Hakekaa kätilö ja muita kertomuksia kätilön työstä

Kätilön työ on kutsumusammatti. Siihen päätelmään tulee, jos lukee näitä uskomattomia selviytymistarinoita kätilöntyön eri vuosikymmeniltä. Lue, jos uskallat!

Anna Luoto : Kätilö-Liinu (Myllylahti, 1999)

Kirja kertoo kätilö Anna Viliina Huttusen elämäntyöstä Vieremän kunnan ensimmäisenä kunnankätilönä vuodesta 1917 alkaen. Viliina oli legenda jo eläessään, sillä häntä arvostettiin, rakastettiin ja häneen luotettiin. Hänestä käytettiin nimeä Kätilö-Liinu. Kirja koostuu pienistä muistelmista ja tarinoista Liinun elämästä ja työstä.

Kätilön koulutus kesti vuoden, ja Liinu valmistui Helsingin kätilöopistosta vuonna 1917. Palkka oli vain 200 markkaa vuodessa, mutta rokotuksista sai eri korvauksen.

Kunnankätilön työ oli rankkaa, kotisynnytyksiä oli jopa kaksi sataa vuodessa. Lääkäreitä oli harvassa, ja kätilö joutui selviytymään mahdottoman tuntuisistakin tehtävistä aivan yksin. Mökit olivat köyhiä, ja usein kätilö joutui jättämään mukanaan tuomansa liinavaatteet, että vastasyntynyt saatiin kapaloitua.

Kirjan myötä saa seurata Kätilö-Liinun elämää ja työtä kolmenkymmenen vuoden ajalla. Siihen mahtui yli kolmetuhatta synnytystä ja paljon tunteiden kirjoa.
Tartu tähän kirjaan, jos haluat tietää kätilön työstä Suomessa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

Kersti Ekman : Herran armo (Otava, 2002)

Herran armon kertojana toimii lappilaistyttö Kristin, jonka kätilö Hillevi on ottanut kasvatikseen. Tapahtumat alkavat vuonna 1916 ja sijoittuvat Ruotsin tunturikyliin. Hillevi on lähtenyt rakastettunsa Edvardin perään, pohjoisen karut olot yllättävät nuoren Hillevin ja rakkaustarinakin päättyy, kun pappina toimiva Edvard välttelee morsiantaan. Hillevi toimii kätilönä ja rakastuu maakunnan mahtimieheen kauppias Trond Halvorseniin ja perustaa tämän kanssa perheen.
Kätilön työ on raskasta ja haastavaa. Asumukset ovat harvassa, ja siirtymiset paikasta toiseen lumessa ja kylmässä ovat jo koettelemus sinänsä, mutta sitä ovat myös köyhyys ja synnytykset ahtaissa oloissa.

Tunturissa asuvat ihmiset uskovat maahisiin ja henkiin, uusi modernimpi maailma vasta tekee tuloaan tunturiin. Tarinan edetessä maailma muuttuu vähitellen.
Trilogian muissa osissa (Viimeinen uitto ja Raaputusarvat ) seurataan Hillevin jälkeläisten elämää.

Tartu tähän kirjaan, jos pidät verevästä kielestä ja koukuttavasta kertomuksesta etkä pelkää kirjan muhkeutta.

 

Tommi Kinnunen : Neljäntienristeys ( WSOY, 2014)

Tommi Kinnusen esikoisteos sai ilmestyessään loistavan vastaanoton. Kirjaa on ylistetty sekä kielellisten ansioidensa että tarinan takia. Kinnunen kirjoittaa erilaisuudesta ja ulkopuolisuudesta. Romaani jakaantuu neljään osaan, joissa on omat päähenkilönsä.

Kunnankätilö Maria on hyvä ihminen. Mariaa ohjaa kätilönvala vuodelta 1890 : palvella jokaista, joka häneen puoleensa kääntyy. Häneen suhtaudutaan pelonsekaisella kunnioituksella. Hän auttaa heikommassa asemassa olevia naisia, joskus hyvinkin ronskeilla otteillaan ja puheillaan.

Marian jälkeen ääneen pääsevät hänen tyttärensä Lahja, tämän mies Onni ja heidän miniänsä Kaarina. Onnin osuus on koskettavin ja selittää samalla paljon aikaisemmin kysymysmerkiksi jääneitä asioita.

Tartu tähän kirjaan, jos haluat lukea hyvän sukutarinan.

 

Patricia Harman : Hope Riverin kätilö (Bazar, 2014)

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvulle Länsi-Virginiaan, Appalakkien vuoristoseudulle. Olosuhteet seudulla ovat ankarat, on köyhyyttä, rotumellakointia ja työtaisteluita. Patience Murphy on 36-vuotias kätilö, joka on tullut Hope Riverin kylään aloittaakseen kaiken alusta ja paetakseen menneisyyttään. Kätilön työn hän oppi tekemällä ja vanha Synnytysoppi-kirja tukenaan.

Kätilön työ on vaativaa hankalissa olosuhteissa. Kotisynnytykset ovat tavallisia ja lääkärin apu harvinaista. Patience hukuttautuu työhönsä, mutta ristiriitoja syntyy, kun hän ottaa apulaisekseen mustaihoisen Bitsyn.

Tartu tähän kirjaan, jos etsit lämminhenkistä lukuromaania, mutta et kavahda yksityiskohtaisia synnytyskuvauksia.

Hope Riverin kätilö -kirjan kansi.

Jennifer Worth : Hakekaa kätilö (Otava, 2012)

Tv-sarja on tehnyt tunnetuksi tämän Lontoon East Endiin sijoittuvan tarinan. Kirjan kertoja Jenny kertoo tässä omaelämäkerrallisessa kirjassa työstään kätilönä 1950-luvulla Lontoon lähiössä. Jenny pakenee sydänsurujaan nunnien johtamaan Nonnatus-taloon. Kätilön työ oli rankkaa köyhällä satama-alueella, perheet olivat isoja ja kotisynnytyksiä hoidettiin jos jonkinlaisissa olosuhteissa. Kirjasta huokuu syvä inhimillisyys ja rakkaus kätilön työtä kohtaan.

Worth on kirjoittanut kaikkiaan kolme muistelmateosta East Endissä toimimistaan vuosista: Hakekaa kätilö! eli Call the Midwife, Kaupungin varjoissa eli Shadows of the Workhouse ja Jäähyväiset nunnille eli Farewell to East End. Lisäksi hänen sisarensa Christine Lee on julkaissut kirjan Kätilön sisar.
Tartu tähän kirjasarjaan, jos haluat lukea lämminhenkistä kertomusta nunnien ja kätilöiden yhteistyöstä 1950-luvun Lontoossa.

Muita kirjoja kätilöistä ovat kirjoittaneet mm. Leena Valvanne : Rakkautta pyytämättä, Bertta Valtonen: Kätilönä Karjalassa, Anna Luoto: Kun ei ollut rahaa, tehtiin lapsi, Katja Kettu: Kätilö ja John Irwing: Oman elämänsä sankari.

Hakekaa kätilö -kirjan kansi. Kätilöt ajavat pyörillä, lapsia kävelee taustalla.

Jaana Savela

Tarkista kirjojen saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.