Avaruusolentoja, aikaluuppeja, noitia ja demoneja?

Sanoitko kyllä, kiitos? Silloin nämä kirjasuosikkini ovat juuri sinulle! Vinkatut kirjat ovat nuorten aikuisten kirjoja, mutta sopivat kyllä hyvin tämmöisille vähän varttuneemmillekin lukijoille.

Riggs, Ransom: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (2012)

Jacob on koko ikänsä saanut kuunnella vaarinsa tarinoita lapsuudestaan, eriskummallisesta orpokodista sekä sen johtajattaresta “Linnusta”. Viime aikoina vaari on alkanut pelätä ja väittää, että hirviöt ovat hänen perässään. Jacobin vanhemmat pistävät jorinat alkavan dementian syyksi, ja koska vaarilla on talossaan lukuisia aseita armeija- ja metsästysvuosiltaan, he lukitsevat asekaapin ja vievät avaimen mukanaan.Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille -kirjan kansi.

Eräänä päivänä Jacob saa puhelun kesätyöpaikkaansa suvun apteekkiin. Vaari on pelosta sekaisin ja pyytää Jacobia tuomaan asekaapin avaimen. Hirviö on kuulemma löytänyt hänet. Koska kukaan muu ei ehdi rauhoittelemaan vaaria, jättää Jacob hommansa ja pyytää kaveriaan heittämään hänet vaarin luo.

Jacobin päästyä perille talo on sekaisin, mutta tyhjä. Asekaappia on selvästi yritetty tiirikoida auki. Takapihalta alkaa tiheä metsä, ja jokin vetää Jacobin huomion sinne. Hän näkee ryteikköön tallautuneen vanan ja lähtee seuraamaan sitä. Pian hän löytää vaarinsa maasta makaamasta, vatsa auki raadeltuna. Viimeisinä sanoinaan vaari käskee Jacobia etsimään “Linnun” ja varoittamaan orpokodin lapsia. Kun Jacob nostaa katseensa, hän huomaa pusikossa liikettä. Hetken aikaa hän näkee sen, kammottavan pedon, jonka rinnalla elokuvien hirviöt kalpenevat.

Kukaan ei tietenkään usko Jacobia; eivät vanhemmat, eivät poliisi, ei psykoterapeutti, jonka luokse hänet lopulta ohjataan. Jacob alkaa itsekin epäillä näkemäänsä. Vaarin talosta löytyy kuitenkin outoja kirjeitä, jotka vastaavat vaarin kertomia asioita. Yhdessä psykoterapeuttinsa kanssa Jacob saa isänsä suostuteltua lähtemään kanssaan lomamatkalle saarelle, jossa vaarin lapsuuden orpokodin pitäisi sijaita. Pääseekö Jacob yli traumastaan kohtaamalla menneisyyden haamut vai löytyykö saarelta sittenkin jotain muuta?

Hauskana erikoisuutena on kirjan kuvitus. Kirjailija on suunnitellut tarinan vanhojen huutokaupoista ja kirppareilta löytämiensä vanhojen valokuvien pohjalta. Kirjasta on kuvattu elokuva, ja sille on ilmestynyt myös jatko-osa Kolkko kaupunki (2016).

Tarkista kirjan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta

Yancey, Rick: 5. aalto (2013)

Eräämä päivänä suuri avaruusalus lipuu kaupungin ylle. Ensimmäisen kymmenen päivän aikana ulkoavaruudesta saapuneilta vierailta ei saada mitään viestejä. He eivät myöskään vastaa mitään maasta lähetettyihin viesteihin. Kukaan ei tiedä, mitä on tapahtumassa. Jotkut vetäytyvät kotiensa suojaan, jotkut pakenevat. Jotkut eroavat, jotkut tekevät lapsia. Jotkut tappavat itsensä. Cassien perhe, kuten suuri enemmistö ihmisistä, jatkaa jokapäiväistä elämäänsä aivan kuin suunnattomin ja käsittämättömin asia ihmiskunnan historiassa ei tapahtuisikaan parhaillaan heidän yläpuolellaan.

5. aalto -kirjan kansi.Kunnes kesken oppitunnin valot sammuvat. Puhelimet lakkaavat toimimasta. Ulkoa kuuluu kauhea räjähdys. Kun Cassie ja muut hänen luokkalaisensa pääsevät ikkunalle, he näkevät kaaoksen: matkustajakone on tipahtanut keskelle esikaupunkia. Ensimmäinen aalto on alkanut.

