Harjoittelusta vahvistus alan vaihtamiselle

SeAMKin kirjasto- ja tietopalvelualan opintoihin kuuluva viiden kuukauden harjoittelu alkaa olla loppusuoralla. Harjoitteluaika Seinäjoen pääkirjastolla on entisestään vahvistanut mielikuvaa kirjastosta monipuolisena ja innostavana paikkana – ja nyt myös työpaikkana, jossa henkilökuntakin jatkuvasti oppii ja innostuu.

Loikkaus opetusalalta kirjastotyöhön ei ole tavoitteiden tai arvojen näkökulmasta suuri. Muun muassa monilukutaidon, elinikäisen oppimisen, digiosaamisen ja kestävän kehityksen parissa työskennellään sekä kouluissa että kirjastoissa, joten kirjastotyö on helppo kokea merkitykselliseksi. Työtehtävien monipuolisuus on kuitenkin yllättänyt positiivisesti. Monenlaiset tehtävät ja alan kehitys myös edellyttävät jatkuvaa oppimista, joten kirjastojen tavoite edistää elinikäistä oppimista tuntuu täyttyvän hyvin myös henkilökunnan näkökulmasta.

Seinäjoen pääkirjasto on pitkään ollut lähikirjastoni, jonka aineistot ja palvelut luulin asiakkaana tuntevani melko hyvin. ”Infoähky ja iloisesti ulalla” on kuitenkin ollut vakiovastaukseni harjoittelukuulumisten kyselijöille, koska kirjastotyötä aiemmin tekemättömälle on tullut jatkuvasti eteen uutta. Viisi kuukautta ei ole riittänyt kaikkiin tehtäviin tutustumiseen eikä varsinkaan kiinnostaviin kokoelmiin perehtymiseen.

Talvisen maalauksen edessä seisova tummahiuksinen nainen maski päässä.

Kiitos kollegoille, jotka ovat perehdytyksissä ja kahvipöytäkeskusteluissa jakaneet osaamistaan. Asiakaspalvelun lisäksi olen päässyt kurkistamaan muun muassa kotipalveluun, pelien ja elokuvien hankintaan, Tuuppariin, kaukopalveluun, toimistotyöhön, digiopastuksiin, viestintään sekä kirjaston johtamiseen, ja harjoittelu pääkirjastolla on vienyt myös muihin kaupunginkirjaston toimipisteisiin: kirjastoautoon, Nurmoon, Peräseinäjoelle, Ylistaroon ja upouuteen Kyrkkärin kirjastoon.

Tärkein asia kirjastotyössä ovat kuitenkin asiakkaat. Kiitos kivoista kohtaamisista, haastavista tiedonhakupyynnöistä ja kiinnostavista keskusteluista! Teidän kanssanne on tavattu esimerkiksi kirjavinkkipiirissä, lasten ohjelmointi- ja matikkakerhossa, soittotila Pommaria varattaessa, hyllyjen välissä, SeniorSurf-tapahtumassa, kesäistä Ilkka-Pohjalaisen numeroa ePress-palvelusta etsittäessä, asiakaskyselyjä täytettäessä, lukirasteilla erilaisia oppimistapoja testailtaessa ja koronapassia tulostettaessa. Korkeakouluopiskelijoiden Kirjastokipitys-tapahtumassa askarreltiin pinssejä, aivobicattiin ja ihmeteltiin 3D-tulostuvaa Totoroa, käsityön ystävien kanssa tavattiin Ylistaron Novellikoukussa joulutunnelmissa, nuortentila Kuplassa kohdattiin pleikkaripelien parissa, syyslomaviikolla ratkottiin lastenosastolla salapoliisiarvoituksia, satutunnilla nautittiin ensilumesta ja kasiluokkalaisille vinkattiin fantasiaa, kauhua ja muuta genrekirjallisuutta.

Kirjastolaiset ja kirjaston käyttäjät, kiitos, että otitte harjoittelijan hyvin vastaan ja osoititte kirjastoalan monipuoliset mahdollisuudet! Kohdataan innostavien asioiden äärellä jatkossakin!

Suvi Levonen

Kiitokset Suville harjoittelusta!