Heinäkuun kirjavinkki

Matti Rämön teoksia

  • Rengasrikkoja Saharassa : polkupyörällä Pakilasta Pohjois-Afrikkaan, 2009
  • Polkupyörällä Intiassa : lehmiä, jumalia ja maantiepölyä, 2010
  • Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin : hymyn voimaa ja sodan jälkiä, 2011
  • Polkupyörällä Jäämerelle : tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita, 2012

Kesä on oivaa pyöräilyaikaa Suomessakin, mutta myös nojatuolimatkailua voi harrastaa pyöräillen. Kirjojen kirjoittaja Matti Rämö on Ylen teksti-tv:n toimittaja. Hän hurahti pyöräilyyn joitakin vuosia sitten ja on sen jälkeen tehnyt useita ”megapolkaisuja”, joista kertoo kirjoissaan. Neljän yllä mainitun matkan lisäksi hän on ehtinyt jo pyöräillä Islannissa, ja kesäkuussa 2012 hän on lähdössä Andalusiaan eteläiseen Espanjaan. Matti Rämön matkoja voi seurata myös hänen blogissaan.

Ensimmäisellä matkalla kilometrejä kertyi lähes 10 000, sen jälkeen reissut ovat olleet pituudeltaan 2500–5000 kilometriä. Rämö näkee matkoillaan monenlaista kulttuuria, säätä ja maastoa, hän kommentoi yhteiskunnallisia asioita, näkee tuttujaan ja saa uusia.

Hämmästyttävällä sitkeydellä mies selviää esimerkiksi Afrikan matkalla paristakymmenestä hajonneesta pyöränkumista, 16 katkenneesta pinnasta ja sairauksista. Intiassa taas vaivaa kova kuumuus ja ongelmat pyörän kanssa jatkuvat. Suomalaiselle aiheuttaa ihmetystä myös ihmisten sosiaalisuus ja tosi-tv-show, johon Rämö tahtomattaan joutuu aina välillä päähenkilöksi. Kumin paikkaamista saattaa esimerkiksi olla yhtäkkiä seuraamassa sata ihmistä.

Kirjoissa pääasiassa vain pyöräillään, mutta jotenkin ne vain imevät lukijan mukaansa ja jää odottamaan, mitähän hienoa kirjoittaja tänään kokee tai minkämoisia ongelmia pyörän kanssa nyt tulee.

Hanna Kotila