Ajatuksia harjoittelusta Seinäjoen pääkirjastossa

Harjoittelujaksoni pääkirjastossa alkaa olla jo pitkällä, ja jäljellä olevia viikkoja on yhä vähemmän. Noin viiden kuukauden harjoittelu on mennyt kuin siivillä. Tuoreessa muistissa ovat vielä ensimmäiset päivät ja viikot, kun oma tekeminen oli hakemista ja uutta informaatiota tuli runsaasti.

Aivan uutta ja mullistavaa kirjastossa työskentely ei minulle kuitenkaan ole ollut, sillä olin jo aiemmin ollut työkokeilussa sekä Kauhavan että Lapuan pääkirjastoissa. Minulla oli hyvin tiedossa esimerkiksi se, että asiakaspalvelua tulee kirjastossa olemaan paljon. Seinäjoen pääkirjasto on toisaalta edellä mainittuja huomattavasti suurempi. Laajemmat kokoelmat, enemmän asiakkaita ja henkilökuntaa, isommat tilat sekä lukuisia tapahtumia. Työkokeilujaksoista oli lisäksi kulunut jo useampi vuosi, joten kieltämättä jännitti tulla näin suureen kirjastoon. 

Kaikki on kuitenkin sujunut mainiosti. Aina ei kömmähdyksiltä ole voinut välttyä, mutta onneksi työkaverit ovat olleet valmiita auttamaan ja ilmapiiri on ollut positiivinen. Olen jopa itse ollut hieman yllättynyt siitä, kuinka hyvin olen pystynyt sopeutumaan näinkin suureen kirjastoon. Vaikka en ole persoonaltani se sosiaalisin tai puheliain ihminen, niin ihan hyvin olen pysynyt menossa mukana myös vilkkaina hetkinä asiakaspalvelutiskillä.

Etualalla kirjakasoja ja niiden takana punamustaan paitaan pukeutunut mies, jolla on kädessään viivakoodin lukija ja kirja.

Erityisen mukavaa on ollut se, kuinka hyvin meidät harjoittelijat on otettu vastaan. Olo on ollut tervetullut heti ensimmäisestä päivästä lähtien ja perehdytykseen on nähty vaivaa. Ohjelma on myös ollut todella monipuolista. Päivystysvuoroja on ollut tasaisesti jokaisella osastolla ja välillä on saanut työstää myös muita projekteja. Kaikenlaisiin tapahtumiinkin on päässyt osallistumaan. Aina, kun jotain vähänkin tavallisesta poikkeavaa on ollut meneillään kirjastossa, olemme me harjoittelijat usein olleet jollain tavalla siinä mukana. Tekemistä on siis riittänyt ja päivät ovat kuluneet nopeasti.

Harjoittelu Seinäjoen pääkirjastossa on täyttänyt kaikki omat odotukseni ja jopa jossain määrin ylittänyt ne. Paljon on tullut opittua sellaisia asioita, joita ei omien opiskelujen ohessa ole tullut vastaan. Mieleenpainuvimpia kokemuksia ovat itselleni olleet etenkin Harry Potter -ilta sekä kirjavinkkipiiri. Myös monet yksittäiset asiakaskohtaamiset ovat olleet erityisiä ja jääneet mieleen. Pienemmissä lähikirjastoissa vierailu oli myös hauska kokemus ja antoi uutta perspektiiviä kirjastotyöhön. 

Vaikka paljon on ehtinyt näkemään ja kokemaan, tulee uusia asioita vieläkin vastaan melkein päivittäin. Edelleen opittavaa on paljon, mutta ainakin hyvälle alulle olen jo päässyt. Tästä on hyvä jatkaa kohti viimeisiä kursseja ja opinnäytetyön tekemistä. 

Kiitos siitä, että pääsin harjoittelemaan pääkirjastoon ja kiitos myös kaikille työkavereille ja asiakkaille! Te teitte tästä miellyttävän kokemuksen.

Matti Orrenmaa

Kiitokset Matille harjoittelusta jo tässä kohtaa!