Hyvinvointia hiekoittamalla

Talvinen metsä auringonlaskussa.

Mikä yhdistää kuvaa kirjakasasta, lapsesta hyppäämässä järveen, talvisesta metsämaisemasta sekä kahvikupista? Lisävihjeenä listattakoon vielä kuvat lumiaurasta, leikkikentästä ja Kalevan navetasta sekä bonuksena erään tulkinnan mukaan perässä hiihtävästä miehestä.

Vastasin näiden kuvien avulla omaan kysymykseeni siitä, mikä saa minut voimaan hyvin. Aivan kattava listaus ei ollut, mutta suuntaa antava kyllä. Ja vaikka perässä hiihtävä puoliso voi joskus tehdä onnelliseksi, oli tarkoitus kuvata tällä valinnalla kaupunkimme kattavia latuverkostoja.

Sen lisäksi, että kuvissa on kyse minun hyvinvointini ylläpitämisestä, on kyse myös palveluista, joita ylläpitää tai mahdollistaa kaupunki. Mitä kuvia olisi sinun kollaasissasi? Ehkä kuva lähikoulusta, luistelukentästä tai kansalaisopiston kudontapiiristä. Hyvinvointiin vaikuttavat asiat ovat meillä kaikilla erilaisia. Toiselle tärkeä kirjastoauto voi olla naapurille merkityksetön, kun taas auratut pyörätiet arjen sujuvuuden kannalta välttämättömiä. 

Kuten yllä on todistettu, edistetään kaupunkilaisten hyvinvointia ja terveyttä hyvin erilaisin tavoin ja kaikilla kaupungin toimialoilla. Ja parhaiten sitä tehdään juuri niillä palveluilla, joihin osallistutaan, kun kaikki on hyvin. Terveyttäni toki edistää myös poskiontelontulehdukseeni saama hoito, mutta yksittäisenä toimenpiteenä se ei kanna kovin kauas.

Health in All Policies on käsite, jota käytetään kuvaamaan sitä, kuinka kaikilla eri sektoreilla tehdyissä päätöksissä tulisi ottaa terveys huomioon. Lasten ja nuorten palveluihin, sekä esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripalveluihin hyvinvoinnin edistäminen on helpompi yhdistää, mutta yhtä tärkeää on kytkeä se myös kaupunkiympäristöön. Hyvinvoinnin kannalta ei ole yhdentekevää, kuinka katuja hiekoitetaan. Kävelyteiden hiekoituksella on suora yhteys siihen, kuinka moni kaupunkilainen liukastuu ja loukkaa itsensä. Ollaan siis hyvin olennaisesti hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ytimessä!

Tulevaisuuden kunnasta on maalailtu erilaisia kuvia ja jopa mietitty, mitä kuntaan sote-uudistuksen jälkeen jää. Huoli pois, meillehän jää kaikki! Mahdollisuus vaikuttaa kaupunkilaisten elinympäristöön ja palveluihin sekä edistää näillä valinnoilla meidän kaikkien hyvinvointia ei ole aivan pieni tehtävä. Se on kokopäivätyö, jota tehdään yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Henna Rantasaari
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori,
Seinäjoen kaupunki

Kirjoitus on julkaistu Seinäjoen Sanomissa 24.2.2021.