Helmikuun kirjavinkki

Musiikkiosaston suosituksia:

Kaupunginkirjaston musiikkiosastolta voit löytää äänitteiden, dvd- ja blu-ray-levyjen ja nuottien lisäksi myös kattavasti eri artistien elämäkertoja ja yhtyeiden historiikkeja, niin suomalaisten kuin ulkomaisten.

Jos haluaa päästä vauhdikkaan rock-elämän makuun, kannattanee tarkistaa ainakin seuraavat kirjat: The Who –yhtyeen raivoisan kitaristin Pete Townshendin Kuka olen; viileän gangstaräppäri Ice-T:n tarina ICE-T: gangstan tie Hollywoodin kultasormeksi; Kissin alkuperäisen rumpalin Peter Crissin kirja Kissin kissamiehen elämä ja saman yhtyeen kitaristin Ace Frehleyn Ei kaduttavaa; Guns n’ Roses -basisti Duff McKaganin It’s so easy (ja muita valheita) tai vaikka Van Halenissa vaikuttaneen Sammy Hagarin Red: sensuroimaton rock-elämäni. Eivätkä toki värikkäät rock-muistelmat näihin lopu.

Varsinaisista legendanimistä löytyy omat teoksensa. Tuoreimmista mainittakoon kirjat mm. Bruce Springsteenista, Robert Plantista & Jimmy Pagesta, Freddie Mercurysta, Neil Youngista ja Mick Jaggerista. Princen, Kate Bushin ja Ministrysta tutun Al Jourgensenin elämäkerrat tarjoavat erikoisista musiikkimaailman persoonista kiinnostuneelle varmasti mielenkiintoista luettavaa.

Liian lyhyeksi jäänyt elämä on monen rokkarin kohtalo. Heidänkin tarinoitaan kirjastosta löytyy, esimerkkeinä Thin Lizzyn Phil Lynott, AC/DC:n ensimmäinen laulaja Bon Scott ja unohtumaton Whitney Houston.

Kiinnostavatko bändihistoriikit? Niitä riittää; tarkista vaikka kirjastomme verkkopalvelusta tai kysy virkailijalta. Mukana ovat muun muassa Metallica, Slipknot, Deep Purple, Rush, ja erikoisuutena mainittakoon Mika Järvisen kirjoittama teos Uriah Heepin huippuvuosista. Teinisuosikki One Direction on saanut tietysti oman kirjansa!

Teoksia on kirjoitettu myös suomalaisista eri tyylilajien ja vuosikymmenien artistisuosikeista. Moog Konttisen Elämän kartoitus 1 & 2 on persoonallisimmasta päästä. Veikko Lavi, Kirsi Ranto, Petri Nygård, Tapio Rautavaara, Mikko Alatalo, Egotrippi, Souvarit ja monet muut suomalaisesiintyjät ovat saaneet kirjansa. Varmasti jokaiselle löytyy jotakin.

Jos klassisen musiikin esiintyjät kiinnostavat, niin heistäkin löytyy luettavaa. Venäläisen viulistin Viktoria Mullovan elämäkerta on aivan tuore, ja kiintoisa on varmasti myös Pekka Hakon kirjoittama Jorma Hynninen: sielun maisemia.

Jarkko Parkkinen

Tarkista teosten saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.