Esineiden lainaaminen tukee kestävää kehitystä

Voisitko kuvitella lainaavasi kirjastosta oksasahan, kosteusmittarin, kakkuvuokia, retkiluistimet tai tekstiilipesurin? Vai tarvitsisitko moottorisahaa, kaukoputkea, sulkapallomailoja tai metallinpaljastinta? Olisiko mukava kokeilla sähköpyörää ennen mahdollista oman sähköisen fillarin hankintaa tai testata kirjastosta lainatulla golfmailalla, kuinka hyvin saat lyötyä pallon reikään viheriöllä?

Muun muassa tällaisia kirjaston esinelainaukseen liittyviä toiveita esittivät äskettäin toteutettuun Seinäjoen kirjastopalvelujen asiakaskyselyyn vastanneet. Seinäjoen kirjastot kartoittivat tällä kertaa kyselyllään nimenomaan lainattaviin esineisiin liittyviä ajatuksia. Myös yleistä tyytyväisyyttä kirjaston aukioloaikoihin ja palveluihin kyseltiin.

Edellä mainitut ehdotukset on poimittu asiakkaiden omista toiveista. Avoimeen kysymykseen vastasi satakunta henkilöä, joista osalla oli useitakin ehdotuksia mielessään. Joukossa oli tosin selkeitä kannanottoja myös sen puolesta, että perinteisiin ja sähköisiin kirjoihin keskittyminen on tulevaisuudessakin toivottavaa. Kyselylomakkeessa oli annettu myös valmiita vaihtoehtoja, joista vastaaja saattoi poimia seitsemän itselleen mieluisinta lainattavaa. Näistä lumikengät, frisbeegolfsetti, porakone, energiamittari, verenpainemittari ja polkupyörän pumppu olivat halutuimpia.

Esineiden lainaaminen tavanomaisemman kirjastoaineiston ohessa on ollut yleistä jo vuosia Suomen yleisissä kirjastoissa. Osa yhteiskäyttöön tarkoitetuista esineistä tai laitteista on käytettävissä kirjaston tiloissa, osan asiakas voi lainata kotiinsa kirjastokortillaan. Esinelainauksen suosiota on lisännyt ekologinen ajattelu ja pyristely irti turhasta tavarasta: Kaikkea tarvitsemaansa ei tarvitse omistaa itse. Erityisesti sellaiset laitteet tai esineet, joita tarvitsee vain lyhyen ajan, voi aivan hyvin hakea lainaksi ja palauttaa taas kirjastoon käytön jälkeen. Tai mahdollisesti käyttää niitä tarvitsemansa ajan kirjastossa.

Osa kotilainaan, toisia käytetään kirjastossa

Seinäjoella kirjastojen lainattavien esineiden valikoima vaihtelee toimipisteittäin. Kotilainaan voi kysyä muun muassa roskapihtejä, grillejä, erilaisia pelejä ja viriketoimintaan tarkoitettuja materiaaleja, kausikortteja kulttuuri- ja urheilutapahtumiin, ukuleleja sekä kankaisia kirjastokasseja. Osa välineistä ja laitteista on tarkoitettu käytettäviksi kirjaston tiloissa. Tällaisia ovat esimerkiksi tabletit, skannerit, kopiokoneet, pelikonsolit, erilaiset digitointilaitteet, 3D-tulostin, vinyylileikkuri, asiakirjasilppuri, ompelukone, laminointikone ja lämpöprässi. Pääkirjaston musiikkihuone Pommarissa olevat soittimet ovat nekin tilan varanneiden asiakkaiden käytettävissä.

Kirjastosta lainattavia esineitä: ukulele, Alias-peli, kausikortteja, grilli.

Kyselyyn annetuista vastauksista kävi ilmi, että kirjastossa käytettävien laitteiden tarjoamia mahdollisuuksia ei vielä tunneta kovin hyvin, vaikka kirjastot ovatkin niistä tiedottaneet sekä kotisivuillaan että muulla tavoin. Tutuimmat laitteet vastanneille olivat skannerit ja tabletit, myös osa digitointilaitteista ja 3d-tulostin tiedettiin olevan käytettävissä kohtalaisen hyvin. Apila-verstaan lämpöprässin ja vinyylileikkurin olemassaolosta tiesi alle 10 prosenttia vastanneista.

Se, kuinka paljon Seinäjoen kirjastot pystyvät laajentamaan lainattavien esineitten valikoimaansa, riippuu monesta asiasta.

”Tässä vaiheessa haluttiin kartoittaa, kuinka laajaa lainattavien esineiden kysyntä olisi ja mitä esineitä asiakkaat haluaisivat eniten lainata kirjastosta”, kertoo kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio. ”Tämä valittiin kyselyn painopisteeksi saadun asiakaspalautteen perusteella. Seuraava askel on selvittää mahdolliset yhteistyökumppanit esinelainauksessa. Tavoite on kehittää kirjaston palveluja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti”, hän kommentoi.

Sirpa Pukkinen

Lisätietoa lainattavista esineistä ja kirjastossa käytettävistä laitteista

Tutustu Seinäjoen kirjastoista lainattaviin esineisiin Eepos-verkkokirjastossa

Tutustu Apila-verstaan laitteisiin

Tutustu digitointitilan laitteisiin