Huhtikuun kirjavinkki

Mari Mörö: Melkein kaikki itää. Puutarhaa pihan täydeltä. Kirjapaja 2006.

Mari Mörö on paremmin tunnettu kirjailijana, mutta hän on myös innokas puutarhuri, joka puutarhuroi Mörönperällä Mikkelissä. Melkein kaikki itää on Mörön ensimmäinen puutarhakirja. Mari Mörö on antaumuksellinen puutarhaharrastaja eli viherturaaja kuten hän itseään kutsuu. Viherturaaja on valmis tekemään puutarhansa eteen melkein mitä tahansa, sen lukija kirjan edetessä huomaa.

Kirja ei ole mikään perinteinen puutarhakirja, vaan yhdistelmä puutarhurin päiväkirjaa, tietokirjaa ja novellikokoelmaa. Kirjassa seurataan viherturaajan vuodenkiertoa; tammikuussa tähyillään talventörröttäjiä ja selaillaan siemenkatalogeja, kevät ja kesä kuluvat melkein yötä päivää puutarhassa ja syksyllä sadonkorjuun aikaan suunnitellaan jo tulevaa kevättä.

Mörö kertoo kirjassaan hauskoja sattumuksia viherturaajan uraltaan, antaa hyviä neuvoja aina hyönteisten torjunnasta puutarhan suunnitteluun ja kasvien valintaan, tarinoi puutarhanhoidon historiasta ja merkkihenkilöistä ja pohtii puutarhanhoidon syvintä olemusta.

Puutarhanhoito etenee yrityksen ja erehdyksen kautta, erehdykset päätyvät yleensä koristamaan kompostia. Mörö on sitä mieltä, että puutarhanhoito ei ole hätähousujen hommaa. Jos haluaa nähdä puutarhassaan liian nopeasti tuloksia, menettää jotain olennaista puutarhanhoidon ideasta. Puutarhassa kaikki on kasvun kokoista ja joka kerta kasvun ihme on yhtä suuri.

Mörön teksti on hyväntuulista, nautittavaa ja ennen kaikkea innostavaa luettavaa. Kirjasta voi poimia hyviä vinkkejä omaan puutarhaansa tai vain nauttia. Sopii niin edistyneelle viherturaajalle kuin vasta puutarhasta haaveilevalle!

Möröltä on ilmestynyt toinenkin puutarha-aiheinen kirjoituskokoelma, Parhaat päiväni pihalla (Kirjapaja 2008) ja kolmas, Vapaasti versoo, on ilmestymässä huhtikuun lopulla.

Elina Kortesmäki

Katso kirjan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.