Helmikuun kirjavinkki

Herman Koch: Illallinen, Siltala, 2012

Maistuisivatko Peloponnesokselta tuodut oliivit pohjoissardinialaisessa ekstraneitsytoliiviöljyliemessä? Entä karitsan kateenkorva, joka on marinoitu rucolalla höystetyssä öljyssä? Hollantilaisen Herman Kochin tarinan mukana pääsee muun muassa näiden herkkujen äärelle. Hienostelevan kattauksen ei kuitenkaan pidä antaa hämätä.

Kochin Illallinen kertoo yhden illan tapahtumista. Paul ja Claire sekä Serge ja Babette istuvat illastamassa kuuluisassa ja kalliissa hollantilaisravintolassa. Seurueeseen kuuluvat kaksi miestä ovat veljeksiä ja naiset heidän puolisojaan. Serge, poliitikko ja kaikkien tuntema mies, on kutsunut muut illalliselle ravintolaan, johon hän saa pöydän soittamalla samana päivänä, mutta johon monen muun pitää tehdä varaus useita kuukausia ennakolta. Illallisesta neljälle on hyvä varautua maksamaan 400 euroa ja pulittaa sen jälkeen vielä tarjoilijalle 60 euroa juomarahaa.

Aterioinnista tulee kaikkea muuta kuin seesteinen tapahtuma. Illan aikana tunnelma tihenee ja kertoja-Paul käy mielessään läpi niitä asioita, jotka ovat pakottaneet kaksi pariskuntaa ruuan ääreen juttelemaan teini-ikäisistä lapsistaan. Lukijalle selviää vähitellen, millaisia miehiä veljekset ovat ja millainen on menestyvän poliitikon ja hänen virkaheiton historianopettajaveljensä suhde.

Koch osaa kertoa tarinan nautittavasti. Hän kuvaa ajatuksia ja tunteita herättävästi paitsi veljeksissä muhivia alemmuudentunteita ja aggressioita myös kahden äidin ja isän suhdetta aikuistuviin lapsiinsa. Mitä kaikkea vanhemmat ovat valmiita tekemään, jotta lasten tulevaisuus ei joudu vaakalaudalle? Jälkeläisten tien silottamiseen liittyviä asioita joutuvat pohtimaan kaikki vanhemmat, vaikka eivät curling-vanhempia olisikaan. Siksi eläytyminen ei ole vaikeaa, vaikka hollantilaisperheiden kohtaamat tapahtumat tuntuisivatkin kaukaa haetuilta.

Tarinassa on groteskeja sävyjä, mutta myös monenlaista huumoria tilannekomiikasta ironiaan. Ravintolan hovimestari kolmiosaisessa liituraitapuvussaan on varsin koominen hahmo esitellessään pöytään tuotavat ruokalajit runollisesti, vuolaasti ja pikkurillillä osoittaen. Toisenlaisia huumorin sävyjä tarinaan tuo muun muassa Paulin suhtautuminen tuohon pokkurointiin sekä annosten kokoon: hänen mielestään tyhjyys lautasilla on viety äärimmäisyyksiin.

Illallinen-romaani antaa siis monenlaista pohdittavaa ihmissuhteiden kiemuroista kiinnostuneille. Se tuo oman lisänsä myös siihen keskusteluun, jota vuoden 2013 alussa on käyty eriarvoisuudesta ja rasismista toisaalta suomalaisessa ja toisaalta hollantilaisessa yhteiskunnassa.

Herman Koch on paitsi kirjailija myös näyttelijä ja kolumnisti. Illallinen on hänen kuudes romaaninsa. Sitä on myyty Hollannissa yli 450 000 kappaletta. Romaani jakautuu osioihin, joiden nimet noudattelevat illan kulkua: ensin on aperitiivi, sitten alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka ja digestiivi. Lopuksi on vuorossa väistämätön juomarahan maksun aika.

Sirpa Pukkinen

Illallinen -kirjan kansi, jossa on rapu lautasella.