Etäpalveluita, striimausta ja e-aineistoja

Sydän kirjaston ikkunassa.Seinäjoen kirjastojen poikkeuksellinen kevät

Koronatilanteen vuoksi Seinäjoen kirjastojen kevät on ollut poikkeuksellinen. Hallituksen ilmoitus kirjastojen ja kirjastoautojen sulkemisesta sai asiakkaat hamstraamaan lukemista. Päivää ennen sulkua tehtiin lainausennätys 17 628 lainaa, kun normaalisti lainoja on alle 6000 päivässä.

Kirjastot suljettiin asiakkailta 18.3. ja toukokuun alussa saatiin lupa aloittaa aineiston uloslainaus. Näiden kahden päätöksen väliin mahtuu lähes kaksi kuukautta etäpalveluita, etätöitä ja uuden oppimista. Kirjastot siirsivät palveluitaan verkkoon kautta Suomen. Seinäjoen kirjastoissa kehitettiin nopeasti uusia tapoja palvella asiakkaita. Verkkoaineistojen ja -palveluiden käyttö kasvoi ennennäkemättömällä tavalla, kun fyysisiä aineistoja ei päässyt lainaamaan.

Palveluja siirrettiin verkkoon

Monet kirjaston palvelumuodot siirtyivät ketterästi verkkoon: Eskariseikkailuja striimattiin, kirjavinkkauksia ja tiedonhaunopetustuokioita tehtiin videoiden välityksellä ja satutuokioon tai tietovisaan saattoi osallistua Youtube-videoiden avulla. Digiopastusta ja verkkoaineiston vinkkausta tarjottiin etänä. Ja tulipa sekin testattua, että kirjallisuuspiiri voi kokoontua WhatsAppin välityksellä! Henkilökunnan digitaidot kehittyivät, kun uusia alustoja ja työvälineitä otettiin käyttöön. Osa sulkuaikana testatuista palveluista tulee varmasti jäämään käyttöön jatkossakin.

Kirjasto somekanavilla

Kirjasto oli vahvasti läsnä eri somekanavilla, ja erityisesti kirjaston Facebook- ja Instagram-tileille tuli sulkuaikana satoja uusia seuraajia. Somessa tiedotettiin, vinkattiin verkkoaineistoja ja neuvottiin niiden käytössä, tehtiin kirjastovisoja Insta-storyihin, pinorunoiltiin, järjestettiin virtuaalinen kirjavinkkitilaisuus ja esiteltiin taidenäyttelyä. Youtubeen tehtiin kirjavinkkausvideoita käytettäväksi koulujen etäopetuksessa eri luokka-asteilla. Lapsiperheitä ja varhaiskasvatusta varten kuvattiin satutuokioita, joita on kevään aikana YouTubesta katsottu yhteensä n. 700 kertaa. Eskarit pääsivät tutustumaan kirjastoon livestriimin välityksellä, ja tiedonhaun opetusta eri luokka-asteille pystyttiin myös toteuttamaan videoiden avulla. Nuorten tila Kupla tavoitti nuoria somen kautta ja piti nuoriin yhteyttä myös tekemällä jalkautuvaa nuorisotyötä yhdessä nuorisopalveluiden kanssa. Asiakaspalvelua hoidettiin myös perinteisesti puhelimitse, sähköpostilla ja chatissa.

E-kirjojen ja e-äänikirjojen suosio kasvoi

Erityisesti e-kirjojen ja e-äänikirjojen suosio kasvoi poikkeusaikana, ja uusi palvelu Kirjastokino löi itsensä saman tien läpi. Eepos-kirjastojen yhteisen e-kirjakokoelman kirjoja lainattiin poikkeusaikana peräti 90% enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana, e-äänikirjojen lainauksessa kasvua oli 39% ja lainaajia oli 58% enemmän. Kasvaneeseen kysyntään vastattiin Eepos-kirjastojen ylimääräisellä 10 000 € määrärahalla ja lukuoikeuksia e-kirjoihin ja e-äänikirjoihin hankittiinkin peräti 335% enemmän kuin viime vuoden maalis-huhtikuussa. Naxos-verkkopalveluun kirjauduttiin kuuntelemaan musiikkia 144% useammin viime kevääseen verrattuna, ja Rockwayn soitonopetuskurssit löysivät lisää käyttäjiä. Huhtikuun lopussa Eepos-kirjastojen asiakkaiden käyttöön saatiin kauan odotettu Kirjastokino, jonka valikoimiin kuuluu elokuvia ja tv-sarjoja. Katselukertoja ensimmäisen kolmen viikon aikana kertyi peräti 5000. Kirjastossa uskotaan, että asiakkaat, jotka kevään aikana löysivät kirjastokortilla käytettävät verkkopalvelut, jatkavat niiden käyttöä jatkossakin.

Kirjaston perustyöt pyörivät

Kaiken uuden keskellä pyörivät myös kirjaston perustyöt. Lainojen eräpäivät siirrettiin ja myöhästymismaksujen kertyminen estettiin. Kokoelmia karsittiin kaikissa kirjastoissa tehostetusti, aineiston valitsijat tilasivat syksyn uutuuksia ja uutta aineistoa saapui kirjastoihin joka viikko. Nurmon uuden kirjaston suunnittelu jatkui, hankkeet pyörivät, kirjaston aineistotietokantaa huollettiin ja kirjoja muovitettiin. Apila-kirjastossa tehtiin sulkuaikana myös kiinteistönhoitotöitä, seiniä maalattiin, nojatuolien verhoilua korjattiin ja Piilomaan satuhuoneessa ja lukukoloissa paikattiin repsottavia materiaaleja. Asiakkaat palaavat siis monella tapaa uudistuneeseen kirjastoon, kun tilat avataan kesäkuussa. Se on kuitenkin sulkuaikana tullut selväksi, että mikään ei korvaa kasvokkain kohtaamista.

 

Elina Kortesmäki