Kauko Salon lukuvinkkejä

Kauko Salo aloittaa uuden sarjan, jossa kirjaston eläkeläiset kertovat kuulumisiaan ja antavat lukuvinkkejä.

Milloin olit kirjastossa töissä ja mitä tehtäviä hoidit?

”Tulin Aalto-kirjastoon kesällä 1968. Opiskelin välillä ja sain vakinaisen paikan amanuenssina 1973 (muistaakseni?). Uran varrella autokirjastonhoitaja, laitoskirjastonhoitaja sairaalassa 80-luvun alussa, kirjastonhoitaja ja sittemmin osastonjohtaja aikuisten lainausosastossa. Osa-aikaeläkettä 9 vuoden ajan ja täysinpalvelleena eläkkeelle karkauspäivänä v. 2008.”

Kerro jokin mukava muisto kirjastoajaltasi.

”Hauskoja muistoja on kosolti. Joka toinen vuosi valtakunnalliset kirjastopäivät, joille osallistuin joko viran puolesta tai omin kustannuksin, jättivät mieleen muistoja ihmisistä ja tapahtumista.

Tein kerran lainaajakortin kiinalaiselle maahanmuuttajanaiselle. Nimikyltti rinnassani oli vanhimman lastenlapseni piirtämä. Alla on kuva kyltistä. Kortin saatuaan nainen kyseli nimikyltistäni ja kiitti kortistaan ja informaatiosta.

Paras kirjastonvirkailija, paapee Kauko Salo -nimikyltti, johon on piirretty kaljupäinen mies.

Kului pari vuotta ja sain sähköpostin taiwanilaiselta tv-ryhmältä osallistua nuorille suunnattuun, Taiwanissa suosittuun tv-dokumenttiin Suomesta nimeltään ’Follow me’. Vihjeen minusta ja kirjastosta oli antanut tuo palvelemani kiinalaisnainen. Dokumentti tehtiin ja ’päätähtenä’ olin minä, ’paras kirjastonvirkailija’. Sain sittemmin DVD:n koko sarjasta; onneksi olivat leikanneet pois kiinaksi esittämäni ’Paljon onnea vaan’!”

Kauko Salo Aallon kirjastossa neuvontatiskin äärellä.

Miten eläkepäivät ovat sujuneet? Mitä olet puuhaillut?

Tosi vikkelästi sujuvat eläkeläisen päivät edelleen. Vanha tauti ’lukeminen’ vaivaa edelleen, ehkä vähän valikoiden nyt.

Lastenlasten harrastusten (futis mm.) seuraaminen, marjastus ja kielten harrastaminen ja tietokilpailut – niin ne päivät kuluvat.

Lukuvinkit

  • Bernhard Schlink: Lukija
  • Agota Kristof: Iso vihko
  • Göran Tunström: Jouluoratorio
  • Veikko Huovinen: Siintävät vuoret
  • Hermann Hesse: Lasihelmipeli ja Siddhartha
  • Martin Walser: Pakeneva hevonen
  • Yashar Kemal: Haukkani Memed
  • Jo Nesbøn kirjat
  • Juhani Peltonen: Elmo

Etsi kirjoja Eepos-verkkokirjastosta