Beatrice tutkii ja rikkoo etikettiä leppoisassa dekkarissa

Lynn Messinan kirjoittama Murha paremmissa piireissä avaa Beatrice Hyde-Clare ratkaisee -sarjan, jonka päähenkilö on sarjalle nimensä antanut 26-vuotias Beatrice. Hän on jäänyt orvoksi viisivuotiaana ja päässyt armollisesti kasvattilapseksi tätinsä perheeseen. Beatricella ei ole pitkää meriittilistaa: hänet kuvataan tapetteihin sulautuvaksi tyypiksi, ei kummoisenkaan näköiseksi sosiaalisesti araksi mitättömyydeksi. Hänellä ei ole asemaa eikä myötäjäisiä. Avioliittoaikeet eivät ole muutenkaan hänellä missään nimessä mielessä, onhan hän jo niin kauhean vanha. Tylsä viikonloppu siis tiedossa!

Beatrice on nimittäin saapunut sukulaistensa kanssa Skeffingtonin maalaiskartanoon seurustelemaan muiden, itseään parempiosaisten vieraiden, kanssa. Koolle on kutsuttu joukko naimaikäisiä nuoria ja heidän naittamisestaan haaveilevia vanhempia. Kutsuttuna on myös muun muassa eräs sietämätön pöyhkeilijä, Kesgraven herttua, jota Beatrice inhoaa ensi näkemältä.

Kun unettomuudesta kärsivä Beatrice hiippailee yömyöhäisellä kartanon kirjastoon etsimään luettavaa, hän löytää sieltä yhden kartanon vieraista murhattuna. Aina vain pahempaa: murhapaikalla on Beatricen lisäksi tuo raivostuttava Kesgraven herttua, joka luonnollisesti vakuuttaa, ettei hänellä ole mitään tekemistä murhan kanssa. Kakistelematta lainkaan hän myös kiiruhtaa määräilemään, miten ruumiin kanssa tulisi toimia. Murha jää herttualle ongelma numero kakkoseksi: jos nimittäin paljastuu, että Beatrice ja herttua ovat olleet yöllä samassa huoneessa ilman esiliinaa, heidän on avioiduttava keskenään pika pikaa skandaalin välttämiseksi.

Kirjan sinisävyinen kansi, taustalla kartanon siluetti.

Kartanon vierasjoukon keskuudessa vahvistuu väittämä, että kuolema olisi itsemurha – siitäkin huolimatta, että se on tapahtunut kynttilänjalalla takaapäin. Beatrice ei usko tällaista pötypuhetta vaan ryhtyy, ehkä omaksikin yllätyksekseen, tutkimaan murhaa ihan itse. Ja kas näin, meillä on yhtäkkiä edessämme nokkela harrastelijaetsivä, joka murhatutkimustensa tiimellyksessä ei yhtäkkiä enää jääkään sanattomaksi tilanteessa kuin tilanteessa. Etikettiä rikkovat kommentit aiheuttavat kuitenkin sydämentykytyksiä Beatricen tädille, joka yrittää paikata tilannetta järjestämällä kasvatilleen oppitunnin kultaisen käytöksen yksityiskohdista, kuten siitä, miten hyväkäytöksisen naisen on sopivaa koristella käyntikortti. Ei liian prameasti.

Nelli Hietalan suomentama Murha paremmissa piireissä on historiallinen hyvän mielen dekkari, se sopii hyvin kategoriaan ”leppoisa lomalukeminen”. Esikuvistaan Jane Austenin ja Agatha Christien kirjoista se eroaa siinä, että päähenkilö on modernimpi ja mukavan raikas sekä osuvia mielipiteitä ja havaintoja muista vieraista laukova – jos ei muuten niin ainakin päänsä sisällä.

Sarjasta on suomennettu kolme ensimmäistä kirjaa, joista viimeisin on juuri ilmestynyt.  

Pauliina Happonen

Katso verkkokirjastosta Beatrice Hyde-Clare ratkaisee -sarjan kirjojen saatavuus