Kannattaa lukea: kaksi kirjaa menetyksen vaikutuksista

Miten jäljelle jäävät selviävät, kun perhettä kohtaa onnettomuus? Tätä aihetta on toki käsitelty kirjallisuudessa useasti. Tässä blogitekstissä esitellään kaksi kirjaa, jotka ovat ilmestyneet suomeksi vuosina 2020 ja 2021 ja joita voi lämpimästi suositella luettaviksi.

Benedict Wells: Yksinäisyyden jälkeen, 2021

Sveitsiläis-saksalaisen Benedict Wellsin Yksinäisyyden jälkeen -romaani on ensimmäinen kirjailijalta suomennettu teos. Sen suomentamista saatiin odottaa useita vuosia, vaikka se voitti ilmestyessään Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon ja sai muutenkin ylistävän vastaanoton. Ajattoman kirjan hieno suomennos vuodelta 2021 on Raimo Salmisen käsialaa.

Kirjan päähenkilö on saksalainen Jules, joka aivan kirjan alussa on keski-ikäinen ja makaa sairaalassa moottoripyöräonnettomuuden jälkeen. Hän alkaa käydä läpi elämäänsä ja sen eri vaiheisiin liittyviä muistoja. Jules on vuosien varrella yhä uudelleen palannut ajatukseen siitä, millaista raidetta hänen elämänsä olisi lähtenyt kulkemaan, ellei hän olisi menettänyt vanhempiaan auto-onnettomuudessa ollessaan 10-vuotias.

Päähenkilön muistot vievät lukijan Julesin sekä hänen sisarustensa Lizin ja Martyn lapsuuteen, aikaan ennen ja jälkeen traagisen onnettomuuden. Minä-muodossa kerrotusta tarinasta käy ilmi, kuinka Julesin yksinäisyyden siemenet kylvetään sisarusten muuttaessa vanhempien kuoleman jälkeen vaatimattomaan sisäoppilaitokseen. Jo koulun pihalla sisarukset joutuvat erilleen, koska eri-ikäiset oppilaat asuvat eri rakennuksissa. Tämän jälkeen kullakin heistä on omat kuvionsa.

Jules on ollut reipas ja jopa uhkarohkea pikkupoika. Uudessa tilanteessa hän jää kuitenkin yksin, koska muut pitävät häntä outona. Hänestä tulee sisäoppilaitoksessa syrjäänvetäytyvä. Yksinäisyyteen tuo myöhemmin muutoksen Alva, hänkin perheessään kovia kokenut tyttö, josta tulee tärkeä ihminen Julesin elämässä. Julesin ja Alvan tiet eroavat pitkäksi aikaa, mutta yhdistyvät uudestaan.

Koulun jälkeen kirjoittamisesta kiinnostunut Jules ei tahdo oikein saada otetta mistään: lakiopinnot jäävät kesken eikä ura valokuvataitelijanakaan tuo menestystä. Taiteellisen Liz-sisaren elämä on vielä repaleisempaa, mutta veli Marty menestyy sekä akateemisessa maailmassa että perustaessaan yrityksen. Sisarusten yhteydenpito on välillä hataraa, mutta vaikeissa tilanteissa he ovat toistensa tukena.

Kirjan luvut on nimetty ja niihin on myös merkitty, mitä vuosia kukin luku käsittelee, joten lukijan on helppo pysyä mukana Julesin vaiheissa. Niiden kuilujen yli, jotka jäävät ajanjaksojen väliin, kirjailija rakentaa sillan takaumista eli saattaa lukijan muutamalla lauseella ajan tasalle.

Yksinäisyyden jälkeen on hieno romaani. Sen käsittelemät asiat ovat yleisinhimillisiä ja sen päähenkilön vaiheet kiinnostavia. Kirja on syvällinen olematta silti vaikeaselkoinen.

Tekstissä käsiteltyjen kirjojen kansikuvat.

Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa, 2020

Celleste Ng on Yhdysvalloissa syntynyt kirjailija, jonka vanhemmat muuttivat maahan 1960-luvulla Hongkongista. Olisi jotain kerrottavaa on kirjailijan esikoisteos. Jo aiemmin häneltä on kuitenkin suomennettu romaani Tulenarkoja asioita.

Sari Karhulahden suomentama romaani on perhetragedia. Se kerrotaan jo kirjan takakannessa. Kiinalaisamerikkalaisen perheen keskimmäinen lapsi, 16-vuotias Lydia, katoaa ja löytyy muutamaa päivää myöhemmin hukkuneena. Poliisi tutkii asiaa ja päätyy pitämään tapahtumaa itsemurhana. Etenkin äiti Marilyn vastustaa tätä ajatusta, koska Lydialla oli hänen mielestään kaikki hyvin. Lydia on kaiken lisäksi pelännyt aina vettä, joten äiti uskoo jonkun vieneen tytön väkisin järvelle.

Romaanissa ei keskitytä tapauksen selvittämiseen, eikä se ole rikosromaani. Tarinan keskiössä ovat perheen ihmissuhteet ja se, millaista on elää ulkopuolisena: Leet ovat ainoa lähiseudun kiinalaisamerikkalainen perhe 1970-luvun Ohiossa. Kummankin vanhemman tausta vaikuttaa myös heidän vanhemmuuteensa.

Lydia on mustatukkainen ja sinisilmäinen vanhempien lempilapsi. Isoveli Nathan ja pikkusisko Hannah jäävät kiinnostuksenkohteineen ja ongelmineen varjoon, kun vanhemmat kohdistavat kaikki omat toteutumattomat toiveensa Lydiaan. Äiti, josta piti tulla lääkäri, preppaa tytärtään saman alan opintoja varten, ja isä taas kannustaa tytärtään sosiaalisuuteen ja haluaisi hänen kuuluvan muiden tyttöjen joukkoon. Hän itse on kokenut aina olevansa syrjässä.

Jo pienenä Lydia on päättänyt, että haluaa täyttää äidin toiveet kaikessa, jotta tämä pysyisi perheen luona. Tuona keväänä, jolloin perheen elämä muuttuu, Lydian voimat alkavat olla vähissä. Hän ei tahtoisi enää jaksaa ponnistella, mikä näkyy myös koulumenestyksessä. Tyttö on lisäksi ollut koko kouluaikansa yksinäinen, joten isonveljen tuki on ollut tärkeää sekä koulussa että kotona. Nath on kuitenkin lähdössä opiskelemaan Harvardiin, mikä tuntuu sisaresta ylitsepääsemättömältä asialta.

Lydian tilanne selviää hänen vanhemmilleen vasta vähitellen menetyksen jälkeen. He käyvät läpi omia valintojaan, tuntevat syyllisyyttä ja käsittelevät tuskaansa kumpikin omalla tavallaan. Myös Nathan ja Hannah yrittävät löytää omat selviytymiskeinonsa.

Celeste Ng on kirjoittanut monin tavoin avartavan ja ajatuksia herättävän romaanin, joka saa pohtimaan muun muassa rasismin eri ilmenemismuotoja ja sitä, missä määrin vanhemmat siirtävät omia arvojaan ja unelmiaan lastensa toteutettavaksi. Aiheestaan huolimatta tarina ei ole ahdistava.

Katso teosten saatavuus Eepos-verkkokirjastosta