Haluamme auttaa!

Planin esitekuva, jossa lukee: Tuemme Planin työtä, Katso Plan ilta lapselle 13.12.

Kummijärjestö Plan Suomi

Suomen suurin kummilapsijärjestö Plan Suomi säätiö täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Seinäjoen kaupunginkirjaston henkilökunta lähti kummilapsitoimintaan mukaan syksyllä 2000, joten melkein alusta asti olemme olleet mukana.

Plan on kansainvälinen kehitysyhteistyöjärjestö, joka on aloittanut toimintansa 1937 ja Suomessa työ alkoi siis 1998. Planin arvoja ovat lapsikeskeisyys, kunnioitus ja ammattimaisuus ja se on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö. Plan-kummeja on Suomessa jo melkein 30 000 ja maailmanlaajuisesti kummeja on yli miljoona. Lisätietoa Planin toiminnasta löytyy osoitteesta: http://www.plan.fi/.

Kummimaksuja maksetaan vuodessa 300 € lasta kohti. Rahallinen avustus ei mene suoraan kummilapselle, vaan koko hänen yhteisölleen. Näin tuesta pääsevät hyötymään muutkin. Kummien antama tuki käytetään viiteen kehityksen eri osa-alueeseen: terveenä kasvamiseen, oppimiseen, asumiseen, toimeentuloon ja yhteyksien rakentamiseen.

Alkusysäys kummiksi lähtemiseen tuli eräältä henkilökunnan jäseneltä, joka oli matkustanut Perussa ja nähnyt omin silmin miten vaatimattomasti osa ihmisistä siellä elää ja miten vähällä rahalla heitä voisi avustaa. Televisiosta tullut Plan Ilta Lapselle antoi toisen sysäyksen ja kummiksi lähti suurin osa kirjaston henkilökunnasta. Tällä hetkellä mukana on 25 kirjastolaista.

Seinäjoen kaupunginkirjaston henkilökunnalla on kaksi kummilasta, ecuadorilainen 14-vuotias tyttö Jeny ja bolivialainen 17-vuotias poika Javier. Kummeina olemme saaneet seurata heidän kasvuaan ja heidän asuinpaikkansa kehitystä. Olemme saaneet kummilapsiltamme kirjeitä, piirustuksia ja valokuvia. On ollut mielenkiintoista saada tietää heidän elämästään. Me olemme lähettäneet lapsille silloin tällöin kirjeitä, pieniä lahjoja ja kuvan itsestämme.

Suosittelemme kummiksi lähtemistä muillekin kirjastoille ja asiakkaillemme!

Hanna Kotila

 

Kirjaston kummilapsi Javier.

Javier

Kirjaston kummilapsi Jeny ulkona hieno hattu päässään.

Jeny