3.–12.5. vietetään pyöräilyviikkoa. Sen pääteemana on liikennerauha. Alta voit lukea vinkkejä uudehkoihin pyöräilykirjoihin.
Matti Hirvonen: Pyöräilyn ilo : monta hyvää syytä pyöräillä, 2020
Hirvosen kirja sopii niin pyöräilyä aloittelevalle kuin jo vähän pitemmälle ehtineellekin. Siinä annetaan vinkkejä pyörän ostamiseen ja huoltamiseen. Siinä kerrotaan pyörämatkailusta ja lapsen kanssa pyöräilystä. Siitä käy ilmi mikä on Suomen pyöräilypääkaupunki ja miten eri kunnissa on edistetty pyöräilyä. Kirjassa tutustutaan myös pyöräilykulttuuriin maailmalla ja pyöräilyn neljään vuodenaikaan täällä Suomessa.
Thorsten Brönner: Pyörämatkalla Euroopassa : 35 kaunista reittiä Norjasta Kreetalle, 2022
Tähän oppaaseen kannattaa tarttua, jos haaveilee pyöräilyn ja ulkomaanmatkan yhdistämisestä. Kirjassa on esitelty eripituisia ja -tasoisia reittejä ympäri Eurooppaa. Reiteistä kerrotaan vaativuus, korkeuserot ja tietenkin kuvaillaan kaikkea mitä matkalla voi nähdä. Sopii myös nojatuolimatkailuun.
Jody Rosen: Pyöräilyn lumo ja sen historia, 2023
Miten pyöräily muuttui varakkaiden nuorten miesten harrastuksesta kaikkien kulkutavaksi? Rosenin teos on perusteellinen tietokirja pyöräilyn historiasta ja tulevaisuudesta. Se kertoo myös pyöräilyn yhteydestä kaupunkien kehitykseen.
Matti Rämön pyöräilykirjat, 2009–2021
Jos kaipaat pitemmälle pyörämatkalle nojatuolista käsin, Matti Rämön kirjat sopivat siihen tarkoitukseen. Hän aloitti ajamalla Pakilasta Pohjois-Afrikkaan ja on sen jälkeen käynyt pyöräilemässä mm. Intiassa, Thaimaassa, Islannissa ja Espanjassa. Tuoreimmissa kirjoissaan hän on ajanut Suomessa. Polkupyörällä napapiirille -kirjassa piintynyt yksinpyöräilijä saa osalle matkaa seurakseen puolisonsa. Pyöräillen Suomessa -teos taas sisältää matkakertomuksen lisäksi vinkkejä pitempiä retkiä suunnitteleville.
Tiitu Takalo & Tiina Männistö-Funk: Polkimilla : nyt, ennen ja tulevaisuudessa, 2023
Polkimilla on yhdistelmä sarjakuvaa ja tietokirjaa. Männistö-Funk on historiantutkija Turun yliopistosta (pyöräilyn ja kaupunkitilan historia) ja Takalo sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Koko kirja on kuvitettu sarjakuvilla. Yksilön näkökulmaa pyöräilyyn edustavat Takalon omiin pyöräilykokemuksiin liittyvät muistelut esimerkiksi ajamaan oppimisesta ja pyörän tuomasta vapaudesta. Muu osa koostuu pyörän ja pyöräilyn historiaa avaavista sarjakuvista.
Pyörämatkalla Suomessa : opas parhaille reiteille, 2024
Teos esittelee 14 monipuolista reittiä Suomessa. Reittien pituudet vaihtelevat päiväretkistä pitempiin kokonaisuuksiin. Reittien lisäksi oppaassa listataan käyntikohteita, majoitusmahdollisuuksia, ravintoloita sekä pyörähuoltopaikkoja.
Tuija Kauppinen: Joutilaita kilometrejä : polkupyörällä Etelä-Amerikan halki, 2024
Kauppinen polki miehensä kanssa reilun vuoden aikana halki Etelä-Amerikan. Kilometrejä pariskunta keräsi lähes 18 000. Matka sisältää helteitä, kovia tuulia ja ylämäkiä, mutta ne eivät estä pyöräilijöitä nauttimasta aikatauluttomasta elämästä. Omaa reissua suunnittelevalle kirja tarjoaa varusteluettelon.
Jussi Helamaa: Elämän tai ainakin pyöräilyn tarkoitus, 2024
Helamaan teoksessa pureudutaan pyöräilyn historiaan ja filosofiaan. Lisäksi käsitellään pyöräilyn vaikutuksia ihmisten elämään. Ajatuksiaan pyöräilyn tarkoituksesta kertovat mm. Alexander Stubb, Pippa Laukka ja osmo Soininvaara.