Hyvän mielen kirjoja kirjavinkkipiirissä

Seinäjoen kaupunginkirjasto järjestää tänä keväänä teemallisia kirjavinkkipiirejä. Helmikuulla ensimmäisessä piirissä teemana olivat hyvän mielen kirjat. Alta voit lukea lisää vinkatuista kirjoista. Vinkkareina toimivat Elina Kortesmäki, Mira Pohjonen, Saila Flink sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun harjoittelijat Assi Kokkoniemi ja Jousia Kormala.

Emma Hamberg: Je m´appelle Agneta ja Au revoir ja näkemiin, Agneta. WSOY 2022 ja 2024. Suomentanut Saara Kurkela.

Emma Hambergin romaanien päähenkilö, keski-ikäinen Agneta kaipaa elämäänsä muutosta. Hetken mielijohteesta Agneta vastaa lehti-ilmoitukseen, jossa etsitään au pairia ruotsalaiselle pojalle Provenceen. Perillä selviää, että Einar ei olekaan pieni poika, vaan kahdeksankymppinen, muistisairas vanhus, joka asuu vanhassa luostarissa. Alkuvaikeuksien jälkeen Einarin ja Agnetan välille puhkeaa lämmin ystävyys ja Agneta tutustuu myös muihin kylän asukkaisiin.

Viehättävä ympäristö, Einarin boheemi ja hieman dekadentti elämäntyyli ja ranskalainen ruoka ja elämänmeno vievät Agnetan mennessään ja hän löytää henkisen kotinsa tuosta pienestä ranskalaisesta kylästä. Kertomuksessa yhdistyvät huumori, lämpö ja herkulliset henkilöhahmot. Suosittelen kaikille, jotka ovat joskus haaveilleet irtiotosta kaukana kotoa.

Beth Morrey: Clover Hendry vaihtaa vapaalle, Bazar 2024. Suomentanut Pirjo Ruti

Clover Hendry vaihtaa vapaalle on brittiläistä feel goodia. Päähenkilö Clover Hendry on keski-ikäinen tv-tuottaja, äiti, puoliso ja miellyttämisen ja puurtamisen ammattilainen. Clover kyllä hoitaa homman, myös kollegoiden työt ja kotona arjen metatyöt ja oravanpyörän. Kunnes ei enää hoidakaan. Clover nimittäin päättää pitää elämänsä ensimmäisen vapaapäivän. Tästä käynnistyy hulvaton tapahtumien sarja, johon kuuluvat esimerkiksi porttikielto uima-altaalle, tuhoutunut taideteos ja päiväkävely kuvitteellisen alpakan kanssa.

Kaiken hulvattomuuden keskellä kirja onnistuu nostamaan esiin myös pohdintoja naisen roolista. Kirjaa voi myös lukea pienenä kasvutarinana ja tarinana oman paikan löytämisestä ja siitä, kuinka voi oppia sanomaan vihdoin ei. Suosittelen tätä kaikille, jotka haluavat lukea sujuvan, hauskan ja hieman överin kirjan.

Maija Kajanto: Kahvila Koivu -sarja (Korvapuustikesä, Taatelitalvi, Sahramisyksy, Sitruunakevät ja Kardemummajoulu), WSOY 2022–2024

Maija Kajannon Kahvila Koivu -sarja on suomalaista feel good -kirjallisuutta, joka tarjoaa hyvää mieltä ja lohtua arkielämän keskellä. Sarja sijoittuu Keski-Suomeen, kuvitteelliseen Pyhävirran kylään. Päähenkilö Kristiina Kivimaa vaihtaa hektisen työnsä elintarvikeyrityksessä kahvilanpitäjän arkeen mummonsa kahvilassa. Kirjat kuvaavat Kristiinan ja kylän elämää, ja mukana ovat niin ilot, surut kuin monenlaiset ihmissuhteiden kiemuratkin. Kirjoissa kuvataan myös esimerkiksi ystävyyttä, tavallista arkea, työelämää ja yrittäjyyttä. Reseptejäkin löytyy, jos haluaa testata Kahvila Koivun herkkuja itse. Suosittelen kirjasarjaa kaikille!

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä, Karisto 2021. Suomentanut Mika Kivimäki.

Talo taivaansinisellä merellä on lempeää fantasiaa. Linus Baker on sosiaalityöntekijä, jonka tehtävänä on turvata maagisten lasten elinolot orpokodeissa. Eräänä päivänä Linus saa supersalaisen tehtävän. Hänen pitäisi tarkistaa orpokoti, missä on kuusi maagista lasta ja selvittää, onko heistä vaaraksi ihmiskunnalle.

Becky Chambers: Veisu luonnonkoneille, Hertta Kustannus 2024. Suomentanut Kaisa Ranta.

Veisu luonnonkoneille -kirjassa sisarus Dex on muuttanut ammattiaan kiertäväksi teemestariksi. Ajan kanssa hänestä tulee pidetty ja arvostettu, mutta Dex tuntee olonsa silti edelleen vajanaiseksi. Yhtenä päivänä Dex päättää poiketa tavalliselta reitiltään. Villissä luonnossa Dex tapaa robotin nimeltä Nukakas. Nukakaksen tehtävä on selvittää, mitä ihmiset haluavat. Alkaa outo ja lämmin ystävyys.

Ali Hazelwood: Rakkaushypoteesi, WSOY 2025. Suomentanut Päivi Pouttu-Delière.

Rakkaushypoteesi on tiedeympäristöön sijoittuva rakkausromaani. Olive haluaa todistaa parhaalle ystävälleen, että on yli eksästään ja paniikissa suutelee lähintä olevaa miestä. Mies sattuu olemaan Adam, laitoksen tunnettu kylmä ja pahantuulinen tutkija. Olive ajattelee elämänsä olevan ohi, mutta Adam ehdottaakin yllättävää sopimusta. He voisivat valeseurustella pari kuukautta ja auttaa niin toisiaan. Tehtävän pitäisi olla helppo, he eivät edes pidä toisistaan.

Clare Pooley: Joka päivä laiturilla viisi, WSOY 2023. Suomentanut Ulla Selkälä.

Junassa ei puhuta kanssamatkustajille, ei vaikka heidät näkisi joka päivä työmatkallaan. Tämä on sääntö. Mutta sitten eräässä Lontoon Hampton Courtin ja Waterloon väliä kulkevassa junassa tapahtuu sellaista, että matkustajien on pakko ottaa kontaktia muihin. Hyvin erilaisista ihmisistä koostuva kuuden hengen joukko tutustuu toisiinsa ja huomaa, että heillä voi ollakin jotakin yhteistä. Ja uusien ystävien löytyminen voi jopa muuttaa monen elämän.

Rachel Wells: Kissa kynnyksellä, Otava 2021. Suomentanut Elina Lustig.

Alfie-kissa jää vaille kotia, kun hänen emäntänsä kuolee. Alfie’a uhkaa löytöeläintalo, mutta sinne hän ei missään tapauksessa halua mennä ja lähtee omille teilleen etsimään uutta kotia. Monien vaarojen jälkeen Alfie löytääkin jopa neljä taloa, joita voi kutsua kodikseen. Mutta sitten Alfie huomaa, että hänen uudet ihmisensä tarvitsevat apua ja hän on viisaana kissana heti valmis tulemaan hätiin. Auttajakissan seikkailut on kirjannut muistiin Alfie itse.

Patricia Wood: Onnenpoika, WSOY, 2009. Suomentanut Tiina Ohinmaa.

Onnenpojassa on kyse onnesta, ystävyydestä ja rahasta sekä siitä, onko näillä asioilla mitään tekemistä toistensa kanssa. Kirjan tähti on sen päähenkilö Perry. Perry ei ole idiootti, vaikka jotkut häntä siksi kutsuvat. Hän on vain vähän hidas. Lukija on hänen puolestaan välillä hyvin onnellinen ja välillä kihisevän kiukkuinen, mutta aina hänelle toivoo vain hyvää.

Kaisa Pylkkänen: Räjähdysvaara, Tammi, 2023.

Räjähdysvaara kertoo keski-ikäisestä TV-kasvosta, Miina Malvistosta, joka kohtaa haasteita henkilökohtaisessa elämässään. Hänen terveysongelmansa ja lääkärien vähättely johtavat siihen, että hän menettää malttinsa suoran talk show’n aikana, mikä aiheuttaa skandaalin. Miina yrittää pelastaa julkisuuskuvansa ja lunastaa lupauksensa. Samalla hän oppii hyödyntämään sosiaalisen median voimaa.

Siiri Enoranta: Maailmantyttäret, WSOY, 2022.

Maailmantyttäret on tulevaisuudenkuvitelma, joka seuraa viittä Sopusointu-leirillä tapaavaa tyttöä. Luonto on alkanut elpyä ja ihmiset ovat yhdenvertaisia, mutta esiäidin muistot maailmanlopusta varjostavat heidän elämäänsä. Joselinan veli on kuollut salaperäisten konehyönteisten hyökkäyksessä, ja tytöt lähtevät yhdessä selvittämään tätä mysteeriä. Seikkailu vie heidät läpi Maailmankodin ihmeiden, ja matka itsessään saattaa olla tärkeämpi kuin perille pääsy.

Tarkista kirjojen saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.