Erin Kelly, Älä jää pimeään (He said/She said)

Vuosi 1999.

Faktoihin ja tieteeseen vakaasti luottava Kit on jahdannut auringonpimennyksiä lapsuudestaan asti ja haluaa nyt jakaa harrastuksensa tyttöystävänsä Lauran kanssa. He osallistuvat Cornwallissa järjestettäville festareille tavoitteenaan todistaa täydellistä auringonpimennystä. Täydellisyyden illuusion kuitenkin särkee traaginen tapahtuma, ja lopulta he päätyvätkin raiskausoikeudenkäynnin päätodistajiksi. Tunteikkaan oikeudenkäynnin aikana lausutaan valkoinen valhe, joka vaikuttaa tuomioon merkittävästi.

Vuosi 2015.

Laura kynsii käsivartensa verille ja ahdistuu paniikkikohtauksen partaalle tulkitessaan miehensä eleitä tämän tehdessä lähtöä Färsaarille auringonpimennyksen perässä. Tämä retki on erilainen kuin muut. Laura ei lähde Kitin mukaan, hän on viimeisillään raskaana ja odottaa heille kaksosia.

On kulunut 15 vuotta Cornwallin tapahtumista. Sen jälkeen Laura ja Kit ovat menneet naimisiin ja vaihtaneet nimensä. He karttavat sosiaalista mediaa, ja Kitin lähtiessä matkalleen Laura muistuttaa monesti, että tämän täytyy pysyä poissa muiden henkilöiden kuvista; kukaan ei saa tietää missä hän on. He ovat peloissaan ja haluavat pysyä näkymättömissä, mutta miksi?

Älä jää pimeään -kirjan oranssin sävyinne kansikuva.

Erin Kellyn jännitysromaani houkuttelee luokseen jo kansikuvallaan, eikä siihen tarttumista tarvitse katua. Tarina etenee heitellen niin ajasta kuin kertojastakin toiseen paljastaen hitaasti sen, mitä todella tapahtui 15 vuotta sitten. Kirjan edetessä lukija huomaa kyseenalaistavansa niin hahmojen motiiveja, tunteita kuin mielenterveyttäkin.

Sanotaan, että valheella on pitkät jäljet, mutta kenen valhe onkaan lopulta kaikkein kohtalokkain?

Eeva Kivimäki

Tarkista teoksen saatavuus Eepos-kirjastoista