Elokuvavinkki Carnage

Roman Polanski: Carnage

Seinäjoen kaupunginteatterissa saa tammikuussa 2014 ensi-iltansa Yasmina Rezan näytelmään Le Dieu du carnage/Vihan jumala perustuva Carnage. Kirjasto oli tässä asiassa tietämättään hiukan aikaansa edellä, kun syksyllä kirjaston elokuvaillassa esitettiin ohjaajamaestro Roman Polanskin elokuvasovitus samasta tarinasta.

Elokuva luonnollisesti löytyy Seinäjoen kaupunginkirjaston kokoelmista, joten nyt voi oman maun mukaan ennen tai jälkeen teatteriversion käydä lainaamassa elokuvan dvd:nä ja vertailla miten sovitukset eroavat, vai eroavatko.

Polanskin elokuvassa nähdään kivenkova näyttelijäkaarti Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz ja John C. Reilly. Tältä nelikolta löytyy meriiteistä mm. viisi Oscar-voittoa ja kahdeksan ehdokkuutta!

Elokuva sijoittuu lähes kokonaan yhteen huoneistoon, jossa kaksi pariskuntaa tapaa selvitelläkseen lastensa tappelua. Asia vaikuttaa selvältä, mutta muutaman käänteen ja väärin valitun kommentin jälkeen pariskunnat ovat lähes toistensa kurkuissa kiinni, ja kulissit kaatuvat. Sivistyneet ihmiset näyttävät todellisen luontonsa, naamiot tippuvat, ja kiusallisia totuuksia aletaan laukoa mitään säästelemättä. Keskustelu muuttuu sanasodaksi, ja pariskuntien omat suhteetkin joutuvat koetukselle.

Elokuva on paikoitellen hersyvän hauskaa, mutta samalla myös piinallisen kiusallista katsottavaa, ja lyhyestä kestostaan huolimatta kaikkea muuta kuin kevyt viihde-elokuva. Polanskilla on edelleen ote hallussaan, ja näyttelijät tietysti tekevät ammattimaista jälkeä. Etenkin Waltzin vaivatonta suoritusta on aina ilo katsoa.

Polanskin muu tuotanto

Polanskin viisikymmentä vuotta kestänyt ohjaajan ura on ollut tasaisen laadukas, eikä suurempia hutilaukauksia ole osunut ansioluetteloon. Toki siellä on vähemmänkin onnistuneita elokuvia, mutta klassikkojen määrä on varmasti monen muun ohjaajan mielestä kadehdittavan suuri. Lisäksi Polanski on henkilökohtaisista tragedioistaan huolimatta onnistunut palaamaan aina elokuvamaailman huipulle.

Jos haluaa tutustua Polanskin tuotantoon laajasti, voi aloittaa vaikka Seinäjoen kaupunginkirjaston kokoelmista.

Ensimmäinen pitkä elokuva Veitsi vedessä vuodelta 1962 nosti miehen heti maailman tietoisuuteen, ja elokuva oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin saajaksi.

60-luvun tuotannosta löytyy myös psykologisen kauhun merkkiteos Inho, Umpikuja sekä kiistaton kauhuelokuvan klassikko ja lopullinen läpimurto Rosemaryn painajainen. 70-luvun ohjauksista kokoelmassa on hiukan unohdetumpi Shakespeare-tulkinta Macbeth, jonka väkivaltaisuuden taustalta on löydettävissä Polanskin näyttelijävaimo Sharon Taten surullinen kohtalo. Iso hitti Chinatown, synkkä Vuokralainen ja Nastassja Kinskin tähdittämä Tess löytyvät kokoelmasta myös.

80- ja 90-luvun elokuvat ovat valitettavasti jääneet kirjaston dvd-kokoelmasta uupumaan, mutta 2000-luvun tuotannosta lainaajia odottavat Polanskin huipulle palauttanut Pianisti, josta Polanski sai vihdoin viimein parhaan ohjaajan Oscarin, Charles Dickensin kertomukseen perustuva Oliver Twist, allekirjoittaneen mielestä yksi 2000-luvun parhaista elokuvista The Ghost Writer sekä edellä arvosteltu Carnage.

Pääkirjaston lisäksi osa elokuvista on saatavilla myös Ylistaron ja Nurmon kirjastoista. Jos siis haluaa viettää laadukkaan elokuvahetken, Roman Polanskin tuotannosta siihen löytyy mahdollisuuksia!

Jarkko Parkkinen