Kevään viimeisessä kirjavinkkipiirissä aiheena olivat hyvänmielen dekkarit. Tällaisesta kevyestä jännityksestä käytetään Suomessakin välillä termiä cosy crime. Näissä dekkareissa on jännitystä, mutta ei niinkään graafista väkivaltaa ja rajuja kohtauksia. Kirjoja olivat vinkkaamassa Minna Nevanen, Pauliina Happonen ja Hanna Kotila.
Pauliina Susi: Yksityisalue, 2023. (Tuulia Raja -sarja).
Lentoyhtiö menee konkurssiin ja lentoemäntä Tuulia Raja menettää työnsä. Viimeisellä lennolla tapahtuu välikohtaus, jonka seurauksena Tuulia alkaa selvittää paikallisen teollisuusneuvoksen kuolemaa. Mukana selvittelyissä on yksityisetsivä Yrjö Rahkonen, jolle Tuulia pestautuu töihin. Tuulia Raja on virkistävä tyyppi! Juoni etenee rivakasti ja mukana on sopivasti muitakin kuin rikoselementtejä. Kirja on nopealukuinen, ja jännite sekä hulvattomuus pysyvät koko matkan mukana.
L. T. Shearer: Kissa, joka pyydysti tappajan, 2024. (Conrad-kissan tutkimuksia -sarja). Suomentanut Pirjo Lintuniemi.
Lulu Lewis on eläkkeellä oleva lontoolaispoliisi. Hän on hiljattain jäänyt leskeksi ja muuttanut isosta talostaan jokilaivaan asumaan. Eräänä päivänä laivan kannelle tupsahtaa kissa, joka esittäytyy Conradiksi. Kissa osaa siis puhua! Se ei kuitenkaan tunnu ihan pähkähullulta, vaan kirjaa lukiessa välillä unohtuu, että Conrad on kissa. Lulu ja Conrad selvittävät yhdessä Lulun anopin äkillistä kuolemaa. Kirja on kevyt ja leppoisa dekkari, ja erityisesti kissaihmisille oikein sopivaa luettavaa.
Anders de la Motte & Måns Nilsson: Kuolema asuntonäytössä, 2022. (Kesäparatiisin murhat -sarja). Suomentanut Tarja Lipponen.
Tukholmalainen komisario Peter Vinston matkaa sairauslomallaan lepäilemään kesäparatiisi Österleniin. Hänen tarkoituksenaan on mm. viettää aikaa siellä asuvan tyttärensä Amandan kanssa. Hyvin pian hän kuitenkin joutuu keskelle murhatutkintaa. Seudulle rakennetun luksustalon näyttö on mennyt pieleen ja kiinteistövälittäjä Jessie Anderson kuollut. Paikallinen rikoskonstaapeli Tove Esping sekä kirjava joukko muita kyläläisiä muodostavat kutkuttavan henkilögallerian. Kirja sopii loistavasti riippumatossa luettavaksi kesädekkariksi.
Robert Thorogood: Thamesjoen murhat, 2022. (Thamesjoen murhat -sarja). Suomentanut Hilkka Pekkanen.
Sarja sijoittuu Marlowin kylään Thamesin rannalle Englantiin. Lähes kahdeksankymppinen Judith Potts kuulee iltauinnillaan laukauksen naapurinsa pihalta, mutta poliisi ei usko, että on tapahtunut murha, ei edes sitten kun naapuri löytyy kuolleena. Judith ryhtyy penkomaan asiaa itse ja tutustuu siinä ohella Becksiin ja Suziehin. Nämä kolme eri-ikäistä ja erilaista naista ystävystyvät ja alkavat selvittää murhia yhdessä. Poliisi ei tunnu saavan mitään aikaan ja ratkaisu onkin monimutkaisempi kuin kukaan naisista osasi alkuun ajatella.

Marianne Cedervall: Haudataan menneet, 2023. (Mullvaldsin murhat). Suomentanut Riie Heikkilä.
Leskeksi jäänyt Anki muuttaa Tukholmasta Gotlantiin, Mullvaldsin pitäjään. Hänellä on aikomuksena viettää rattoisia eläkepäiviä saarella, ratsastaa ja nauttia luonnosta. Pian hänen saapumisensa jälkeen pitäjän kirkossa tehdään ilkivaltaa ja Ankin tallista löytyy naapurin hevonen henkihieverissä. Kun Ankin puutarhamajasta löytyy ruumis, ei voida enää puhua ilkivallasta. Anki ryhtyy selvittämään tapausta entisen poliisin, Tryggven kanssa. Ajan kuluessa Ankille selviää epäilyttäviä asioita kyläläisten menneisyydestä. Anki joutuu tietenkin vaaraan, ennen kuin syyllinen selviää.

Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä, 2014. (Björk-sarja).
Sarjan päähenkilö on 27-vuotias amatöörisalapoliisi Karl Axel Björk, joka ratkoo rikoksia 1920-luvun Helsingissä. Björk on töissä sisäasiainministeriössä ja ratkoo rikoksia harrastuksenaan. Sarjan aloitusosassa juomavesisäiliöstä löytyy kuollut jääkäriupseeri ja todisteet viittaavat siihen, että hänet olisi tappanut entinen punavanki. Björk ei ole vakuuttunut tästä teoriasta. Hän lähtee öisiin kortteleihin ja joutuu vaarallisiinkin tilanteisiin selvittäessään murhaa. Kirjoissa viehättää ajankuva, 20-luvun Helsinki. Aikakauden yhteiskunnalliset ja poliittiset käänteet on myös huomioitu hyvin.

Richard Osman: Ratkomme murhia, 2025. (Ratkomme murhia -sarja). Suomentanut Antti Saarilahti.
Ratkomme murhia on uuden sarjan aloituskirja, jossa päähenkilöiden rooleihin istahtavat miniä ja appiukko. Amy Wheeler pitää majaansa yksityissaarella kuuluisan kirjailijan henkivartijana. Työkeikka on melkein liiankin rento ja leppoisa – kunnes alkaa kantautua uutisia murhatuista somevaikuttajista, ja Amy huomaa itsekin tuijottavansa aseen piippua. Appiukko, eläkeläispoliisi Steve saa hälytyksen tulla apuihin, ja vastahakoisesti (olisi paljon miellyttävämpää vain keskittyä pubivisoihin ja kissan silitykseen) hän lentää toiselle puolelle maailmaa osallistuakseen kilpajuoksuun tappajaa vastaan. Mukana kuviossa roikkuu tiiviisti myös kirjailija Rosie, jolle elämä on päättymätön seikkailu ja ei-sana tuntematon. Tämä ratkiriemukas dekkari naurattaa nasevalla huumorillaan, ja kuvaus Amyn ja Steven läheisistä väleistä lämmittää mieltä. Samalla jännityksestä ei tingitä: miten murhat liittyvät Amyyn ja kuka voittaa kilpajuoksun?
Alex Hay: Taloudenhoitajat, 2024. Suomentanut Risto Mikkonen.
Rouva King saa potkut. Eletään vuotta 1905, rouva King on juuri saatu kiinni sopimattomasta käytöksestä, ja hänestä tulee entinen taloudenhoitaja. Sellainen entinen taloudenhoitaja, joka päättää kostaa. Täydellinen kosto on järjestää entisen työnantajan kartanossa mahdollisimman uhkarohkea ja röyhkeä ryöstöoperaatio, vieläpä samana iltana, kun talossa vietetään paremman väen naamiaistanssiaisia. Yksin tämä kaikki olisi mahdotonta, mutta yhdessä kokoon kasatun kirjavan naisporukan kanssa kannattaa yrittää! Kaiken takana piilee kuitenkin todellisuudessa rouva Kingin polte saada selville totuus hänen menneisyydestään. Ja mikä sitten oikein on totuus, eihän hän itsekään ole oikeasti edes mikään King eikä rouvassäätyä? Voiko näin kunnianhimoinen ryöstöretki millään onnistua?
Jesse Q. Sutanto: Vera Wongin murhaavan hyvät neuvot, 2025. (Vera Wong -sarja). Suomentanut Tanja Falk.
Vera Wongin murhaavan hyvät neuvot aloittaa uuden dekkarisarjan, jonka päähenkilö on kuusikymppinen Vera Wong. Veran merkityksettömyyteen luisuva elämä saa käänteen, kun hänen pienen ja kehnosti menestyvän teepuotinsa lattialta löytyy yllättäen ruumis. Veran aivot käyvät kierroksilla samalla kun hän kokoaa tehokkaasti murhasta epäiltyjen listan neljästä nuoresta ihmisistä, jotka ilmaantuvat teehuoneen liepeille traagisen tapahtuman houkuttelemina. Murhatutkimukset käynnistyvät rivakasti, ja niiden lomassa lukijalle saattaa tulla nälkä. Kirjassa syödään nimittäin massiivinen määrä höyryjyrän lailla porhaltavan Veran kokkaamia herkkuja. Kirja on tyyppiesimerkki hyvän mielen dekkarista: tästä ei murhatutkimus enää leppoisammaksi mene. Mainiota luettavaa vaikkapa riippumattoon kesälomalla!