Kirjoitus on osa Moninaisen osallisuuden blogisarjaa.
Kuntaliiton tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista on käyttänyt kirjastopalveluja. Kuntalaiset ovat tyytyväisimpiä juuri kirjaston palveluihin. Kaikkien kirjasto edistää osallisuutta saavutettavilla palveluilla, edistämällä luku- ja digitaitoja, tarjoamalla tiloja ja järjestämällä tapahtumia.
Pääkirjasto palvelee Seinäjoen keskustassa ja kolme lähikirjastoa Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron taajamissa. Kaksi kirjastoautoa tuo palvelut päiväkodeille, kouluille ja lähelle ikäihmisiä. Lähikirjastoissa voi asioida omatoimisesti myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Kotikirjastopalvelu vie aineistot asiakkaille, jotka eivät itse pääse kirjastoon. Kaikille avoin Kyrkkärin kirjasto on juuri avattu M-talolla. E-aineistoja voi käyttää verkon kautta. Rahan puute ei ole este, sillä kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen sekä ohjaus ja neuvonta ovat maksuttomia.
Sujuva lukutaito takaa yhdenvertaiset mahdollisuudet sivistykseen, kulttuuriin ja osallisuuteen yhteiskunnassa. Lapsia ja nuoria innostetaan lukemiseen mm. kirjailijavierailuilla, kirjavinkkauksella ja kutsumalla ryhmiä tutustumiskäynnille kirjastoon. Luokat voivat lähteä kilpailemaan Lukuliekki-pelissä lukevimman luokan pokaalista. Apila-leireillä ja kirjastokerhoissa lapset saavat tukea lukutaitoon.
Myös aikuisissa on monia, joiden lukutaito on jäänyt heikoksi tai lukeminen ei kiinnosta. Puutteellinen lukutaito voi johtaa syrjäytymiseen opiskelusta, työelämästä ja yhteiskunnasta. Aikuisten lukutaitoa ja opiskeluvalmiuksia tuetaan Tuupparissa, lukirasteilla ja opintopiireissä. Aikuisten lukuinnostusta herätetään kirjavinkkauksella, lukuhaasteilla ja kirjallisuustapahtumin. Suomen kielen oppimateriaalit ja selkokirjat ovat kielen oppijan apuna.
Digitaitojen puute voi olla osallisuuden este. Asiakkaiden käytössä on tietokoneita ja tablettilaitteita sekä opastusta laitteiden ja sähköisten palvelujen käyttöön. Kirjastosta saa vinkkejä hyödyllisistä verkkopalveluista. Verkkomaailman informaatiotulvaa ja sisältöjä voi olla vaikea käsitellä. Kirjaston henkilökunta opastaa tiedon hankinnassa ja luotettavien tietolähteiden etsimisessä. Luotettavuuden arviointia helpottaa, kun tietoa on saatavilla monista näkökulmista ja eri muodoissa.
Kirjaston tarjoaa tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan. Kirjastoon voi tulla opiskelemaan tai tekemään etätyötä. Kirjastossa voi kokeilla 3D-tulostamista tai digitoida esim. vanhojen vhs-kasettien sisällön dvd-levylle. Nuorille on oma Kupla-nuortentila, lukukolot ja peliluola.
Kirjallisuuden ja kulttuurin lisäksi kirjastot ovat yhteiskunnallisen keskustelun foorumeita. Kirjastot eri puolilla Suomea kehittävät toimintamalleja, joiden avulla kirjastot voisivat toimia osallistumisen, kohtaamisten ja turvallisen keskustelun alustoina.
Kirsti Länsikallio
kirjastotoimenjohtaja
Seinäjoen kaupunginkirjasto