaavat erilaisia elämiä, joihin Nora olisi voinut päätyä tekemällä erilaisia valintoja. Siellä on myös raskas Katumusten kirja. Rouva Elm ja Nora käyvät keskusteluja ja Nora saa esittää toiveita erilaisista elämistä, joita haluaisi kokeilla. Hän pääsee näin testaamaan kaduttamaan jääneitä tilanteita.

Mitä jos olisinkin tehnyt toisin? Lähtenyt vaikka Australiaan ystävän kanssa? Jatkanut urheilua teini-ikäisenä lopettamisen sijaan? Tehnyt edelleen musiikkia? Keveneekö Katumusten kirja? Löytääkö Nora itselleen uuden elämän?

Tarkista teosten saatavuus Eepos-verkkokirjastosta