Harjoittelussa Seinäjoen pääkirjastossa

Olen Sanna ja opiskelen Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalvelualaa. Opintoihin kuuluu harjoittelu kolmannen vuoden alussa, ja suoritin sen Seinäjoen pääkirjastossa. Harjoittelu alkoi elokuun lopussa 2020 ja jatkui vuoden 2021 alkupuolelle. Päätin hakea harjoitteluun pääkirjastolle, koska oltuani vuosia asiakkaana olen huomannut tämän kirjaston olevan erittäin monipuolinen ja hyvin hoidettu kirjasto. Opiskelijalle on myös helpotus, että ei tarvitse miettiä asumiskuvioita uusiksi tai hankkia autoa, vaan nyt pystyin kätevästi kulkemaan matkan harjoitteluun kävellen, ilmastoa säästäen.

Olen ollut aktiivinen kirjaston käyttäjä koko elämäni, mutta minulla ei ollut aikaisempaa työkokemusta kirjastosta. Harjoitteluaika oli siis ensimmäinen kerta töissä kirjastossa, joten kaikki oli uutta, ja muun muassa siksi oppimishalu ja mielenkiinto kaikkea kohtaan oli suurta. Tärkeimpänä oppimiskokemuksena pidän sitä, että tiedän nyt, millaista kirjaston arki on, millaisia erilaisia tehtäviä eri osastoilla on ja kuinka niitä hoidetaan.

Aloitin harjoittelun samaan aikaan toisen saman koulutusohjelman opiskelijan kanssa, ja ensimmäisenä päivänä meidät opastettiin hyvin käytännön asioihin. Saamamme harjoitteluohjelman mukaan tutustuimme kirjaston osastoihin, niin aikuisten puoleen, lastenosastoon, musiikki- ja elokuvaosastoon kuin asiakaspalveluun. Aluksi päivystimme pari viikkoa jonkun vakituisen työntekijän kanssa ja perehdytysjakson jälkeen jatkoimme päivystystä itsenäisesti.

Saimme mahdollisuuden tutustua myös ns. sisähommiin, jotka eivät välttämättä aina näy kirjaston asiakkaalle. Kirjaston pitkäaikaisena asiakkaana minua on

Harjoittelijapinssi kiinnitettynä sulkunauhaan.

esimerkiksi aina kiinnostanut kirjaston kirjan matka. Eri osastojen aineistovalinnoista vastaavat kirjastonhoitajat kertoivat työstään, samoin hankinnasta ja luetteloinnista vastaavat. Itse saimme muovittaa ja ”tägittää” kirjoja ja tietenkin myös hyllyttää.

Sisähommiin kuuluu myös kirjaston lukuisten hienojen tapahtumien suunnittelu ja toteutus. Valitettavasti harjoittelu sattui samaan aikaan maailmanlaajuisen koronapandemian kanssa, joten läpi harjoittelun useita tapahtumia jouduttiin perumaan. Ehdin kuitenkin alkusyksystä seuraamaan digiopastuksia ja digivinkkipiirin toimintaa. Saimme myös toisen harjoittelijan kanssa suunnitella lapsille satutuokion, joka toteutettiin ajan mukaan livestreamina kirjaston Facebook-sivulla. Sain suunnitella kirjanäyttelyn aikuisten puolelle lokakuun lopussa ajankohtaisella teemalla ”Yhdysvallat: presidenttejä ja politiikkaa”. Myös musiikki- ja nuortenosastoilla oli pari harjoittelijoiden pystyttämää aineistonäyttelyä. En ole koskaan ollut kovinkaan innostunut sosiaalisesta mediasta, joten uusi ja erilainen kokemus oli päivittää kirjaston Instagram-tiliä viikon ajan.

Kirjastoharjoittelu oli kaiken kaikkiaan todella antoisa ja hieno kokemus. Pandemiasta huolimatta sain mielestäni erittäin hyvän ja monipuolisen kuvan kirjaston arjesta ja arvokasta tietoa ja kokemusta kirjaston hoidosta. En ole koskaan aiemmin työskennellyt myöskään asiakaspalvelussa, ja mukavia kokemuksia oli saada asiakkailta kiitosta esimerkiksi onnistuneista tiedonhauista. Asiakaspalvelussa olemalla oppi eniten, koska erilaisia tilanteita oli niin paljon. Minulla oli myös aina sellainen olo, että kirjaston henkilökunnalta voi ja sai kysyä apua tarvittaessa, joten iso kiitos siitä ja kaikesta muustakin jokaiselle.

Sanna

Kiitokset Sannalle harjoittelusta ja tsemppiä opiskeluihin!