Elizabeth Gilbert: Tämä kokonainen maailmani

Elizabeth Gilbertin vuonna 2022 ilmestyneen Tämä kokonainen maailmani -kirjan päähenkilö on Alma Whittaker, jonka elämää seurataan syntymävuodesta 1800 aina 1860-luvulle saakka. Alma syntyy varakkaan perheen ainoaksi biologiseksi lapseksi. Häntä kuvaillaan älykkääksi, aikaansa edellä olevaksi ja edistykselliseksi, ruumiinrakenteeltaan rotevaksi naiseksi.  

Varakkaat ja kannustavat vanhemmat takaavat Almalle mahdollisuuden opiskella ja keskittyä asioihin, jotka hän tuntee omikseen. Alman isä Henry Whittaker on kasvitutkija ja eksoottisia kasveja maahantuova miljonääri. Perheen äiti Beatrix on kotoisin Hollannista, ja hänenkin taustallaan on kasvitiedettä tutkiva suku. Ei siis ihme, että Almakin löytää itsestään kasvitieteilijän, etenkin kun kotona on valtavat kasvitieteelliset puutarhat ja iso botanistinen kirjasto sekä usein vieraana tutkijoita ympäri maailmaa.  Alma saa osallistua päivällisille ja hänen odotetaan keskustelevan jo lapsena älykkäästi kasvitietelijöiden ja tutkimusmatkailijoiden kanssa.

Vihreäsävyinen kirjankansi, jossa vihreisiin vaatteisiin pukeutunut nainen.

Alma rakastaa elämänsä aikana kahta miestä. Toinen heistä on kirjanpainaja ja kasvitieteilijä George ja toinen uskomattoman taitavasti orkideoita piirtävä Ambrosius. Alma yrittää saada Georgen kiinnostumaan itsestään kirjoittamalla hänelle kasvitieteellisiä artikkeleita.

Alman totaalisesti lumoava Ambrosius on eteerinen, henkinen hahmo, joka kaipaa ainoastaan sielullista yhteyttä. Sen hän kokee saavansa Alman kanssa ja samalla rauhan sielulleen, mutta Alma kaipaa myös muuta. He päätyvät avioliittoon, mutta kun se ei toteudukaan Alman toivomalla tavalla, hän lähettää Ambrosiuksen Tahitille kasveja piirtämään.

Alma uppoutuu surun murtamana työhönsä. Hän keskittyy sammaliin, ja hänestä tulee johtava sammaltutkija maailmassa. Hän hoitaa samalla isänsä liiketoimintaa menestyksekkäästi.

”Alman maailma ja sammalmaailma olivat eläneet yhdessä koko ajan, limittäin ja lomittain toinen toisensa päällä. Mutta toinen maailmoista oli äänekäs, suuri ja nopea, kun taas toinen oli hiljainen, pieni ja hidas – ja vain toinen niistä vaikutti mittaamattomalta.”

Kun tieto Ambrosiuksen kuolemasta saavuttaa Alman, hän päättää muuttaa kaiken elämässään, astuu laivaan ja lähtee rohkeasti Tahitille ottamaan selvää, mitä siellä on tapahtunut. Aika Tahitilla opettaa Almalle paljon. Ympäri maailmaa matkustaessaan hän kehittelee ja hioo evoluutioteoriaansa. Tämä tapahtuu samoihin aikoihin, kun Darwin julkaisee oman teoriansa. Maailman meriltä palattuaan Alma ei halua muuttaa takaisin Yhdysvaltoihin, vaan asettuu asumaan Hollantiin. Hän löytää viimein rauhan: hän on ollut oikeassa.

Gilbertin laaja teos on hieno lukuelämys. Kirjaa voi lämpimästi suositella lukijalle, joka ei säikähdä sivujen määrää. Alman elämäntarina on sellainen, joka jää pitkäksi aikaa mieleen.

Elizabeth Gilbert on vuonna 1969 syntynyt yhdysvaltalainen kirjailija. Häneltä on julkaistu teokset: Eat Pray Love: omaa tietä etsimässä, sen jatko-osa Tahdonko?: kuinka päädyin naimisiin, Big Magic: uskalla elää luovasti sekä Tyttöjen kaupunki. Gilbert on nostettu maailman 100 vaikutusvaltaisimman henkilön listalle ja hän on myös tunnettu puhuja.

Jaana Savela

Tarkista kirjan saatavuus verkkokirjastosta