Japan elokuvavinkit, osa I: Vastakkainasettelua ja välienselvittelyä

Seinäjoen kaupunginkirjaston vinkkipiirissä esiteltiin huhtikuussa kirjojen sijaan elokuvia. Niistä oli kertomassa kirjaston elokuvien hankinnasta vastaava kirjastovirkailija Jarkko Parkkinen. Kaikki vinkatut elokuvat ovat lainattavissa tai varattavissa Seinäjoen pääkirjaston tai lähikirjastojen kokoelmista. Tähän blogikirjoitukseen on koottu vinkit elokuvista, joissa kuvataan afroamerikkalaista todellisuutta sekä maahanmuuttajien ja valtaväestön vastakkainasettelua ja siitä kumpuavia ilmiöitä. Jatkoakin on luvassa…

Queen & Slim (2019, USA)

Ohjaus: Melina Matsoukas
Pääosissa: Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith

Äskettäin toisensa tavannut pariskunta joutuu poliisin kaltoin kohtelemaksi. Tilanne kärjistyy, ja poliisin ampunut kaksikko joutuu pakenemaan. Syntyy ns. road movie Thelman & Louisen hengessä. Queen ja Slim kohtaavat enimmäkseen avuliaita ihmisiä, joista osalla tosin on itsekkäät syyt auttamiseen. Välillä ihmisten avuliaisuus menee ehkä överiksikin liiallisine sattumineen. Pariskunta ottaa suunnaksi Floridan ja sen jälkeen Kuuban. Mediahuomio ja kansa nostavat pakenijat sankareiksi. Queenin ja Slimin suhde syvenee matkalla.

Elokuva on varsin ajankohtainen kuvatessaan afroamerikkalaista todellisuutta (Black Lives Matter). Käsikirjoittaja Lena Waitherin mukaan kaksikko vertautuu maailmankatsomukseltaan Martin Luther Kingiin & Malcolm X:ään.

Elokuva on Melina Matsoukasin esikoiselokuva. Aikaisemmin hän on ohjannut musiikkivideoita. Jodie Turner-Smith on ollut mukana tv-sarjoissa, Kaluuya on kaksinkertainen Oscar-ehdokas (Get Out ja Judas and the Black Messiah), joista jälkimmäisestä hän sai miessivuosa-Oscarin. Daniel Kaluuya ja Jodie Turner-Smith onnistuvat hienosti rooleissaan. Elokuva valittiin 20 parhaan elokuvan joukkoon Empire-lehden vuoden 2019 elokuvien listauksessa.

Shorta (2020, Tanska)

Ohjaus: Frederik Louis Hviid, Anders Ølholm
Pääosissa: Jacob Lohmann, Simon Sears, Tarek Zayat

Tanskan lähiössä on tapahtunut traaginen välienselvittely, jossa maahanmuuttaja on loukkaantunut pahasti. Tilanteesta eri mieltä olevat poliisit Jens ja Mike joutuvat samaan vuoroon partioimaan. Mike näkee kaikki maahanmuuttajat rikollisina, Jens suhtautuu asioihin maltillisemmin. Heidän poliisikollegansa ovat syytettyinä, ja Mikella ja Jensilla on tästäkin erilainen näkemys. Poliisipartioita kielletään menemästä maahanmuuttajia täynnä olevaan lähiöön, mutta sinne he kuitenkin ajautuvat takaa-ajon aikana. Pienen välikohtauksen jälkeen he ottavat kiinni nuoren maahanmuuttajan, Amosin. Tilanne eskaloituu, kun uutiset kertovat aikaisemmin loukkaantuneen maahanmuuttajan kuolleen. Ihmiset lähtevät kaduille riehumaan, ja poliisit jäävät jumiin lähiöön. Kolmikko yrittää selvitä ulos tilanteesta, mutta poliisienkin välit huononevat ja lopuksi porukka joutuu erilleen…

Elokuvan nimi Shorta on arabiaa ja tarkoittaa poliisia. Shorta on hiukan samanhenkinen kuin ranskalainen Les Miserables, yhteen vuorokauteen sijoittuva poliisijännäri, jossa käsitellään ajankohtaista aihetta, kriisiä valtaväestön ja maahanmuuttajien välillä. Shorta panostaa ehkä enemmän miehiseen toimintaan, mutta ei suhtaudu siltikään täysin mustavalkoisesti asioihin. Lisäksi aluksi hyvin yksipuolisilta vaikuttavat poliisitkin joutuvat uudelleen punnitsemaan kantojaan joutuessaan erilaisiin tilanteisiin, eikä hyvä/paha poliisi -asetelma täysin päde.

