Harjoittelussa pääkirjastossa

Harjoitteluaika Seinäjoen kirjastossa

Petra Ala-Huikku.

Olen Petra Ala-Huikku ja opiskelen tällä hetkellä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalvelualan tradenomiksi. Aloitin viisi kuukautta kestävän työharjoitteluni Seinäjoen pääkirjastossa elokuussa. Päädyin hakemaan Seinäjoelle harjoitteluun, koska asun tällä hetkellä Seinäjoella, joten kulkeminen harjoitteluun oli helppoa. Pääkirjasto oli mielestäni hyvän kokoinen kirjasto, ja olin iloinen, että pääsin juuri Seinäjoelle. Olin ollut aiemmin vain viikon TET:issä kirjastossa, joten käytännön kokemusta alalta ei kauheasti ollut. Kirjaston henkilökunta otti meidät harjoittelijat hyvin vastaan, ja heti alusta lähtien kirjasto tuntui mukavalta työpaikalta.

Hyllytystä, muovitusta ja asiakaspalvelua

Pääsin tekemään paljon kirjaston perustöitä, kuten hyllyttämään, muovittamaan ja olemaan asiakaspalvelupisteillä. Sain kokeilla työskentelyä useilla eri osastoilla, ja kaikissa olikin erilaisia asioita opittavana. Musiikkiosastolla oli erilaista tiedon hakua, kun yritti etsiä musiikkiaineistoja, ja lasten osastolla oli käynnissä eri lukukampanjoita, joihin piti antaa vinkkejä tai palkintoja. Aikuisten neuvonnassa sai suositella paljon luettavaa ja etsiä vaikeistakin aiheista kirjoja, ja asiakaspalvelussa melkein päivittäin tuli vastaan uusia asioita, kuten kassan ja monitoimilaitteen käyttöä. Kirjastoautonkin kyytiin pääsin mukaan yhdeksi päiväksi.

Monipuolisia töitä

Pääsin tekemään myös paljon muuta.

Saimme toisen korkeakouluharjoittelijan Sonjan kanssa itse suunnitella satutunnin lapsille ja Kummajaisten kirjasto -tapahtumaan pääsimme suunnittelemaan muutaman pisteen.

Teimme musiikkiosastolle myös Sonjan kanssa levynäyttelyn, jonka saimme kokonaan itse suunnitella.

Osallistuin muutaman kerhon vetämiseen, kuten matikka- ja ohjelmointipaja Pulmaarioon sekä lukukerhoon. Pääsin mukaan kirjavinkkaukseen kasiluokkalaisille ja kävin kuuntelemassa yläasteella kirjaston järjestämää kirjailijavierasta. Pääsin tutustumaan digiopastukseen, sain itse tekemäni kirjavinkin kirjaston blogiin ja somettamaankin pääsin. Päivitin Seinäjoen kirjaston Instagram-tiliä yhden viikon ajan ja yhden viikon ajan musiikkiosaston omaa Instagramia. Kotikirjastopalveluunkin pääsin mukaan parille kotikäynnille, ja se oli mielenkiintoista ja erilaista kirjastotyötä.

Yhteenveto harjoitteluajasta

Hauskinta harjoittelussa oli varmaankin erilaisiin tapahtumiin ja kerhoihin osallistuminen. Ne ovat opettaneet, kuinka paljon erilaisia asioita kirjaston työtehtäviin kuuluu. Myös asiakaspalvelupisteillä työskenteleminen oli mukavaa, kun pääsi auttamaan ja opastamaan asiakkaita. Palkitsevaa oli, kun etsi asiakkaalle teoksia aiheesta, joka ei välttämättä ollut tuttu, mutta löysi kuitenkin oikeanlaisen kirjan ja pystyi auttamaan asiakasta. Asiakaspalvelussa olemalla oppikin eniten, koska vastaan tuli aina niin erilaisia tilanteita. Esimerkiksi kirjojen suosittelu oli minulle aluksi hieman hankalaa, mutta siihenkin sain hyviä neuvoja ja apua henkilökunnalta. Englanninkielisiä asiakaspalvelutilanteita myös jännitin aika paljon. Välillä englanti sujui hyvin ja välillä vähän huonommin, mutta ainakin asiakkaan asiat tulivat hoidetuiksi. Harjoitteluuni liittyi myös paljon onnistumisen tunteita, kun oppi tekemään asioita itsenäisesti tai sai positiivista palautetta asiakkaalta. Apua ja neuvoja sai muulta henkilökunnalta aina tarvittaessa, ja kirjastolla olikin todella hyvä työilmapiiri.

Kokonaisuudessaan harjoittelusta jäi todella positiivinen fiilis, ja viisi kuukautta meni todella nopeasti. Paljon tuli opittua, mutta paljon jäi myös opittavaa, ja nyt onkin hyvä palata kouluun motivaatiota täynnä. Haluaisin kiittää koko kirjaston henkilökuntaa antoisasta ja mukavasta harjoittelujaksosta.

Petra Ala-Huikku

 

Kiitokset Petralle työpanoksesta harjoittelun aikana ja tsemppiä opiskelujen jatkamiseen!