Helmikuun elokuvavinkki

Prisoners / Vangitut 2013

Pääosissa: Hugh Jackman , Jake Gyllenhaal , Paul Dano , Maria Bello , Melissa Leo

Prisoners -elokuvan kansi.

Kaksi pikkutyttöä katoaa kesken leikkiensä. Katoamisia alkaa tutkia Jake Gyllenhaalin esittämä etsivä Loki. Ainut hatara johtolanka on tyttöjen katoamispäivänä kadulle parkkeerattuna ollut asuntoauto. Tyttöjen vanhemmat vaativat poliisilta nopeita ratkaisuja. Lopulta poliisi pääsee auton jäljille. Kuljettajana on henkisesti lapsen tasolla oleva Alex Jones (Paul Dano). Kuulusteluissa poliisi ei saa miehestä mitään irti, ja kun miehen tätikin (Melissa Leo) antaa hänelle alibin tyttöjen katoamisen ajaksi, on poliisin päästettävä mies vapaaksi. Tyttöjen vanhemmat ovat tästä ahdistuneita ja hirmustuneita. Toisen tytön isä (Hugh Jackman) päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä kaappaamalla Alex Jonesin ja lukitsemalla hänet hylättyyn taloon rakentamaansa vankihäkkiin aikomuksenaan saada miehestä totuus irti väkivalloin. Samalla kun hurjistunut isä kiduttaa ja kuulustelee vankiaan, etsivä Loki jatkaa tahollaan tyttöjen etsintää.

Vangitut on näyttelijöiden elokuva. Kaikki näyttelijät ovat loistavia, mutta pisimmän korren vie Hugh Jackman, jonka esittämän isän ahdistuksen ja pelon tyttärensä puolesta tuntee kotisohvalle saakka. Monipuolinen näyttelijä Jackman on monelle tuttu lähinnä erikoistehosteita vilisevistä X-Men – ja Wolferine- leffoissa. Vuonna 2012 mies kuitenkin voitti musikaalista Les Mîserables parhaan miespääosan Golden Globe -palkinnon. Vangitut-elokuvassa Jackman vakuuttaa näyttelijänkyvyillään nekin, jotka vielä pitivät häntä pelkkänä toimintaleffojen tähtenä.

Jake Gyllenhaal on ollut sukupolvensa parhaimpia näyttelijöitä jo vuosikaudet. Vuonna 2006 irtosi Bafta-palkinto parhaasta miespääosasta elokuvasta Brokeback Mountain, ja vuonna 2014 ilmestyneen Nightcrawler-elokuvan roolisuoritus on palkittu useilla eri elokuvafestivaaleilla.

Vangitut-elokuvassa on yllättäviä juonenkäänteitä ja ahdistavia kohtauksia kaikkien 153 minuutin edestä. Elokuvan ahdistavuutta ja painostavaa tunnelmaa lisää kameratyöskentely, josta vastaa 12-kertainen Oscar-ehdokas Roger Deakins. Vaikeasta aiheestaan ja pitkästä kestostaan huolimatta elokuva on silti viihdyttävä ja pitää jännityksensä loppuun saakka.

Elokuvan Blu-Ray-versio löytyy Seinäjoen kirjaston valikoimasta.

Jussi Haapala