Heinäkuun kirjavinkki

Juoksujalkaa

Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta. Tammi 2011.
Juoksijan harjoitusopas. Askeleet Cooperista maratoniin. Docendo 2013.

Keväisen juoksukoulun innoittamana yöpöydälle on ilmestynyt viime aikoina juoksuaiheista kirjallisuutta. Juoksijan harjoitusopas. Askeleet Cooperista maratoniin neuvoo aloittelijaa ja jo vähän enemmän askeltanutta monipuolisesti. Teoksessa annetaan vinkkejä juoksutekniikkaan ja –varusteisiin liittyen, esitellään juoksijan perusharjoitteet ja muistutetaan lihashuollon ja ravinnon merkityksestä. Mukana on myös valmiita harjoitusohjelmia eritasoisille juoksijoille.

Filosofinen näkökulma juoksemiseen

Filosofisemman näkökulman juoksemiseen tuo Haruki Murakamin Mistä puhun kun puhun juoksemisesta. Japanilainen Haruki Murakami aloitti juoksemisen 1980-luvun alussa, samoihin aikoihin kun hän päätti ryhtyä kirjailijaksi. Sittemmin Murakami on juossut useita maratoneja ja osallistunut myös triathlon-kisoihin. Murakami juoksee joka päivä, joten juokseminen on muutenkin kurinalaista elämää viettävälle kirjailijalle elämäntapa.

Juoksemisessa ja kirjailijantyössä on Murakamin mielestä paljon yhteistä, hän jopa sanoo, että on oppinut suurimman osan siitä, mitä tietää kirjoittamisesta, juoksemalla. Mistä puhun kun puhun juoksemisesta on samalla muistelmateos, jossa kirjailija kertaa uraansa, kertoo ikimuistoisimmista juoksukokemuksistaan sekä siitä miten koki juoksijan bluesin ja löysi juoksumotivaation uudelleen. Ja vaikka Murakami kirjoittaa juuri juoksemisen ihanuudesta ja kamaluudesta, hän muistuttaa, että tärkeintä jokaiselle on löytää oma lajinsa, sen ei välttämättä tarvitse olla maratonjuoksu.

”Äärimmäisiä ponnistuksia omissa rajoissa: se on juoksemisen olemus ja elämän vertauskuva – ja minulle myös kirjoittamisen metafora. Uskon monien juoksijoiden olevan samaa mieltä.”

Elina Kortesmäki

Juoksijan harjoitusopas -kirjan kansi.

 

Mistä puhun kun puhun juoksemisesta -kirjan kansi.