Kirjasto hankkii esimerkiksi ekologisuuteen, kestävään kehitykseen, ilmastonmuutokseen ja muihin ympäristökysymyksiin liittyviä kirjoja ja nostaa niitä esille. Tässä blogitekstissä esitellään kirjastossa oleva fyysinen ekohylly, verkkokirjaston ekolukulistat ja ekolukudiplomi. Lopuksi vinkkaamme vielä kahta kirjaa luettavaksi.
Ekohyllystä tietoa ja avaimia toimijuuteen
Seinäjoen pääkirjasto Apilan ekohylly kokoaa yhteen ajantasaista ja luotettavaa tietoa ympäristön muutoksista, luonnon monimuotoisuudesta ja ilmastonmuutoksesta. Hyllyssä on myös vinkkejä arjen ekotekoihin. Ekohyllyyn kootuissa teoksissa tarkastellaan ympäristöä, luontoa ja ilmastoa eri näkökulmista sekä sitä, miten ihmisen toiminta vaikuttaa maailmaan ympärillämme. Ekohyllyn kirjallisuuden avulla voi saada tietoa ekokriisistä sekä kestävästä elämäntavasta ja keinoja käsitellä ekokriisin aiheuttamia tunteita. Ekohyllyn löydät Apilasta aikuisten kirjasalista.
Ekolukudiplomi kannustaa peruskoululaisia ympäristöaiheisen kirjallisuuden pariin
Seinäjoen perusopetuksen oppilaat voivat halutessaan suorittaa ympäristöaiheiseen kirjallisuuteen keskittyvän ekolukudiplomin yläkoulun aikana tai alakoulussa 5. tai 6. luokalla. Diplomin kirjallisuuslistalle on koottu monipuolisesti sekä kauno- että tietokirjallisuutta erilaisten otsikoiden alle. Millaista luettavaa löytyisi esimerkiksi otsikoilla Seikkailuja ekokriisin jälkeisissä maailmoissa, Todellisten vaikuttajien tarinoita tai Kestävät elämäntavat?
Vaikka ei olisikaan diplomin kohderyhmää, diplomin kirjallisuuslistalta voi etsiä kiinnostavaa luettavaa tai vinkkejä teoksista, joita vaikkapa oppitunneilla tai kotona omille lapsilleen suositella luettaviksi. Kirjallisuuslistaa myös päivitetään koululaisten kesälomien aikana, joten teokset ovat takuulla ajantasaisia.
Verkkokirjaston ekolukuvinkit
Eepos-verkkokirjastossa voi tutkia Toivoa, toimintaa, tunteita – faktaa ja fiktiota ympäristöstämme -kirjahyllyjä, jos haluaa tutustua uudehkoon ympäristöaiheiseen kirjallisuuteen.
- Kuluttamatta paras? tarjoaa lukemista esimerkiksi vastuullisesta kuluttamisesta, kiertotaloudesta ja viisaista vaatevalinnoista.
Lue ainakin tämä: Sissi Penttilä: Planetaarinen vaatekaappi, 2024 - Ilmastotekoja kertoo siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa ympäristöömme ja minkälaisilla teoilla voimme elää kestävämmin.
Lue vaikka tämä: Jane Goodall: Kirja toivosta, 2022 - Elämää vedessä ja vedettä antaa monta näkökulmaa veteen. Parhaimmillaan se on rentouttava elementti, pahimmillaan tappavan vaarallinen. Vedettäkään ei pärjää, kuivuus on iso ongelma monessa paikassa maapallolla.
Lue esimerkiksi tämä: Eeva Meltio: Hiekka, 2024 - Elämän verkossa liikutaan maalla, metsässä, soilla ja eläinten kanssa ja mietitään luonnon monimuotoisuutta ja uhkia sille.
Kannattaa lukea tämä: Pohjoistuulen metsä : kuvauksia viimeisistä luonnonmetsistä, 2023 - Nokkosvallankumouksia ja ilmastotekoja sisältää nuorille lukijoille sopivia romaaneja ja tietokirjoja.
Tutustu tähän: Monimuotoisuus : lyhyt oppimäärä, 2022 - Pieniä suuria ekotekoja -hyllyyn on koottu lapsille sopivaa luettavaa ja katseltavaa.
Katsele vaikka tämä: Zoë Tucker: Rohkea tyttö ja jättiläiset, 2020
Kaksi ekolukuvinkkiä
Mia Takula: Eloonjäämisopas
Tänä syksynä ilmestynyt Mia Takulan kerronnallinen tietokirja Eloonjäämisopas käsittelee ekokriisiä, luonnonsuojelua sekä ihmis- ja eläinoikeuksia. Kirjassaan Takula pohtii, miten voisimme purkaa ihmiskeskeisyyttä, miten voisimme elää eläinten ja luonnon rinnalla, eikä niiden yläpuolella. Suurten filosofisten ja yhteiskunnallisten kysymysten rinnalla Takula kirjoittaa omasta elämästään, muun muassa äitiydestään sekä siitä, miltä lapsen aikuistuminen tuntuu.
Vaikka kirjassa käsitellään vakavia aiheita, kuten kuolemaa ja erilaisia kriisejä, antaa se myös toivoa. Ihmiskunnalla on vielä mahdollisuus matkata kohti parempaa maailmaa. Eloonjäämisopas antaakin ajattelemisen aihetta ihan jokaiselle.
”Jos aiomme ratkaista eloonjäämisemme kannalta läkähdyttävän kiireellisen ekokriisin, meillä ei ole varaa vastakkainasetteluun. Meidän tulee etsiä ja vahvistaa yhtäläisyyksiä, käydä keskustelua, yrittää ymmärtää, tukea toisiamme, ja varsinkin kääriä hihat ja toimia. Yhdessä.” (Mia Takula: Eloonjäämisopas, s. 212)
Pohjanmaalla syntynyt Mia Takula on tietokirjailija ja toimittaja. Takula on yksi Oikeutta eläimille -eläinoikeusliikkeen perustajista. Vuonna 2020 hän on saanut eläinoikeuspalkinto Pro Animalian rohkeasta työstä uhanalaisen suden puolesta.
Laura Ertimo: Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu?
Laura Ertimo on yhdessä kuvittaja Mari Ahokoivun kanssa tehnyt lasten tietokirjan Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu? (Into 2019) Kirja avaa lapselle ja miksei myös aikuisellekin ilmastonmuutosaihetta havainnollistavien sarjakuvamaisen kuvituksen sekä huumorin keinoin. Kirjassa kaverukset Lotta ja Kasper selvittävät, mikä ilmasto oikein on ja mitkä asiat ilmastonmuutosta aiheuttavat. Kirja ei kuitenkaan jätä lukijaa ahdistuksen valtaan planeettamme tilasta, vaan tarjoaa myös yksittäiselle ihmiselle työkaluiksi tekoja ja keinoja paremman tulevaisuuden mahdollistamiseksi.
Lisäksi Ertimo ja Ahokoivu ovat yhdessä tehneet lapsille kirjat myös luotokadosta Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus sekä vallasta ja vastuusta Mikä mahti! Lotta ja Kasper luonnon puolella.
Laura Ertimo on palkittu lastentietokirjailija sekä maantieteilijä, joka kirjoittaa lapsille, mutta myös koko perheelle. Ertimo vieraili Ylistaron kirjastossa syyskuussa lasten ja nuorten tietokirjapäivässä esittelemässä tietokirjailijan työtä sekä omia teoksiaan. Vierailun tarjosi Suomen tietokirjailijat ry.
Kirjaston ekotiimiläiset Elina, Johanna, Tytti, Suvi ja Hanna