Joulukuun kirjavinkki

Tuutikki Tolonen : Mörkövahti, Tammi 2015

Tuutikki Tolosen saturomaani kertoo Hellemaan sisarusten, 11-vuotiaan Hillan, 9-vuotiaan Kaapon ja 6-vuotiaan Maikin jännittävästä kesälomasta.

Perheen taloudesta pitkälti vastaava äiti on yllättäen voittanut arpajaisten pääpalkinnon, kahden viikon rentoutusloman Lapissa. Vaan ei siinä vielä kaikki! Kaupan päälle perheeseen muuttaa nimittäin loman ajaksi kodinhoitaja. Kyseessä ei kuitenkaan ole aivan tavallinen hoitaja, vaan ”tehtäväänsä täydellisesti koulutettu puoli-ihminen”, eli mörkö!

Mörkövahti-kirjan kansi.Vanhimpana vastuuntuntoinen ja nopea Hilla, älykäs kirjatoukka Kaapo sekä temperamenttinen ja nokkela Maikki ovat aluksi mörön kanssa ymmällään monessakin asiassa, mutta onneksi kirjastosta löytyneestä ikivanhasta mörkötietokirjasta lapset saavat arvokasta tietoa maakellarin tuoksuisesta, karvaisesta kodinhoitajastaan.

Sisarusparven työmatkoillaan paljolti viipyvä isä, lasten uudelleen ristimänä ”Näkymätön ääni”, on tulossa vihdoin kotiin, mutta viivästyy. Onneksi lasten tukena on kuitenkin Maikin viisas kylpytakki, jonka kanssa tämä käy pitkiä ja mielenkiintoisia keskusteluja.

Ennen pitkää käy ilmi, että hoitomörköjä löytyy myös sisarusten useiden kavereiden kotoa. Lapset päättävät selvittää, mistä möröt ovat tulleet – ja miksi?

Kirjan vauhdikkaan ja hauskan tarinan tukena on Pasi Pitkäsen loistava kuvitus.

Ajattelisin kirjan sopivan ehkä parhaiten n. 7–12-vuotiaille, sekä tytöille että pojille. Tarinan puolesta nuoremmillekin ääneen luettuna, tosin kirjassa on yli 300 sivua. Toki kirjasta löytyy huumoria myöskin vanhemmille lukijoille.

Teos voitti Suomen nuorisokirjailijat ry:n myöntämän Arvid Lydecken -palkinnon vuonna 2016. Kirjan käännösoikeudet on myyty useisiin maihin ja siitä on tehty myös elokuvasopimus.

Kirjasta on ilmestynyt myös jatko-osa ”Mörköreitti” vuonna 2016.

Joona Viljanen

Mörkövahtia on saatavilla kirjana, e-kirjana ja äänikirjana. Tarkista saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.