Intensiivinen suhde uudessa kotikaupungissa

Anne Swärd: Jackie

Nuori Jackie muuttaa maaseudulta kaupunkiin, Tukholmaan. Jackie saapuu kaupunkiin keskiyöllä myöhässä olevalla junalla. Hänellä on alivuokralaiskämppä kaupungissa, mutta isäntäväkeä ei kannata häiritä enää niin myöhään. Samalla junalla saapuu myös mies, joka tarjoaa Jackielle yöpaikkaa. Jackie suostuu ja päätyy kaupunginosaan, jota mies kutsuu Siperiaksi. Mies ei kysele mitään, mikä tuntuu Jackiesta mukavalta. Jackie käy nukkumaan miehen ullakkohuoneessa, ja kun hän aamulla herää, on mies poissa.

Jackie viettää ensimmäistä kesäänsä uudessa kaupungissa lumoutuneena sen sykkeestä ja tarjoamista mahdollisuuksista. Hän seikkailee kaupungissa yöaikaan, tekee työtä lehdenjakajana ja kirjoittaa. Jackie löytää ateljeen, missä luonnostellaan iltaisin krokii-piirustuksia, ja ystävystyy muiden nuorten kanssa. Muisto miehestä haalistuu kesän edetessä, muttei unohdu kokonaan.

Mustavalkosävyinen kuva tekstissä käsitellystä kirjasta.

Tavattuaan miehen uudelleen Jackie löytää itsensä ennen pitkää intensiivisestä suhteesta. Miehen mieli on rikki, ja hän käyttäytyy kontrolloivasti, manipuloivasti, alistavasti ja väkivaltaisesti. Jackie kadottaa itsensä suhteeseen, joka on verrattavissa riippuvuuteen.

Jaana Nikulan suomentama kirja on ilmestynyt suomeksi vuonna 2021. Tarina on kerrottu sekä Jackien että miehen näkökulmasta. Kirja nostattaa sykettä, niin kuin dekkaria lukiessa. Tunnelma on hermostuttava alusta loppuun, sillä koko ajan odottaa, milloin jotain kauheaa tapahtuu. Jackie on emotionaalisesti rankka lukukokemus.

Laura Syrjämäki

Tarkista kirjan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta