Jane Harper kasvattaa jännitystä Australian maisemissa

Jos Australia kiinnostaa ja haluat lukea jännittäviä ja koukuttavia, mutta ei liian karmaisevia teoksia, Jane Harper on oiva valinta. Keväällä 2022 ilmestyy Harperin neljäs suomennettu romaani, trilleri nimeltään Selviytyjät. Tässä bloggauksessa on vinkit kolmesta aiemmin ilmestyneestä kirjasta.

Kuiva kausi, 2019

Australialaisen Jane Harperin ensimmäinen jännäri Kuiva kausi ilmestyi 2016. Mari Hallivuoren suomennos julkaistiin kolme vuotta myöhemmin. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Kiewarran pikkukylään eteläisessä Australiassa. Maassa vallitsee pahin kuivuuskausi miesmuistiin.

Järkyttävä perhesurma on saanut Melbournen talousrikosyksikössä toimivan komisario Aaron Falkin palaamaan omaan kotikyläänsä vanhan ystävän hautajaisiin. Kiewarassa Aaronin menneisyydestä tulee esiin asioita, jotka hän olisi halunnut unohtaa. Parin päivän mittaiseksi suunnitellusta vierailusta tuleekin pitempi, kun hän jää tutkimaan perhesurmaa. Hän yrittää puhdistaa nuoruudenystävänsä maineen. Kun traaginen tapahtumien kulku alkaa paljastua, saavat myös menneisyydessä tapahtuneet asiat selityksensä.

Aaron Falk on päähenkilönä uskottava, koska hänestä ei ole tehty liian erikoista. Romaanin juoni on yllätyksellinen ja koukuttava.

Luonnonvoimat, 2020

Toinen Aaron Falk -jännäri Luonnonvoimat ilmestyi alun perin vuonna 2017, Tuulia Tipan suomennos vuonna 2020. Tapahtumat sijoittuvat Australian sydänmaille. Tällä kertaa eletään talviaikaa, joten kuumuus ei pääse yllättämään.

Romaanissa talousalalla toimiva yritys haluaa kohentaa työilmapiiriä ja tiimitaitoja ja järjestää tämän takia muutaman päivän vaelluksen Girlangin ylängölle. Matkaan lähtee naisten viisihenkinen ryhmä ja samankokoinen ryhmä miehiä. Kummallakin porukalla on eri reitti kuljettavanaan. Lähtöpaikalla ryhmiä opastaa kokenut matkanjärjestäjä. Reitit ovat merkittyjä ja muutenkin helpohkoja. Ensimmäinen retkipäivä menee kohtalaisesti tottumattomilta retkeläisiltä, mutta sitten alkavat vaikeudet. Kartan lukeminen ei olekaan helppoa, joten naiset harhautuvat reitiltä. Myös sääolosuhteet muuttuvat äkisti. Naisten keskinäiset suhteet eivät tue yhtään vaikeuksista selviytymistä, pikemminkin kärjistävät tilannetta.

Monien vaiheiden ja epäonnistumisien jälkeen kokoontumispaikalle ilmestyy neljä naista. Yksi joukosta, Alice Russell, on kadonnut. Jokaisella neljästä naisesta on erilainen versio kerrottavanaan hänen katoamisestaan. Vain kahdesta asiasta he ovat yhtä mieltä: kukaan ei nähnyt maaston nielaisevan naista. Toinen seikka liittyy Alicen luonteeseen: kaikki ovat huomanneet hänessä viiltävää häijyyttä.

Mitä on tapahtunut? Missä on Alice Russell? Aaron Falk työtoverinsa Carmenin kanssa hälytetään selvittämään tilannetta. Aaron tulee paikalle, koska hän on tutkinut kyseisen firman epäiltyjä talousrikoksia. Alice on luvannut toimittaa niistä poliisille dokumentteja. Liittyykö Alicen katoaminen tähän, sillä retkellä on mukana myös firman johtoa. Onko joku naisista ottanut hänet hengiltä, vai onko yllätyksellinen erämaa koitunut hänen kohtalokseen?

Tarina seuraa osittain naisten vaellusta ja sen vaiheita, osittain taas Aaronin ja Carmenin työskentelyä ja tutkimuksia etsintöjen edetessä. Lisäjännitystä etsintöihin tuo myös se, että samalla seudulla on parikymmentä vuotta aiemmin murhattu kolme naista. Yhtä kadonneista ei ole löytynyt koskaan. Löydetäänkö Alice ajoissa?

Tutkinnassa paljastuu talousrikoksia, sekavia ihmissuhteita ja menneisyyden painolasteja.

Jännitys säilyy hyvin tässäkin dekkarissa loppuun saakka.

Kadonnut mies, 2021

Vuonna 2021 Mari Hallivuoren suomennoksena ilmestyneessä Kadonnut mies -jännitysromaanissa ollaan jälleen Australian polttavan auringon alla. Tällä kertaa Aaron Falk ei ole mukana.

Tapahtumapaikkana on Brightin veljesten, Nathanin, Bobin ja Cameronin, tila, jonka pinta-ala on valtava. Veljeksistä keskimmäinen, Cameron, löytyy kuolleena. Kuolema vaikuttaa itsemurhalta. Mikä on saanut kokeneen tilallisen lähtemään kuumuuteen ilman vettä ja suojaa?

Veljeksistä vanhin, Nathan, ei voi ymmärtää tapahtunutta ja alkaa tutkia asiaa. Selvitystyötä vaikeuttaa se, että hänen oma elämänsä on jokseenkin mutkikasta. Hän on myös yhteisönsä hyljeksimä. Tarinan edetessä salaisuuksia paljastuu vähitellen, joten perhedraama on varsin koukuttava.

Tarkista teosten saatavuus Eepos-verkkokirjastosta