Huhtikuun kirjavinkki

Zinaida Lindén: Ennen maanjäristystä. Gummerus 2005.

Zinaida Lindén on mielenkiintoinen kirjailija: hän on syntynyt ja kasvanut Leningradissa, opiskellut siellä ruotsin kieltä ja kirjallisuutta ja asunut pari vuotta myös Japanissa. Nykyään hän on naimisissa suomenruotsalaisen miehen kanssa ja asuu Turussa. Kirjansa hän kirjoittaa ruotsiksi.

Kaikki nämä elementit voi löytää myös kirjasta Ennen maanjäristystä. Kirjan kertoja, Suomessa asuva ruotsiksi kirjoittava venäläinen kirjailija tapaa junassa entisen painonnostajan ja sumopainijan Ivan Demidovin. Ivan alkaa kertoa elämäntarinaansa neuvostoliittolaisena painonnostajana ja palomiehenä, jotka molemmat olivat arvostettuja ammatteja. Kirjassa kuvataan elämää ja urheilukoneistoa 1970- ja 1980-lukujen Neuvostoliitossa. Urheilijat ovat juhlittuja sankareita, joista valtio pitää huolta. Kääntöpuolena on järjestelmällinen dopingin käyttö, joka Ivanin kohdalla alkaa jo teini-ikäisenä.

Neuvostoliiton romahtaessa putoaa myös Ivanin elämältä pohja, kun hän menettää asemansa ihailtuna urheilijana. Kirjassa kuvataan ulkopuolisuutta sekä omassa elämässä että vieraassa kulttuurissa. Jossain vaiheessa Ivan toteaakin olevansa vain entinen; entinen painonnostaja ja entinen palomies. Uuden merkityksen elämälleen hän löytää Japanissa, jonne onnekas sattuma hänet vie. Japanissa Ivanista tulee sumopainija. Sumopainikulttuurin kuvaus onkin kirjassa erityisen mielenkiintoista.

Kirjan tarina jatkuu Lindénin seuraavassa kirjassa Kirjeitä Japanista. Häneltä on myös juuri ilmestynyt novellikokoelma Nuorallatanssija.

Elina Kortesmäki

Katso kirjan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.