Hiljaista kuin kirjastossa?

Apilan ensimmäinen viikko

No eipä ole hiljaista! Ensimmäinen viikko Apilan aukioloa on takana. Suunnittelimme ja rakensimme kirjastomme niin, että sisältöjen lisäksi se tarjoaa asiakkaille yhteisen tilan: sen kuuluisan olo- ja työhuoneen. Kukaan meistä ei kuitenkaan osannut odottaa näin mahdotonta vilskettä. Asiakkaat ovat todella ottaneet kirjaston omakseen. Ihanaa!

Lukuportaissa luetaan ja tehdään läksyjä, keinulavittoilla syvennytään kirjoihin ja ihaillaan maisemaa, lapset leikkivät Piilomaassa, nuoriso tapaa tuttuja lukukoloissa, kahviossa hörpätään kahvit ja seurustellaan ystävien kanssa.

Tästä kaikesta syntyy väistämättä jonkin verran ääntä, vaikka akustiikkaa olisi kuinka mietitty. Toisia ääni ei haittaa, toiset kaipaavat hys-hys-hiljaista kirjastoa. Etukäteen yritimme ottaa molemmat huomioon ja suunnittelimme kirjastoon hiljaisen lukusalin. Sekin on otettu käyttöön heti ensi päivästä lähtien. Hienoa!

Paljosta käytöstä seuraa myös se, että uudet automaatit ja RFID-tekniikka ovat joutuneet kovalle koetukselle heti alkuunsa. Lainaus ja palautus toki onnistuu, mutta säätämistä ja korjaamista on vielä. Lainausautomaattien huolto jatkuukin heti alkuviikosta. Kyllä ne vielä priimakuntoon saadaan, ihan varmasti.

Ensi viikolla viimeistellään vielä muutakin: esimerkiksi polkupyörätelineet tuodaan pihaan, ulko-oven avauspainike asennetaan ja opasteiden teippaus jatkuu.

Pieni keskeneräisyys on osittain seurausta siitä, että keväällä muuttomme alku viivästyi parilla viikolla. Halusimme silti avata ovet alkuperäisessä aikataulussa, sillä tiesimme, miten malttamattomina uutta kirjastoa odotetaan. Onneksi asiakkaat ovat kuitenkin suhtautuneet kaikkeen oikein kärsivällisesti. Tästä meidän on hyvä jatkaa yhdessä palvelun parantamista.

Mervi Heikkilä
kirjastotoimenjohtaja

PS. Olettehan jo tutustuneet Apilan näyttelyihin. Alakerrassa on nuorten ottamia valokuvia, aulassa Seinäjoen kansalaisopiston Maanantain keramiikkaryhmän ihania töitä.

Sama