Toinen aalto: Hyöky nousee

Kolmas aalto: Rutto

Neljäs aalto: Vaimentajat

Ja viides aalto…

Cassie on jäänyt yksin. Miten ja miksi, sen voit lukea kirjasta. Hänen ainoana päämääränään on päästä pikkuveljensä luo, joka on viety sotilastukikohtaan ”turvaan” – tai täysin päinvastaiseen, kuten Cassie arvelee. Kehenkään ei voi luottaa, ilmassa risteilee tiedustelurobotteja, ja kaikkialla kulkee vaimentajia. Ihmisen näköisiä, mutta avaruusolentoja, joiden ainoa tehtävä on tuhota viimeinenkin eloon jäänyt ihminen tällä planeetalla.

Kirja on ensimmäinen osa sarjasta, ja sen pohjalta on tehty myös elokuva.

Tarkista kirjan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta

Strandberg, Mats ja Elfgren, Sara B.: Piiri (2012), Engelsfors-trilogian 1. osa

Tarina alkaa Eliaksen kuolemasta.

Eliasta kiusattiin, koska hän oli erilainen kuin muut pojat. Hän pukeutui mustiin, rajasi silmänsä kajalilla, ja hänellä oli vain yksi ainut ystävä, Linnéa, joka puolestaan on entinen koulukotinuori. Punkkari, joka tekee itse omat vaatteensa ja jonka isä on alkoholisti ja yleinen pilkan kohde pikkukaupungissa. Minoo puolestaan on luokan älykkö, hiljainen ja vetäytyvä. Pahinta, mitä hän tietää murrosiässä on se, että joutuu viettämään aikaa muiden murrosikäisten kanssa. Rebekka on toipuva anorektikko, maailman hyväsydämisin tyttö, joka tulee toimeen kaikkien kanssa ja seurustelee koulun komeimman pojan kanssa. Ida on salaa rakastunut Rebekan poikaystävään. Ida haluaa olla koulun suosituin, kaunein ja kadehdituin, hinnalla millä hyvänsä. Hän kiusaa helppoja kohteita, kuten Anna-Karinia, ja Idan nauru kaikuu aina korkeimmin koulun käytävillä. Anna-Karin asuu masennusta sairastavan äitinsä ja isoisänsä kanssa pienellä maatilalla kaupungin ulkopuolella. Hän on aina saanut kuulla olevansa lihava ja kömpelö, ja tämä on jättänyt häneen jälkensä. Vanessa taas seurustelee reilusti itseään vanhemman pojan kanssa, ja tärkeintä elämässä ovat viikonloput sekä bileet, joissa mieluusti voi juoda itsensä todella humalaan.Piiri-kirjan kansi.

Kun lukion ensimmäinen luokka alkaa, nuoret huomaavat syksyn kuluessa, että heille tapahtuu outoja asioita. Vanessa muuttuu hetkittäin näkymättömäksi, heitä tarkkaillaan, Rebekka pystyy liikuttamaan esineitä pelkän ajatuksen voimalla, Anna-Karin saa ihmiset toimimaan haluamallaan tavalla (esimerkiksi koulun koviksen Erikin pissaamaan housuihinsa kesken Eliaksen muistotilaisuuden).

Eräänä syksyisenä yönä he heräävät sängyissään, nousevat ylös ja lähtevät liikkeelle. He eivät voi pysähtyä, eivät tiedä minne ovat menossa, mutta heidän jalkansa liikkuvat määrätietoisesti. He saapuvat kukin omasta suunnastaan läheiseen kansanpuistoon, jonka olemassaolon muut kaupunkilaiset tuntuvat kokonaan unohtaneen. Aikaisemmin paikan tanssilavalle keräännyttiin viikonloppuisin pitämään hauskaa, mutta nyt paikka on hylätty ja metsittynyt. Ida, joka ei halua olla missään tekemisissä näiden luusereiden kanssa, hermostuu ja yrittää lähteä paikalta. Jokin kuitenkin pysäyttää hänet eikä päästä häntä lähtemään.

Niin nämä viisi täysin erilaista nuorta saavat kuulla olevansa Valittuja. Valittujen tehtävänä on sulkea demonien avaama ovi kahden maailman välillä ennen kuin pahuus saa maailman valtaansa. Valittuja on ollut aina aikojen saatossa, mutta ensimmäistä kertaa heitä on useampia. Tiedossa täytyy siis olla lopullinen maailmojen välinen taistelu. Mutta miten Piiri voisi pelastaa maailman, kun he eivät pysty olemaan edes samassa tilassa viittä minuuttia kauempaa ilman etteikö joku olisi kiinni toisen kurkussa?

Tarkista kirjan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta

Outi Kytöniemi