Elokuun kirjavinkki

Gayle Forman: Jos vielä jään. Wsoy, 2009.

17-vuotias Mia makaa koomassa teho-osastolla. Hänen perheensä on joutunut pahaan auto-onnettomuuteen ja kaikki ovat kuolleet – paitsi Mia. Poissa ovat sympaattinen, keski-ikäistynyt rokkitähti-isä, temperamenttinen äiti ja kiharapäinen pikkuveli Teddy. Mia itse on kytkettynä hengityskoneeseen, hänellä on pahoja vaurioita sisäelimissään ja aivoissaankin. Silti hän on kirjan kertoja-päähenkilö. Vaikka Mia on koomassa, hän jollain tasolla näkee, kuulee ja pystyy liikkumaan sänkyyn sidotun ruumiinsa ulkopuolella.

Kertomuksessa on kaksi aikatasoa, nykyhetki, sairaalan aika joka tuntuu kuluvan hitaasti ja muistojen aika. Mia muistelee perheenjäseniään, kertoo sattumuksia perheen vaiheista ja perheenjäsenten menneisyydestä. Omasta elämästäänkin Mia kertoo.

Hänellä on perheensä lisäksi kaksi suurta rakkautta: sello ja Adam. Mutta elämän tärkeitä asioita on välillä vaikea yhdistää. Intohimo klassiseen musiikkiin on viemässä Mian arvostettuun Juilliardin musiikkiakatemiaan New Yorkiin. Poikaystävä Adamin rokkibändi taas on tekemässä läpimurtoa kotikaupungissa, kaukana New Yorkista. Nuorten suhteessa on siis jännitteitä, mutta kysymys taitaa kuitenkin olla aidosta rakkaudesta.

Jos vielä jään on hyvin kirjoitettu kirja. Gayle Forman kuvaa kauniisti mutta ilman makeilua perhettä ja sitä miten paljon lapset muuttavat vanhempiaan. Vaikka lähtökohta on äärimmäisen kipeä, elämän isoja kysymyksiä pohditaan rauhallisesti, vailla liikaa melodraamaa tai itsetarkoituksellista tehostusta.

Amerikkalainen Gayle Forman on aikaisemmin kirjoittanut yhden nuortenkirjan, jota ei vielä ole suomennettu. Jos vielä jään julkaistiin vasta tänä vuonna USA:ssa, samoin kuin 19 muussa maassa. Kirjailijalle onkin povattu Stephenie Meyerin kaltaista menestystä. Gayle Formanilla onkin selkeästi muutakin annettavaa sekä aikuis- että nuorisolukijoilleen kuin vain ajanvietettä.

Mian tarinan yllä leijuu kaiken aikaa suuri kysymys: lähteäkö vai jäädä? Saako mikään Miaa tekemään päätöstä elämän puolesta, kun jääminen menetysten ja kivun maailmaan sattuu niin kovasti?

Tätä kirjaa on mahdotonta jättää kesken.

Mervi Heikkilä

Katso saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.