Leffa sai Tanskan elokuvagaalassa useita ehdokkuuksia: mm. paras filmi, ohjaus, miespääosa ja käsikirjoitus. Özlem Saglanmak palkittiin naissivuosasta. Jacob Lohmann on tuttu mm. sarjoista Kun tomu laskeutuu ja Huuto syvyydestä.

Kasa dvd-levyjä.

 

Les misérables (2019, Ranska)

 

Ohjaus: Ladj Ly
Pääosissa: Damien Bonnard, Alexis Manenti

Elokuva on Lyn täyspitkä versio hänen samannimisestä lyhytelokuvastaan. Les misérables oli Ranskan Oscar-ehdokas ja sai Cannesissa Juryn palkinnon.

Stephane siirtyy uuteen yksikköön lähiseudulta Pariisiin ja saa ensimmäisenä päivänä poliisikavereikseen Chrisin ja Gwadan, joilla on omanlaisensa käytännöt ja suhtautuminen työhön ja lähiöiden asukkaisiin. Montfermeilin lähiössä, missä Victor Hugo kirjoitti aikoinaan romaaninsa, tehdään pieleen menevä pidätys, jossa nuori poika loukkaantuu. Tapahtuma kuvataan videolle, jota kolmikko lähtee etsimään. Vastakkainasettelu kärjistyy myös muslimien ja romanien kesken, syynä on sirkuksesta varastettu leijonanpentu. Poliisit menettävät tilanteen hallinnan. Pieleen mennyt pidätys aiheuttaa välienselvittelyä myös poliisien keskuudessa. Tilanne näyttää ratkeavan, mutta saakin dramaattista jatkoa seuraavana päivänä.

 

Nimby (Suomi, 2020)

Ohjaus: Teemu Nikki
Pääosissa: Susanna Pukkila, Almila Bagriacik, Elias Westerberg, Antti Reini

Elokuvan käsikirjoitus on Teemu Nikin ja Jari Pösön yhteistyötä. Mervi vie tyttöystävänsä Katan tapaamaan vanhempiaan maaseudulle peläten konfliktia. Sen sijaan Mervi onkin se, joka saa järkyttyä. Mervin entinen poikaystävä Mika on liittynyt uusnatseihin, joita johtaa Matti Onnismaan esittämä Artsi. Katan äiti on poliittinen vaikuttaja Farrah, joka on saapunut Suomeen tapaamaan tytärtään ja lähtee miehensä kanssa myös kohti maaseutua. Uusnatsit saavat kuulla, että kansainvälinen iranilainen naispoliitikko on tulossa paikkakunnalle, ja tilanne kärjistyy lopulta niin, että uusnatsit päätyvät piirittämään Mervin kotitaloa.

Teemu Nikin aikaisempia ohjauksia ovat mm. Armomurhaaja, #lovemilla ja 3Simoa. Hän sai parhaan käsikirjoituksen Jussi-palkinnon Armomurhaajasta. Nikki oli ehdolla Cannesissa lyhytelokuvien sarjassa elokuvalla All Inclusive. Hän on ohjannut myös paljon mainoksia ja musiikkivideoita. Elokuvassa on Nikille tyypillisesti mustaa ja äkkiväärää huumoria, kärjistettyjä hahmoja ja natseille naureskelua. Elokuvana se ei ehkä toimi yhtä hyvin kuin Armomurhaaja, mutta on silti piristävä poikkeus suomalaisessa elokuvatarjonnassa. Almila Bagriacik on näytellyt monissa saksalaisissa tv-sarjoissa. Toisen pääosan esittäjän Susanna Pukkilan näytteleminen vähän tökkii muiden näyttelijöiden rinnalla. Silti on hyvä, että leffa tarjoaa muitakin kuin jokaisessa suomalaisessa elokuvassa nähtäviä kasvoja. Maalaiskomedia joka poikkeaa Ylen maalaiskomedioista!