Glendy Vanderah: Missä metsä kohtaa tähdet   

Glendy Vanderahin esikoisromaania on luonnehdittu tarinaksi rakkaudesta, luottamuksesta ja luonnosta Suon villi laulu -menestysteoksen hengessä. Kirjailija on aiemmin työskennellyt uhanalaisten lintujen parissa. Siksi luonnon, ja erityisesti lintumaailman, kuvaus luokin hienot ja asiantuntevat puitteet kirjan tapahtumille.

Suomeksi vuonna 2023 ilmestyneen teoksen on suomentanut Virpi Kuusela. Kirja kertoo kolmen toisilleen ennestään tuntemattoman ihmisen tutustumisesta ja heidän välilleen muodostuvasta syvästä yhteydestä. Joannan, Ursan ja Gaben tiet kohtaavat, kun Joanna vuokraa asunnon väitöskirjansa kenttätyövaihetta varten.

Joannan tutkimus on ollut keskeytyneenä äidin kuoleman ja oman rintasyövän takia. Nyt hän on kuitenkin toipunut ja alkaa saada uudelleen otetta rakastamastaan työstä. Tutkiessaan indigokardinaalilintujen pesintää Joanna kokee olevansa tieteen salaisuuksien paljastaja. Salaisuudet ovat monella tapaa myös kirjan teemana, ja niiden paljastumisen odottaminen pitää lukijan kiinnostusta yllä loppuun saakka.

Eräänä iltana Joannan vuokraaman asunnon pihalle ilmestyy kuin tyhjästä paljasjalkainen, pyjama-asuinen tyttö. Tyttö kertoo nimekseen Ursa ja olevansa avaruusolento, joka on lähetetty tähdistä maahan kouluttautumaan. Hän on saanut tehtäväkseen kerätä viisi ihmettä ennen paluutaan takaisin.

Tekstissä käsitellyn kirjan tähtitaivasta kuvaava kansi.

Tarinan kolmas päähenkilö on Joannan erakkomainen naapuri Gabe, jolta Joanna pyytää apua lapsen tunnistamiseen. Gabe hoitaa äitiään ja asuu hänen kanssaan. Hän on aikoinaan keskeyttänyt opintonsa sairastuttuaan masennukseen. Myös Gabella on omat, vielä aikuisenakin elämään vaikuttavat salaisuutensa, jotka kumpuavat sisarussuhteista ja lapsuuden tapahtumista.

Gabekaan ei tunne Ursa-tyttöä ennestään. Yhdessä Joannan kanssa hän yrittää selvittää, kuka tyttö oikein on ja mitä hänen kanssaan pitäisi tehdä. Joannan huomaamat mustelmat lisäävät entisestään huolta lapsesta. Kukaan ei tunnu kaipaavan Ursaa, joka pitää itsepintaisesti kiinni avaruusolentotarinastaan. Poliisikaan ei ole kovin innokas ottamaan asiaa hoitaakseen.

Tarinan edetessä Ursasta tulee esiin lisää hämmentäviä piirteitä, hän mm. vaikuttaa paljon yhdeksää ikävuottaan älykkäämmältä. Joanna ja Gabe päättävät huolehtia Ursasta, kunnes hänen menneisyytensä ratkeaisi. Näin Ursa pääsee mukaan lintututkimuksiin, ja linnunpesästä tuleekin hänen ensimmäinen ihmeensä. Ihmeitä alkaa kertyä lisää, ja olemassaolollaan Ursa muuttaa ympärillään olevia ihmisiä.

Kirja oli viihdyttävä, hyvän mielen lukuelämys. Sen henkilöhahmojen arvoituksellisuus, juonen yllätyksellisyys ja erityisesti lopussa kulminoituva jännitys pitävät hyvin otteessaan.

Sirpa Rintamäki

Tarkista teoksen saatavuus Eepos-verkkokirjastosta